'Οπως αναφέρει η DW από άποψη ημερολογιακής αρμονίας ο Φεβρουάριος του 2021 είναι ιδιαίτερος. Οι 28 μέρες του εκτείνονται σε τέσσερις πλήρεις εβδομάδες, η 1η του μηνός είναι σήμερα Δευτέρα και η τελευταία Κυριακή. Δεν πρόκειται βέβαια για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, αλλά όποτε συμβαίνει τραβά την προσοχή, ακόμη και της Microsoft, που θέλησε να υπογραμμίσει την συμμετρία του φετινού Φεβρουαρίου στο ηλεκτρονικό της ημερολόγιο.
Bέβαια αυτή η συμμετρία εντυπωσιάζει κυρίως όσους χρησιμοποιούν το ημερολόγιο που βασίζεται στο διεθνές πρότυπο Ιso 8601. Στα ημερολόγια ορισμένων χωρών όπως πχ. στον Καναδά ή στις ΗΠΑ η εβδομάδα ξεκινά από την Κυριακή. Η επόμενη φορά που θα εμφανιστεί «τέλειος» Φεβρουάριος με τέσσερις εβδομάδες που θα ξεκινά Δευτέρα θα είναι το 2027, ενώ η τελευταία φορά ήταν το 2010. Τα διαστήματα που μεσολαβούν από την επανάληψη αυτού του ημερολογιακού φαινομένου είναι συνήθως έξι ή έντεκα και σπανιότερα δώδεκα χρόνια.
Ο Φεβρουάριος και οι 28 μέρες
Στη δεκαετία του 1920 ο Μόζες Κότσγουερθ, σιδηροδρομικός υπάλληλος, είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ημερολογίου με 13 τέλειους μήνες των 28 ημερών, με στόχο την απλοποίηση πρακτικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Κατά τη γνώμη του Βρετανού ο επιπλέον μήνας, ονόματι «Sol» θα έπρεπε να εισαχθεί το καλοκαίρι, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου. Επειδή το ημερολόγιο των 13 μηνών θα είχε 364 αντί 365 ημερών, ο Κότσγουερθ σκέφτηκε να προστεθεί η επιπλέον μέρα το καλοκαίρι, την περίοδο των διακοπών. Η ιδέα του αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας ήδη από τη δεκαετία του 1930.
Ο Φεβρουάριος έχει πάρει το όνομά του από τους ρωμαϊκούς εορτασμούς εξαγνισμών που ονομάζονταν februa και τελούνταν στο τέλος του χειμώνα προς τιμήν της θεότητας Γιούνο (Juno), αντίστοιχης της Ήρας από την ελληνική μυθολογία. Αναφορές στους συγκεκριμένους εορτασμούς συναντούμε ήδη στο «Ημερολόγιο» (Fasti) του ποιητή Οβίδιου. Στις τελετές αυτές εξαγνίζονταν οι συμμετέχοντες από κάθε αμαρτία και κακό. Μένει να δούμε αν αυτός ο τέλειος ημερολογιακά Φεβρουάριος του 2021 θα είναι τέλειος και στην πράξη. Ή μήπως θα μας επιφυλάξει νέες εκπλήξεις;
(iefimerida)
Πηγή: https://www.el.gr/