Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΠΟΙΗΜΑ: ''Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΑ ΕΥΔΟΚΙΑ''!

26 Νοεμβρίου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Της Ελένης Θ.Π. Λουκά // *


~Η αρχαία ελιά Ευδοκία~

Στους Άγιους Πάντες αιώνες τώρα
στέκεται εκεί στην ανηφόρα
ελιά περήφανη, ελιά πελώρια
η ηλικία της πέρα απ’ τα όρια.

Κοντά μια άλλη στα ίδια χρόνια
ζούνε μαζί δίπλα στ’ αλώνια
κι η ελιά Μπετίνα στον κάτω δρόμο
στάση γνωστή σ’ όλο τον κόσμο.

Άνθρωποι μύριοι έχουν περάσει
με τις ελιές της έχουν χορτάσει
πριν το χωριό χτιστεί πιο πάνω
αιώνες είκοσι ήδη υπήρχε και παραπάνω.

Είν’ ο κορμός της μπόλικες λιάρδες
εννιά για μια αγκαλιά δεν φτάνουν άνδρες
μια πόρτα ορθάνοικτη η κουφαλιά της
ανοίγει διάπλατα τα σωθικά της.

Πόσα ζωάκια βρήκαν φωλιά
μέσα στα σπλάχνα της λίγη δροσιά
χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν σκιά
κάτω απ’ την όμορφη τη φυλλωσιά.

Πόσες ελιές έχουν καρπίσει
και πόσο λάδι έχουν στραγγίσει
όσα φεγγάρια φώτισαν βράδια της
τόσοι κι οι ήλιοι λάμψαν στα σιάδια της.

Είν’ ο καρπός της μια ευλογία
πλούσια η αξία κι η σημασία
είν’ η αρχαιότερη ίσως στη Γη
για όλους σύμβολο για μια ζωή

Αφιερωμένο στην αρχαία ελιά Ευδοκία της παρακάτω φωτογραφίας που συγκαταλέγεται στις δέκα αρχαιότερες του κόσμου. Βλέπε λεπτομέρειες στο παρακάτω βιογραφικό.

* H Ελένη Θ. Π. Λουκά γεννήθηκε στην Στρογγυλή Κερκύρας όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη το Λύκειο Θηλέων το έτος 1978. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο είχε διακριθεί με τον Κερκυραϊκό γυμναστικό σύλλογο σε πολλούς αγώνες στίβου πανελληνίως στην σφαίρα και στο πένταθλο καταλαμβάνοντας πολλές φορές τις πρώτες θέσεις. Εν συνεχεία μετέβη στην Γερμανία όπου σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε συγχρόνως για 3 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Saarland σαν βοηθός Καθηγητή στο τμήμα της Μυκητολογίας και Μικροβιολογίας όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του Κλάδου. Μετά το τέλος των σπουδών εργάστηκε στον Δήμο Saarbrücken στο τμήμα Βοτανολογίας όπου ασχολήθηκε με την στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης της πόλης και επιπλέον με την συγγραφή βιβλίου Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων για την μετεκπαίδευση κηπουρών. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έκανε πρακτική για ένα χρόνο στο βιοχημικό εργαστήριο του Άγιου Σάββα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 1991 σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Από το 2012-2015 ως μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος εργάστηκε και είχε την πρωτοβουλία της υλοποίησης μιας έρευνας για την ανάδειξη τριών υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων στην Στρογγυλή Κερκύρας. Αυτή η πρωτοποριακή και μοναδική στο κόσμο σε έκταση επιστημoνική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff και με την επιτυχημένη συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και στήριξη της προέδρου κ Ελένης Κονοφάου. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατατάσσουν αυτά στα δέκα αρχαιότερα του κόσμου. O μύθος που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο αφορά τα τρία αυτά ελαιόδεντρα.

Η πρώτη ποιητική της συλλογή με τον τίτλο «Η μικρή ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία» και η δεύτερη με τον τίτλο «Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας αυγής» εκδόθηκαν το έτος 2015 και 2016 αντίστοιχα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Πηγή: https://www.fractalart.gr/archaia-elia-eydokia/