Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

LEO TOLSTOY – ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ!





Έγινε φίλος με τον Γκάντι, βίωσε την κατάθλιψη, άφησε το πανεπιστήμιο και εγκατέλειψε την οικογένειά του στη μέση της νύχτας. Ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι ενσάρκωσε μια ταραγμένη ύπαρξη που αγωνίστηκε στην αναζήτηση της ταυτότητάς του. Στο απόγειο της φήμης και του πλούτου του, επιθύμησε μια απλή αλλά ουσιαστική ζωή.
Ο Τολστόι έγραψε το κλασικό βιβλίο «Πόλεμος και Ειρήνη» που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Παρά την επιτυχία του, ο ίδιος, πίστευε ότι η ζωή είναι καλύτερη όταν είναι απλή. Προς απογοήτευση της γυναίκας και της οικογένειάς του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα κοσμικά του υπάρχοντα δεν είχαν αξία και ότι το μόνο πράγμα που μετρούσε ήταν να βοηθά τους άλλους.
Σε ένα οικογενειακό δείπνο του 1905, ο Τολστόι κοίταζε αδιάφορα τη γυναίκα του. Ήθελε να απαλλαγεί από υλικά πράγματα. Ακόμη και από την περιουσία του. Η γυναίκα του, όμως, διαφωνούσε. Γνωρίστηκε με τη σύζυγό του Σοφία, όταν εκείνη ήταν μόλις 18 και ο ίδιος 34. Την παραμονή του γάμου τους, ο Τολστόι της έδειξε τα ημερολόγιά του, όπου περιέγραφε λεπτομερώς τις σχέσεις του με άλλες γυναίκες. Από εκείνη την ημέρα, η Σοφία θα ανησυχούσε ότι εκείνος θα επιθυμούσε ξανά τη συντροφιά άλλων γυναικών. Ήταν, όμως, μια δυνατή γυναίκα που ασχολήθηκε ενεργά με τη φωτογραφία και, όπως ο Τολστόι, μπορούσε να γράψει.

• ”Είναι η δεύτερη μέρα που είμαι νωθρός και δεν κατάφερα να πραγματοποιήσω όλα όσα είχα ονειρευτεί για τον εαυτό μου.”

Πολλοί από εμάς είναι εθισμένοι στο να κρατούν απασχολημένο τον εαυτό τους με διάφορα υλικά αγαθά. Το ίδιο συνέβη και στον Τολστόι. Στη συνέχεια ανακάλυψε πως η «απασχολησιμότητα» κάλυπτε ελλείμματα και ότι ο χρόνος παύσης είχε όφελος. Ο χρόνος της ησυχίας μάς δίνει προοπτική, αναστοχασμό και εσωτερική ειρήνη που χρειαζόμαστε. Επίσης εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Το σημερινό αίτημα για «απασχολησιμότητα» θα γίνει το αυριανό αντικείμενο της περιφρόνησης.

”Είναι όλα μια ψευδαίσθηση, όλα εκτός από αυτόν τον άπειρο ουρανό. Δεν υπάρχει παρά ησυχία και ηρεμία.”

