Γιατί όμως όσο κυνηγάμε την ευτυχία, εκείνη καταφέρνει πάντα να ξεφεύγει; Η απάντηση είναι, σύμφωνα με νέα ερευνητική μελέτη ότι προσπαθούμε υπερβολικά.
Οι επιστήμονες ορίζουν τους ανθρώπους που αισθάνονται ευτυχία ως εκείνους που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με αισιοδοξία, έχουν στενούς κοινωνικούς δεσμούς αλλά και τους ψυχικούς πόρους για να σημειώνουν πρόοδο προς τους στόχους που βάζουν.
Γιατί όμως όσο την κυνηγάμε, εκείνη καταφέρνει πάντα να ξεφεύγει; Η απάντηση είναι, σύμφωνα με νέα ερευνητική μελέτη ότι προσπαθούμε υπερβολικά.
Η ευτυχία δεν «αγαπά» την προσπάθεια
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, διαπίστωσε ότι η υπερβολική έμφαση στην ευτυχία μπορεί να οδηγήσει στην επίμονη σκέψη στα αρνητικά συναισθήματα και την αποτυχία, που αν τελικά προκύψουν, φέρνουν αναπόφευκτα επιπρόσθετο άγχος.
«Η ευτυχία είναι ένα καλό πράγμα, ένας πολύ καλός στόχος αλλά όταν την βλέπουμε μόνο έτσι, τότε τείνουμε να αποτυγχάνουμε» εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Brock Bastian, κοινωνικός ψυχολόγος στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία.
Για να μελετήσουν την παραπάνω σχέση, οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο κοινωνικά πειράματα και διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να αισθανθούν χαρούμενοι ή ευτυχισμένοι είναι πιο πιθανό να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα και να δουν τις εμπειρίες τους ως αποτυχίες και όχι ως διδακτικά συμβάντα» επισημαίνει ο Brock Bastian.
«Αυτό θα προκαλέσει μόνο περισσότερη δυστυχία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δάκρυα και χαμόγελο
Συνεχώς αισθανόμαστε ότι πρέπει να αποφύγουμε τις αρνητικές μας εμπειρίες και ανταποκρινόμαστε άσχημα σε αυτές όταν εμφανιστούν.
«Έχουμε εξελιχθεί για να βιώνουμε με ασφάλεια μια πολύπλοκη σειρά συναισθηματικών καταστάσεων και περίπου οι μισές από αυτές είναι δυσάρεστες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο πολύτιμα ή ότι το μειώνει την ποιότητα ζωής μας» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Στην πραγματικότητα, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν τελικά να ενισχύσουν την ευτυχία ενώ άλλη νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι αγχωτικές ή δυσάρεστες καταστάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν καλύτερα τις δυσάρεστες ειδήσεις.
«Η αποτυχία είναι κρίσιμη για την καινοτομία, τη μάθηση και την πρόοδο» τονίζουν. «Κάθε άτομο που έχει βιώσει την επιτυχία, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, γνωρίζει ότι η αποτυχία είναι μέρος του δρόμου προς αυτήν και προς την πολυπόθητη ευτυχία» καταλήγουν.
Πηγή: https://www.imommy.gr/