- Επιμέλεια: Ελένη Σοφού
«Είμαι έξω φρενών και σιγά σιγά καταλαβαίνω σε ποιον στρέφεται η οργή μου. Σε αυτούς που έζησαν πριν από εμάς... . Θα ήθελα να τους τιμωρήσω, να τους πετάξω στο μέλλον, στη δική μου εποχή, θα ήθελα να δουν τι προκάλεσαν. Θα ήθελα να τους βάλω τις φωνές, σαν να ήταν παιδιά, δείτε τι προκαλέσατε! Και πράγματι ήταν παιδιά, σκέφτονταν σαν παιδιά, έκαναν επιλογές σαν παιδιά. Θα ήθελα να τους σύρω στο δικαστήριο χωρίς υπεράσπιση, δεν τους αξίζει καμία υπεράσπιση. Πως καταφέρατε και καταστρέψατε τα πάντα; Ηλίθιοι, ηλίθιοι άνθρωποι. Αξίζουμε να είμαστε και εμείς είδος υπό εξαφάνιση; Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένη να προσπαθήσω να συνεχίσω να ζω...»
Η Maja Lunde, από τους πρωτοπόρους του λογοτεχνικού είδους climate fiction (κλιματική φαντασία), ολοκληρώνει την Τετραλογία του Περιβάλλοντος, με το μυθιστόρημα «Η ιστορία των δέντρων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος (Μάιος 2023) σε μετάφραση της Δέσπως Παπαγρηγοράκη. Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης νορβηγικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, « Η ιστορία των μελισσών», «Η ιστορία του νερού», «Η ιστορία των αλόγων» και «Η ιστορία των δέντρων», αποτελούν κορυφαία έργα επιστημονικής φαντασίας τα οποία εκτυλίσσονται σε ένα τρομακτικό μέλλον, όχι πολύ μακρινό από το δικό μας παρόν. Ένα έργο-σταθμός των ημερών μας, ένα μελλοντολογικό θρίλερ με φόντο την Κλιματική Κρίση.
Η υπόθεση διαδραματίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις παγωμένες, μελαγχολικές και σιωπηλές εκτάσεις της βόρειας Νορβηγίας. Βρισκόμαστε στο νησάκι Σβάλμπαρντ, κοντά στον Βόρειο Πόλο. Σε μια εποχή που οι πάγοι, που άλλοτε κάλυπταν την περιοχή, έχουν πλέον εξαφανιστεί και η ανθρωπότητα μαστίζεται από λοιμό και λιμό. Εδώ, στην άκρη του κόσμου, υπάρχει ένα μυστικό που σχετίζεται άμεσα με το μέλλον του ανθρώπου στη γη. Εδώ υπάρχει, θαμμένο βαθιά μέσα στη γη, ένα πολύ ιδιαίτερο θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονται όλοι οι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στα χιλιάδες χρόνια της ανθρώπινης εξέλιξης. Σπόροι όλων των φυτών, που εξελίχθηκαν κι αυτοί μαζί του, τον έθρεψαν, τον άλλαξαν και τον βοήθησαν να εξαπλωθεί στον πλανήτη. Ο Τόμι είναι ο φύλακας των σπόρων. Στην άλλη άκρη της γης, στην Κίνα, η Τάο λιμοκτονεί, όπως ολόκληρη η ανθρωπότητα, σε μια έρημη και εξαντλημένη φύση, όπου πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί. Μια μέρα η κυβέρνηση της ζητάει να ηγηθεί μιας αποστολής με σκοπό να πάρει τους σπόρους από το θησαυροφυλάκιο. Τι θα συμβεί και ποιο ρόλο θα παίξει η θανάσιμη πανδημία που έπληξε το ακριτικό νησί; Τι θα απογίνουν οι κάτοικοί του; Θα σωθεί ο θησαυρός των σπόρων;
Η συγγραφέας αντιλαμβανόμενη πλήρως το μέγεθος της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, η οποία συντελείται στις μέρες μας, δημιουργεί ένα περιβάλλον για τους ήρωες της, που είναι μεν ζοφερό και σκοτεινό, πολύ χειρότερο από το σημερινό, αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους αναγνώστες της. Κύριος σκοπός της Lunde, είναι να εκφράσει την αγωνία της σχετικά με την τύχη του πλανήτη μας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της ανθρωπότητας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Παρελθόν, παρόν και μέλλον υφαίνονται σε ένα βιβλίο σκέψης και προβληματισμού. Η ζωή και η φύση δεν έχουν καμιά σχέση με το δίκαιο. Το έχει όμως ο άνθρωπος, βαθιά ριζωμένο μέσα του και αυτό το αίσθημα δικαίου που τον χαρακτηρίζει, δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο τον ίδιο. Είναι επιτακτικό να αφορά εξίσου κάθε πλάσμα με το οποίο μοιραζόμαστε τον πλανήτη, από τα μεγαλύτερα μέχρι τα πιο ταπεινά. Άλλωστε μέσα σε έναν σπόρο, κρύβεται το μυστικό της ζωής…
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Maja Lunde γεννήθηκε το 1975 στο Όσλο. Είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Βιβλιοπωλών και το Βραβείο Fabel για το μυθιστόρημα « Η Ιστορία των μελισσών», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. Σπούδασε ΜΜΕ και έκανε Master στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Έχει γράψει επίσης παιδικά βιβλία όπως «Το πνεύμα του χιονιού» και « Η Φύλακας του Ήλιου». Τα βιβλία της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος, έχουν κερδίσει τους αναγνώστες διεθνώς, με πωλήσεις πάνω από δυόμισι εκατομμύρια αντίτυπα.