- Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος
Η κα Ελένη Ζαχάρη
Λαμπρός ο εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Περαχώρα και φέτος. Εκτός από την καθιερωμένη Δοξολογία, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την επιμνημόσυνο δέηση, την κατάθεση στεφάνων, την παρέλαση των σχολείων και τους Παραδοσιακούς χορούς, δύο ακόμη εκδηλώσεις συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας και τα πλέον ευμενή σχόλια.
Η ομιλία του Δρ Δημήτρη Σταθακόπουλου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, με θέμα ''Μύθοι και Αλήθειες για το 1821, απαντώντας σε 10 διαχρονικά ερωτήματα'', το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 και η Θεατρική Παράσταση, αφιερωμένη στη Μαντώ Μαυρογένους, από τον Θεατρικό Όμιλο του Γυμνασίου Περαχώρας, που επιμελήθηκε η Γυμνασιάρχης κα Ελένη Αυλωνίτη, τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024.
Ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος και η κα Μαρία Λαμπαδάρη
Δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας και αναπτέρωσαν το Εθνικό φρόνημα, αποδόμησαν τους αποδομητές της Ελληνικής Ιστορίας, αναφορικά με βασικά ιστορικά δεδομένα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανέδειξαν την Πίστη στον Θεό και τη μεγάλη αγάπη για την Πατρίδα των ενδόξων Ηρώων που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα για Ανεξαρτησία και Ελευθερία, όπως η Μαντώ Μαυρογένους.
Η Μαργαρίτα Παππά στον ρόλο της Μαντώς Μαυρογένους
Ένα ακόμη ξεχωριστό γεγονός είναι άξιο θαυμασμού και θεωρείται ηθικό χρέος μας να τονιστεί με ιδιαίτερη βαρύτητα. Πρόκειται για την παρουσία δύο προσώπων, συγχωριανών μας, κατά τις εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία, ανήμερα του εορτασμού. Της κας Ελένης Ζαχάρη και του κ. Σπύρου Θώδη.
Με την κα Ελένη Ζαχάρη
Η κα Ελένη Ζαχάρη, η οποία κατέθεσε και στεφάνι, εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, έχει διατελέσει, επί σειρά ετών, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, με αξιοζήλευτη προσφορά στον Σύλλογο αλλά και γενικότερα στην παράδοση του χωριού μας, με την αναβίωση εθίμων του. Μάλιστα, με προσωπική της εργασία, έχει ράψει πολλές παραδοσιακές ενδυμασίες για τα χορευτικά του Συλλόγου.
Με τον κ. Σπύρο Θώδη
Ο κ. Σπύρος Θώδης, μεταξύ των άλλων, διακρίνεται για την έφεσή του στον Τσάμικο χορό (σήμερα, τον ακολουθούν υποδειγματικά τα εγγόνια του) και έχει συμβάλει στην καταγραφή των τραγουδιών της Περαχώρας στην Ελληνική γλώσσα αλλά και στην Αρβανίτικη, για το αρχείο. Ακόμη, έχει διηγηθεί τις παραδόσεις του Χωριού μας σε τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.
Αμφότεροι, έχουν τιμηθεί με αναμνηστική πλακέτα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας.
Με τον Γεώργιο Κοριατόπουλο
Η παρουσία, τόσο της κας Ελένης Ζαχάρη όσο και του κ. Σπύρου Θώδη, αποτελεί διαχρονικό μήνυμα προς όλους μας αλλά και ειδικότερα προς τις νεότερες γενιές ότι δεν πρέπει να λησμονούμε την Ιστορία μας αλλά αντιθέτως, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε, να θυμόμαστε και να τιμούμε τους Προγόνους μας που θυσιάστηκαν για τη δική μας Ελευθερία, για τα Ιερά και τα Όσια του Έθνους μας.