Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΕΙΡΗΝΗ: ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ!

Από: Νίκη Σταματοπούλου

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Ειρήνη: πηγή έμπνευσης και δημιουργίας

Η Ειρήνη στη λογοτεχνία αποτέλεσε πάντα σημείο αναφοράς. Οι ποιητές την ύμνησαν και απαρίθμησαν τα αγαθά της. Γέμισαν στίχους με το όνομά της και οι άνθρωποι έδωσαν διαχρονικούς αγώνες γι’ αυτήν. Αναμφίβολα, ενέπνευσε τις ιστορίες των λογοτεχνών με το όνομά της. Πολυπόθητο αγαθό που έχει αμαυρωθεί σε όλες τις εποχές και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Η Ειρήνη είναι Αγαθό που εξασφαλίζει στον άνθρωπο την αρμονική συνύπαρξη με το συνάνθρωπο. Συμβάλλει στην ευδαιμονία σε κάθε έκφανση της ζωής του. Συντελεί στην ψυχική υγεία σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι το Αγαθό που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πολιτισμική ανέλιξη. Είναι η καίρια συνιστώσα για την ύπαρξη του ανθρώπου. Όμως δυστυχώς η ανθρώπινη ματαιοδοξία “χτυπά” αέναα την Ειρήνη, στο όνομα των συμφερόντων.

Η Ειρήνη ως έμπνευση στην Ελληνική ποίηση

Πολλοί εκπρόσωποι της Ελληνικής ποίησης ύμνησαν την Ειρήνη και εμπνεύστηκαν από αυτήν. Ο Γιάννης Ρίτσος γράφει χαρακτηριστικά γι’ αυτήν: «Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη, Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη, Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα, είναι η ειρήνη». Ο Νικηφόρος Βρεττάκος με τη σειρά του περιγράφει την Ειρήνη “ως κλωνάρι μυγδαλιάς σε ποτήρι και καθώς πέφτει πάνω της ο ήλιος γιομίζει πουλιά, ενώ το καλύτερο αηδόνι λέει το όνομά της». Ο Κωστής Παλαμάς συγκρίνοντας την με τον πόλεμο, αναφωνεί «αν του Πολέμου το χορό χορεύω, γονατιστός, Ειρήνη, Εσέ λατρεύω». O Αντώνης Σαμαράκης σε ένα από τα τελευταία του σημειώματα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Unisef, γράφει «Ποτέ πια πόλεμος!, Τις τελευταίες νύχτες, δεν βλέπω όνειρα, φοβάμαι πια να ονειρεύομαι, είπε το οχτάχρονο παιδί».

Η Ειρήνη στην παγκόσμια λογοτεχνία

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ θα πει με τη σειρά του σε κάποιο από τα ποιήματά του πως «Όταν αυτοί που είναι ψηλά, μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται ο πόλεμος». Έτσι δηλώνει πόσο εύθραυστο είναι το αγαθό της Ειρήνης. Παράλληλα, ο Ναζίμ Χικμέτ προσωποποιώντας την Ειρήνη γράφει χαρακτηριστικά: «Εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας, ακούστε με, φιλέψτε με μονάχα την υπογραφή σας, έτσι που τα παιδάκια πια να μη σκοτώνονται, και να μπορούν να τρώνε καραμέλες.» Τέλος, όλοι γνωρίζουν ένα από πιο ισχυρά αντιπολεμικά ποιήματα που έγινε τραγούδι, το «Ιmagine» με το οποίο ο Τζον Λένον επικαλείται μια ουτοπία χωρίς κατοχή ή απληστία, χωρίς συγκρούσεις και διαφορές ανάμεσα στους λαούς.
«Φανταστείτε όλοι οι άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες Ειρήνης» αναφωνούσε κάνοντας το στίχο διαχρονικό αίτημα.

Πηγή εικόνας: blogs.sch.gr

Συμπέρασμα

Αιώνια μούσα η Ειρήνη θα συνεχίσει να εμπνέει τους δημιουργούς σε κάθε μορφή της τέχνης. Παράλληλα, όμως, οι ισχυροί αυτού του κόσμου θα κλονίζουν και θα καταστρατηγούν την Ειρήνη. Είναι εκείνοι που δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες αξίες και δεν έχουν γαλουχηθεί με την αξία της φιλαλληλίας, του αλτρουισμού και της ανθρώπινης αγάπης. Η ανθρώπινη αγάπη είναι η καίρια συνιστώσα πάνω στην οποία θεμελιώνεται η Ειρήνη όπως είχε γράψει και ο Βικτωρ Ουγκώ: «Τα μηνύματα ειρήνης πρέπει να βγαίνουν από την ψυχή μας, “Θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη”.»

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο:

http://notesgiatineirini.blogspot.com/2016/02/blog-post_6.html

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

  ΝΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Είμαι φιλόλογος και ειδική παιδαγωγός και εργάζομαι πολλά χρόνια στο φροντιστηριακό χώρο.

Πηγή: https://www.maxmag.gr/