Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΙΣΗΜΕΡΙΑ: Η ΕΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ. ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

Ισημερία. Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία. Εποχές, Ισημερίες και Ηλιοστάσια. Οι ισημερίες (equinox) καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου.


Ισημερία – Equinox. Τι είναι και κάθε πότε έχουμε κάθε χρόνο;
Η ισημερία (equinox) συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου.
Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα:
H νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας
Όποτε έχουμε ισημερία η παρέκκλιση του άξονα της γης είναι μηδενική προς τον ήλιο.
Η ισημερία συμβαίνει κάθε χρόνο δύο φορές. Γύρω στις 20 Μαρτίου και στις 22/23 Σεπτεμβρίου.

Equinox και οι ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα | aequus & nox
Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Tο διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Εαρινή Ισημερία. Άνοιξη, ημέρες & νύχτες στο βόρειο ημισφαίριο
Άνοιξη, ημέρες & νύχτες στο βόρειο ημισφαίριο. Με την εαρινή ισημερία αρχίζει και επίσημα η άνοιξη στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.
Μετά την εαρινή ισημερία η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ναδίρ της κατά το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο περί τις 21 Ιουνίου.

Φθινοπωρινή Ισημερία στην Ελλάδα. Φθινόπωρο, ημέρες και νύχτες
Φθινόπωρο, ημέρες και νύχτες. Με την φθινοπωρινή ισημερία αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.
Μετά την φθινοπωρινή ισημερία η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο περί στις 21 Δεκεμβρίου.

Πότε είχαμε εαρινή ισημερία στην Ελλάδα φέτος το 2020
Για το 2020, εαρινή ισημερία στην Ελλάδα είχαμε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 και ώρα Ελλάδος 5:49 πμ (EET – Eastern European Time)

Πότε έχουμε φθινοπωρινή ισημερία στην Ελλάδα φέτος το 2020
Για το 2020 η φθινοπωρινή ισημερία θα συμβεί στην Ελλάδα την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδος 4:30 μμ (EET – Eastern European Time)
Ισημερίες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο – Πόλοι της γης
Ισημερίες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου.
Στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές (πόλοι της γης) και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά.
Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.
Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.

Νότιο Ημισφαίριο και εαρινή ισημερία| Άνοιξη και φθινόπωρο
Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.
Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η φθινοπωρινή ισημερία ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή.
Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Ηλιοστάσιο (θερινό & χειμερινό) – Εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Ηλιοστάσιο του Ιουνίου (θερινό) | Ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου (χειμερινό)
Τα δύο ηλιοστάσια κάθε χρονιάς φέρουν διάφορα ονόματα ανάλογα με το ποιο χαρακτηριστικό τους θέλουμε να τονίσουμε.
Τα πλέον συνηθισμένα ονόματα είναι θερινό ηλιοστάσιο και χειμερινό ηλιοστάσιο. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα δεν ορίζουν μονοσήμαντα τα ηλιοστάσια, αφού, όπως και οι εποχές του έτους, το θερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο είναι το χειμερινό για το νότιο (Ιούνιος) και αντιστρόφως.
Οι όροι βόρειο ηλιοστάσιο και νότιο ηλιοστάσιο υποδεικνύουν τη θέση του Ηλίου πάνω στην ουράνια σφαίρα όπως αυτός φαίνεται από τη Γη.
Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Οι όροι αυτοί θεωρούνται οι πλέον ουδέτεροι και σαφείς.
Οι όροι ηλιοστάσιο του Ιουνίου και ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου είναι εναλλακτικοί των όρων «θερινό»/«χειμερινό», αλλά χωρίς την αμφιβολία για το ποιο ημισφαίριο υπονοούν.
Δεν χρησιμοποιούνται πολύ πάντως, καθώς δεν χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι της Γης ηλιακό ημερολόγιο, όπου τα ηλιοστάσια συμβαίνουν κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα. Εξάλλου, αχρηστεύονται όταν μιλάμε για ηλιοστάσια σε άλλους πλανήτες.
Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία), καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.
Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο, που εξαρτώνται από την θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.

Εναλλαγή των εποχών | Equinoxes and Solstices | Βίντεο της NASA
Στο βίντεο της NASA, η εναλλαγή των εποχών από το Διάστημα. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια είναι εμφανή (Equinoxes and Solstices).


Πηγή: https://www.helppost.gr