Το ερώτημα είναι βασανιστικό. Και γίνεται ακόμα πιο βασανιστικό όταν πλησιάζει το τέλος του μήνα: Πού πήγαν τα λεφτά μας;
Σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι αφοπλιστικά ανατριχιαστική: "Σε τσέπες και στομάχια τρίτων". Πριν αναλύσουμε το ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι και γιατί τα λεφτά μας πάνε στις τσέπες και τα στομάχια τους, επειδή είναι καλοκαιράκι, καλή είναι μια ψυχρολουσία.
Στη διετία από τον Ιούλιο του 2021 ως τον περασμένο Ιούλιο οι ανατιμήσεις σε συγκεκριμένα, ευρείας κατανάλωσης τρόφιμα, ξεπερνούν το 60%. Πρωταγωνίστρια η ζάχαρη με ανατίμηση 64,46% στο διάστημα αυτό, ακολουθεί το ελαιόλαδο με 51,39%, οι πατάτες με 46,55%, το αλεύρι με 39,08% και το ψωμί με 32%. Αυτή, βέβαια, είναι μόνο η αρχή, επειδή από Σεπτέμβριο αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων. Βασικά, αυτό δεν είναι κύμα. Τσουνάμι είναι που παρασέρνει τους μισθούς μας.
"Και ποιος φταίει γι' αυτή την ακρίβεια που λες συνέχεια, μαμά;", ρωτάει το παιδάκι τη μητέρα του στο σούπερ μάρκετ. Και τι να του απαντήσει η μαμά; Θα φταίμε κι εμείς, θα φταίτε κι εσείς, θα φταίει και ο… Χατζηπετρής, που έλεγε και το άσμα. Στην αρχή, έφταιγε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μετά, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πιο μετά, ο πληθωρισμός. Αύριο η περιρρέουσα κατάσταση. Ύστερα η αυγουστιάτική πανσέληνος, μετά ο ανάδρομος Ερμής, η κακιά μας η μοίρα, τα ενοίκια που ανεβαίνουν. Τα τελευταία, βέβαια, ανεβαίνουν επειδή ανεβαίνει το κόστος των τροφίμων και τα τρόφιμα ανεβαίνουν επειδή ανεβαίνουν τα ενοίκια αλλά αυτο δεν έχει καμία σημασία. Έτσι, είναι “λογικό” να νοικιάζει κάποιος ένα ισόγειο 45 τμ στο Ίλιον στο οποίο η κουζίνα είναι μαζί με την (τούρκικη) τουαλέτα για 450 ευρώ και να το διαφημίζει ως "ευκαιρία".
Μ' αυτά και μ' αυτά, όμως, ξεφεύγουμε από το θέμα μας και πρέπει να απαντήσουμε στο παιδί. Ποιος φταίει; Η πικρή αλήθεια είναι αυταπόδεικτη. Οι βιομήχανοι λένε ότι το κόστος παραγωγής (πρώτη ύλη και συσκευασία) είναι δυσβάσταχτα υψηλό και δεν έχουν περιθώρια να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις. Ρίχνουν έτσι το μπαλάκι στους προμηθευτές και τους λιανεμπόρους, για τους οποίους αναφέρουν ότι καρπώνονται χοντρικά τα 0,40 από κάθε 1 ευρώ ανατίμησης. Οι προμηθευτές λένε ότι βάζουν "πλάτη" με προωθητικές ενέργειες, κατηγορώντας τους λιανεμπόρους ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Οι οποίοι λιανέμποροι, λένε ότι το λειτουργικό κόστος -και ιδιαίτερα το ενεργειακό, το εργασιακό και τα ενοίκια- τους αναγκάζουν να κάνουν περικοπές για να επιβιώσουν. Οι δε (αγροτο)παραγωγοί λένε ότι θα πρέπει η όποια κρατική ενίσχυση στους καταναλωτές να μοιραστεί και σε αυτούς.
Για σταθείτε, όμως. Εφόσον κανείς δεν τα καρπώνεται αυτά τα χρήματα, ποιος το κάνει; Μήπως φταίει το κράτος με τους φόρους; Μα αυτό, (αν εξαιρέσουμε τα πλαφόν που απαγορεύουν τα σε βαθμό αισχροκέρδειας υπερκέρδη) λέει το Υπουργείο Ανάπτυξης, προβαίνει σε άμεση εισοδηματική ενίσχυση με το market pass -το οποίο, παρεμπιπτόντως, εξετάζεται να παραταθεί μετά τον Σεπτέμβριο- και έχει απευθύνει έκκληση στους βιομηχάνους να προβούν σε εκπτώσεις άνω του 5%, ώστε να συγκρατηθεί το κύμα ακρίβειας.
Μ'αυτά και μ' αυτά, το 60% του εισοδήματος του μέσου Έλληνα εξαϋλώνεται με την ακρίβεια. Και απάντηση στο "ποιος φταίει", δε βρίσκουμε, όσο αυτοί που φταίνε δεν καταλαβαίνουν ότι τα λεφτά που βάζουν στη μία τσέπη ανατιμώντας αναίτια προϊόντα και υπηρεσίες, τα βγάζουν διπλά από την άλλη για να τα δώσουν σε άλλους που κάνουν το ίδιο. Και οι ανατιμήσεις συνεχίζουν να τρέχουν με διψήφιο ποσοστό, χωρίς να φταίει κανείς, χωρίς να αισχροκερδεί κανείς...
Πηγή: https://www.protothema.gr/