Κυριακή 14 Μαΐου 2023

ΜΑΝΑ! ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ...


Της Ηλιάνας Μούσα

Μάιος… Ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης! Ο μήνας των λουλουδιών, των χρωμάτων, των μεθυστικών ευωδιών. Αναμφίβολα, ο ομορφότερος μήνας του χρόνου και ο καταλληλότερος για να γιορτάζουμε και να τιμούμε την ομορφότερη ύπαρξη στη ζωή κάθε ανθρώπου. Αυτήν που μας χάρισε το πολυτιμότερο δώρο, τη ζωή. Το παντοτινό στήριγμα κάθε ανθρώπου και το σημείο αναφοράς σε κάθε στιγμή της ζωής του. Γιατί ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας και φυλής, μάνα είναι και θα είναι μόνο μία!
Ως γνωστόν, στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μέρα της Μητέρας έχει οριστεί και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Ποια όμως η προϊστορία της διεθνούς αυτής μέρας; Πώς αυτή έχει καθιερωθεί και με ποιους τρόπους γιορτάζεται σε άλλες χώρες;

Οι πρώτες αναφορές

Πρωταρχική πηγή αναφοράς στη Γιορτή της Μητέρας αποτελεί η Αρχαία Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η Γαία (μητέρα Γη) σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Ως η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε Άνοιξη αφού ήταν η θεά της γης και της γονιμότητας.

Η καθιέρωση της γιορτής

Στη σύγχρονη εποχή, εμπνεύστρια της γιορτής της μητέρας θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis (1864-1948), αφού αυτή, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Οι συνεχείς προσπάθειές της ευοδώθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, όταν στις 9 Μαΐου 1914, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson υπέγραψε προκήρυξη σύμφωνα με την οποία καθιερωνόταν η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα της Μητέρας. Αν και στην πορεία, πολλές χώρες έχουν ορίσει δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η Jarvis είχε επιλέξει το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας κι αυτό γιατί σύμφωνα με την ίδια «το λευκό συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης και το άρωμά του συμβολίζει τη μνήμη και τις προσευχές της». Δυστυχώς όμως, η συγκεκριμένη γιορτή, όπως άλλωστε και πολλές άλλες παρόμοιου τύπου, δεν άργησε να εμπορικοποιηθεί. Η μέρα της Γιορτής της Μητέρας αποτελεί πια για τα ανθοπωλεία και για αρκετούς καταστηματάρχες, μια από τις σπουδαιότερες μέρες για αύξηση του κέρδους τους.

Η γιορτή της Μητέρας ανά το Παγκόσμιο

Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας είναι ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς διεθνείς μέρες και γιορτάζεται παντού με κάθε λαμπρότητα. Κάθε χώρα, έχει όμως τις δικές της παραδόσεις και κάποιες ξεχωριστές συνήθειες για την συγκεκριμένη μέρα…
Στην Αυστραλία, όπως και στην Αμερική, η γιορτή της Μητέρας έχει οριστεί κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Προσφέρονται λουλούδια και κάρτες προς όλες τις μαμάδες και οι άνθρωποι εκεί συνηθίζεται να φοράνε κατά τη διάρκεια της μέρας ένα χρωματιστό γαρύφαλλο αν η μητέρα τους είναι εν ζωή ή λευκό γαρύφαλλο εάν αυτή δεν ζει πια. Επιπλέον, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα παιδιά, τιμούν τόσο τις μητέρες όσο και τις γιαγιάδες ή τις γυναίκες που τα προσέχουν.
Στον Καναδά, πέραν από τις κάρτες που προσφέρονται στις μαμάδες, η παράδοση επιβάλλει δείπνο εκτός σπιτιού τη μέρα της γιορτής της Μητέρας, έτσι ώστε οι μητέρες να απαλλαγούν από το μαγείρεμα εκείνη τη μέρα.
Παρομοίως, στην Ινδία, τα παιδιά επιθυμώντας να απαλλάξουν τις μαμάδες τους από το μαγείρεμα, αναλαμβάνουν να μαγειρέψουν τα ίδια τη συγκεκριμένη μέρα, ώστε εκείνες να ξεκουραστούν. Ταυτόχρονα, στα Ινδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί τη μέρα αυτή να παρακολουθήσει κανείς ειδικά προγράμματα και εκτενή αφιερώματα στο ρόλο και την προσφορά της μητέρας.
Στη Νότια Αφρική, οι άνθρωποι προσφέρουν στις μητέρες τους κόκκινα ή ροζ γαρύφαλλα αν είναι εν ζωή. Αλλιώς, αφήνουν λευκά γαρύφαλλα στον τάφο τους.
Στο Μεξικό, η Ημέρα της Μητέρας έχει σταθερή ημερομηνία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου με ειδικές εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλα τα σχολεία και με ειδικές ψαλμωδίες στις εκκλησίες. Παράλληλα, πραγματοποιούνται παραδοσιακά γεύματα και προσφέρονται χειροποίητα δώρα από τα παιδιά στις μαμάδες τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Τα παιδιά προσφέρουν όλων των ειδών λουλούδια στις μαμάδες τους με επικρατέστερα τα τριαντάφυλλα, τα γαρύφαλλα και τα χρυσάνθεμα. Εκτός αυτού, η παράδοση εκεί επιβάλλει και την παρασκευή μιας τούρτας με αμύγδαλα (Simnel Cake).
Στην Ιρλανδία, η γιορτή της Μητέρας έχει επίσης καθιερωθεί την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, δούλοι και υπηρέτες που εργάζονταν σε Ιρλανδέζικα σπίτια, επέστρεφαν την ημέρα αυτή στα σπίτια τους για να τιμήσουν την Παναγία στην εκκλησία της περιοχής όπου μεγάλωσαν. Κατά την επιστροφή τους, μάζευαν και λουλούδια από τη διαδρομή για να τα προσφέρουν στις μαμάδες τους. Στη σύγχρονη εποχή της Ιρλανδίας, συνηθίζεται τέτοια μέρα, τα παιδιά και οι σύζυγοι να σερβίρουν το πρωινό στις μαμάδες στο κρεβάτι.
Εν κατακλείδι, μπορεί κάποιες χώρες να έχουν καθιερώσει δικές τους ημερομηνίες κατά τις οποίες γιορτάζουν και τιμούν την προσφορά της μητέρας και μπορεί σε κάθε χώρα η μητέρα να τιμάται με διαφορετικό τρόπο. Παρόλα αυτά, η ουσία της συγκεκριμένης μέρας παραμένει η ίδια ανά το Παγκόσμιο. Ο σεβασμός, η ευγνωμοσύνη, η εκτίμηση και η αγάπη προς το πρόσωπο της κάθε μάνας δεν μετριέται ούτε με τα χιλιόμετρα ούτε με γλωσσικές, φυλετικές ή θρησκευτικές διαφορές. Χρόνια Πολλά λοιπόν κι ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, σε όλες τις μανούλες του κόσμου!


Πηγή: https://www.maroniteslive.com/