Στην Ελλάδα, ο θεσμός της οικογένειας εξακολουθεί και παραμένει ισχυρός.
Η οικογένεια είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Οι ρίζες της φθίνουν στο πέρασμα των χρόνων. Στη ροή αυτή, από το παρελθόν στο σήμερα, εξελίσσεται και εν τέλει προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Η δομή και η λειτουργία της μπορεί να διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό, από τόπο σε τόπο, από χρόνο σε χρόνο. Εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που της προσδίδουν, τους σκοπούς που επιδιώκει και τις κοινωνικές αναγκαιότητες που συναντά.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο θεσμός της οικογένειας εξακολουθεί και παραμένει ισχυρός. Η ελληνική οικογένεια ήταν και συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς στην κοινωνία μας. Αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στοιχείο του έθνους μας και προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους».
Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στις σύγχρονες κοινωνίες, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, επηρεάζουν την οικογένεια, όπως και την ίδια την κοινωνία.
Δεν αμφισβητείται η κεντρική της θέση στη δομική συνύπαρξη των ανθρώπων αλλά συχνά αναπροσαρμόζεται στις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Ανεξάρτητα από τη μορφή της, είτε αναφερόμαστε στην πυρηνική, τη μονογονεϊκή, τη θετή ή πολύτεκνη οικογένεια, δεν παύει η κύρια φροντίδα της να είναι τα παιδιά.
Η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα
Η στήριξη της οικογένειας, για να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που συντελούνται, μέσα και έξω από αυτήν, δεν αφήνει την πολιτεία αδιάφορη και πολύ περισσότερο αμέτοχη. Μια σειρά από δράσεις και ενέργειες στοχεύουν εκεί ακριβώς. Στον πυρήνα των προκλήσεων της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας.
Με μέτρα συγκεκριμένα, προχωράμε στην οικονομική στήριξη των νέων, στην ενθάρρυνση και υποστήριξη όσων επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η αύξηση του επιδόματος παιδιού, η επιδότηση αγοράς κατοικίας, η στήριξη της μητρότητας κ.α. Με μέτρα στοχευμένα, ώστε να πετύχουμε τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όπως η πρόβλεψη για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όλο και περισσότερων παιδιών, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες, η θέσπιση της άδειας πατρότητας, το επίδομα μητρότητας για αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Η προστασία της οικογένειας απέναντι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αποτελεί, μεταξύ άλλων, βασικό άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό που αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάιο, όπου μέσα από ένα πλέγμα μέτρων καλούμαστε να αναστρέψουμε την υφιστάμενη αρνητική δημογραφική εικόνα της χώρας μας. Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο δυτικός κόσμος.
Βέβαια, για να έχουν την προσδοκώμενη αξία όλα τα παραπάνω, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε και τη θεσμοθετημένη ισότητα μέσα στην οικογένεια. Φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει και δεν γίνονται ανεκτά. Ο εντοπισμός και η πάταξη τέτοιων φαινομένων αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, όπως φυσικά, και η προστασία των θυμάτων. Η οικογένεια αποτελεί κοιτίδα αγάπης και στοργής και έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε.
Οι προκλήσεις για τη σύγχρονη οικογένεια είναι πολλές και υπαρκτές. Ξεπερνούν κάθε κομματικό όριο. Είναι εθνική υπόθεση και η στήριξή της, ένας συνεχής αγώνας της κοινωνίας. Άλλωστε, η κοινωνία μοιράζεται με την οικογένεια την ευθύνη της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών και στα ίδια τα παιδιά εμπιστεύεται το μέλλον της.
Η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, είναι Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Πηγή: https://www.tovima.gr/