Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» ΟΛΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ!

Το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της νίκης των Οθωμανών στη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538.
«Τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο και ειδικά στη Μεσόγειο μας δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο δυνατοί στις θάλασσες. Συνεχίζουμε με πίστη και αμετάβλητη βούληση την υπεράσπιση την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στο θάλασσες με συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας μας» είπε.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η νίκη του οθωμανικού ναυτικού υπό τη διοίκηση του Μπαρμπάρος Χαϊρετίν Πασά στη ναυμαχία της Πρέβεζα το 1538 ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στην τουρκική ναυτική ιστορία.
«Με τη νίκη της Πρέβεζας η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενίσχυσε την κυριαρχία της στη Μεσόγειο και έδειξε τη δύναμη του τουρκικού ναυτικού σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που οι Ναυτικές Δυνάμεις μας μεταφέρουν αυτήν τη μεγάλη κληρονομιά», είπε.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται έπειτα απί τη συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και μία μέρα μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν.
Σύμφωνα με τον Καλίν και την τουρκική πλευρά, οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016 και παρόλο που τα ζητήματα παραμένουν ίδια θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μια θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. 
Στο μεταξύ το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο έφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χαρακτηρίζοντας «μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση» τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απεύθυνε πρόσκληση στην Άγκυρα για διάλογο. «Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μη μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: https://m.tvxs.gr/