Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Ο ΙΟΣ ΙΣΩΣ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΡΕΪΒ ΠΑΡΤΙ!

Πιθανότερο σενάριο είναι η μετάδοση μέσω σεξουαλικών επαφών ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες σε δύο πάρτι στην Ισπανία και το Βέλγιο, λέει κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ.


in.gr

Το πρωτοφανές επιδημικό ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων σε ανεπτυγμένες χώρες ίσως ξεκίνησε από ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές σε δύο ρέιβ πάρτι στην Ευρώπη, εκτιμά κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ, ο οποίος πάντως πιστεύει πως δεν οδεύουμε προς νέα πανδημία.
Ο δρ Ντέιβιντ Χέιμαν, τέως επικεφαλής του τμήμα εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι επικρατέστερη θεωρία για την εξάπλωση της ιογενούς ασθένειας είναι η μετάδοση μέσω σεξουαλικών επαφών ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες σε δύο πάρτι στην Ισπανία και το Βέλγιο.
«Γνωρίζουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν υπάρχει στενή επαφή με τις δερματικές αλλοιώσεις κάποιου που έχει μολυνθεί, και όπως φαίνεται η σεξουαλική επαφή ενίσχυσε αυτή τη μετάδοση» είπε ο Χέιμαν, ο οποίος είναι καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και προήδρευσε της έκτακτης σύσκεψης του ΠΟΥ την Παρασκευή.
Η σημερινή κατάσταση απέχει κατά πολύ από το τυπικό μοτίβο εξάπλωσης της ασθένειας στην κεντρική και τη δυτική Αφρική, όπου τα κρούσματα οφείλονται σε επαφή με ζώα όπως τρωκτικά και πρωτεύοντα και δεν καταγράφονται διασυνοριακές εξάρσεις.
Περίπου 100 κρούσματα έχουν αναφερθεί τον τελευταίο μήνα σε πάνω από δέκα χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ερευνάται ενδεχόμενη σύνδεση με ένα πάρτι Gay Pride στα Κανάρια Νησιά, όπου συγκεντρώθηκαν 80.000 άτομα, καθώς και με μια σάουνα στη Μαδρίτη.
Αξιωματούχοι σε Βρετανία και Πορτογαλία επίσης έχουν δηλώσει ότι «σημαντικό ποσοστό» των κρουσμάτων αφορά νέους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες,
Ο Χέιμαν δήλωσε πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε πιο μολυσματική μορφή.
Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξάνθημα και δερματικές αλλοιώσεις που μπορεί να εμφανιστούν και στα γεννητικά όργανα. Μεταδίδεται με τη στενή επαφή ή μέσω μολυσμένων κλινοσκεπασμάτων, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει τεκμηριωθεί σεξουαλική οδός μετάδοσης.
Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια, αν και στην Αφρική ο ιός σκοτώνει το 1 έως 10 τοις εκατό των ασθενών.

Σεξουαλική μετάδοση;

Ειδικό εμβόλιο δεν υπάρχει, ωστόσο το εμβόλιο της ευλογιάς, συγγενικής αλλά φονικότερης ασθένειας που εξαλείφθηκε από τον πλανήτη το 1980, προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι ίσως είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί αν ο ιός μεταδίδεται από την ίδια τη σεξουαλική πράξη ή από τη στενή επαφή στη διάρκεια του σεξ.
«Εκ φύσεως, η σεξουαλική δραστηριότητα απαιτεί στενή προσωπική επαφή, η οποία θα αναμενόταν να αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης, ανεξάρτητα του σεξουαλικού προσανατολισμού και του τρόπου μετάδοσης» δήλωσε ο Μάικ Σκίνερ, ιολόγος του Imperial College στο Λονδίνο.
Την Κυριακή, η επιστημονική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας, δρ Σούζαν Χόπκινς, δήλωσε πως νέα κρούσματα αναμένεται να παρουσιάζονται «σε καθημερινή βάση».
Σύμφωνα με τον δρ Χέιμαν, το επιδημικό ξέσπασμα είναι πιθανό να ξεκίνησε από ένα και μοναδικό κρούσμα. «Είναι πολύ πιθανό ότι κάποιος μολύνθηκε, εμφάνισε αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα, τα χέρια ή κάπου αλλού και μετά μετέδωσε τον ιό σε άλλους όταν υπήρξε σεξουαλική ή στενή σωματική επαφή. Και μετά ήταν αυτές οι διεθνείς διοργανώσεις που έσπειραν το ξέσπασμα σε όλο τον κόσμο» είπε.
Τόνισε πάντως ότι το ενδεχόμενο μεγάλης διεθνούς επιδημίας είναι απίθανο.
Η ευλογιά των πιθήκων «δεν είναι Covid» είπε. «Πρέπει να την επιβραδύνουμε, όμως δεν μεταδίδεται από τον αέρα και έχουμε εμβόλια που προστατεύουν».
Επισήμανε ωστόσο ότι απαιτούνται μελέτες προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση και ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να είναι πιο ευάλωτες.

Πηγή: https://www.in.gr/