Ο Τολστόι, που ήταν γνωστό ότι υπέφερε από κρίσεις πανικού, απογοητεύτηκε από την κοινωνία και τις δυσκολίες της ζωής. Για να ξεφύγει – αποκάλυψε στο ημερολόγιό του – στράφηκε στη φύση. Κοιτώντας τον ουρανό, ατενίζοντας τα δέντρα και ακούγοντας τον άνεμο, δημιούργησε την ισορροπία που αναζητούσε απεγνωσμένα.
• Ο Τολστόι κέρδισε την προσοχή, όχι μόνο με τα γραπτά του, αλλά και με τις ειλικρινείς απόψεις του. Μία από αυτές ήταν η απόρριψη της βίας. Ήταν μια θέση που υιοθέτησε, αφού είδε μια δημόσια εκτέλεση. Ένα τραυματικό γεγονός που τον σημάδεψε διά βίου. Η υπεράσπιση του Τολστόι για την εξάλειψη της βίας υιοθετήθηκε από τον Γκάντι που τον θαύμαζε και δημιούργησε έναν συνεταιρισμό στη Νότια Αφρική δίνοντας το όνομά του. (Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν επίσης θαυμαστής του).
Καθώς γερνούσε, ο Λέων Τολστόι θεωρούσε την οργανωμένη θρησκεία διεφθαρμένη, λέγοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με τις διδασκαλίες του Χριστού. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δυσαρεστήθηκε με τη στάση του και τον αφόρισε. Το γεγονός αυτό δεν τον πτόησε.
Ο ασυμβίβαστος Τολστόι, ο οποίος ήθελε να εργαστεί για την κυβέρνηση στα νεανικά του χρόνια, είχε επίσης εκφραστεί σκληρά για το κυβερνητικό καθεστώς που τον έθεσε υπό επιτήρηση.
Τελικά, ο Τολστόι θα επαναστατούσε εναντίον όλων των ισχυρών θεσμών της κοινωνίας – κατηγορώντας τους για απληστία και προσωπικό συμφέρον. Αμφισβήτησε το νόημα της ζωής και έπεσε σε βαθύ αδιέξοδο.
Ο πλούτος και η αναγνώριση δεν σήμαιναν τίποτα για αυτόν. Έφτασε στο σημείο να λέει ότι θα πεθάνει ούτως ή άλλως, λοιπόν, ποιο ήταν το νόημα;
• Ο Τολστόι, ο οποίος είχε σκεφτεί και την αυτοκτονία, αποφάσισε ότι η ζωή άξιζε μόνο εάν μπορούσε να ζήσει στην ύπαιθρο και να βοηθήσει τους φτωχούς. Έχοντας κουραστεί από τη ζωή στην πρώτη γραμμή, συνέταξε ένα σχέδιο για να απαρνηθεί την αφθονία. Θυμωμένος, άρρωστος και δυστυχής- σε ηλικία 82 ετών – ο σπουδαίος αυτός άντρας, που είχε εκατομμύρια θαυμαστές, άφησε τη γυναίκα και το σπίτι του στη μέση της νύχτας. Δεν έφτασε μακριά. Τον ανακάλυψαν σε ένα κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό. Λίγο πριν τον βρουν οι συνεπιβάτες του στο τρένο ανέφεραν ότι μίλησε για τη σημασία της αγάπης, την κατανομή του πλούτου και τη μη βία.
Ο Λέων Τολστόι επέλεξε να μην επιστρέψει στην πατρίδα του. Πολύ σύντομα αρρώστησε από πνευμονία και πέθανε το 1910, χωρίς να προλάβει να εκπληρώσει το όνειρό του για μια ταπεινή ζωή υπηρεσίας στους άλλους. Όμως, μας δίδαξε ότι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής – το λιγότερο μπορεί να είναι περισσότερο.
Το αριστούργημά του, Πόλεμος και Ειρήνη, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ, μαζί με ένα άλλο διάσημο έργο του, την Άννα Καρένινα. O Τολστόι μίλησε για τον θάνατο με συγκλονιστικό τρόπο λίγες μέρες πριν πεθάνει. Πιστεύεται ότι η εκείνη η φυγή του στη μέση της νύχτας ήταν για να αφήσει τον ταλαιπωρημένο γάμο του και να κυνηγήσει το όνειρό του για απλότητα.
Γεννημένος σε μια αριστοκρατική οικογένεια, ο Λέων Τολστόι ήξερε ότι οι άνθρωποι δεν θα τον θυμόντουσαν ποτέ για όσα κατείχε, αλλά για όσα έκανε.

ΠΗΓΗ: https://fragilemag.gr/leon-tolstoy/

Εικόνα: Leo Tolstoy in Wedha’s Pop Art Portrait Style ©2014 | Arif Wicaksono | https://gr.pinterest.com/pin/261490322089171505/

Πηγή: https://www.lecturesbureau.gr/