Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.
Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – 13 Φεβρουαρίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO πριν από 9 χρόνια, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ – ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ 1925-1944

Σειρά ντοκιμαντέρ του 1995 για την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις πρώτες απόπειρες πειραματικών εκπομπών στη δεκαετία του ’20 μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μαζάνη.
(video)
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες Ραδιοφώνου» παρουσιάζει το ξεκίνημα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και την αρχική περίοδο της λειτουργίας του (1922-1944), μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που εργάσθηκαν για τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές.
Γίνεται λόγος για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» στη Θεσσαλονίκη (1928), την ίδρυση της Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών το 1936 (ΥΡΕ), τους πρώτους ραδιοφωνικούς πομπούς και τη δημιουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ραδιοφώνων «Ελβίρα». Οι αφηγήσεις εστιάζουν, ακόμη, στην πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών το βράδυ της 25ης Μαρτίου 1938 οπότε μεταδόθηκε το διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β’ για την Εθνική Επέτειο. Τα επίσημα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών θα ακολουθήσουν δύο μήνες αργότερα την 21η Μαΐου 1938. Αναφορά γίνεται στους πρώτους εκφωνητές, στις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και στο συνεργείο των εξωτερικών μεταδόσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις παιδικές εκπομπές της «Θείας Λένας», Αντιγόνης Μεταξά.
Τέλος, ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη λειτουργία του ραδιοφώνου στην περίοδο του πολέμου και της Κατοχής αλλά και για το πώς σώθηκε ο πομπός των Λιοσίων από ολοσχερή καταστροφή κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα το 1944. Μιλούν οι πρώην τεχνικοί του ΕΙΡ Σπύρος Μπεράτης και Βασίλης Κροντηράς, ο ιδρυτής του Β΄ προγράμματος ΕΙΡ Γιάννης Σιάσκας, ο δημοσιογράφος-ιστορικός Γιάννης Καιροφύλλας, η Λήδα Κροντηρά, ο Μίμης Πλέσσας, πρώτος σολίστ ελαφράς μουσικής στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και ο σολίστας πιάνου Γιάννης Παπαδόπουλος που το 1938 διορίστηκε επιμελητής μουσικού προγράμματος του νεοσύστατου Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Για τον ραδιοφωνικό σταθμό του Χρ. Τσιγγιρίδη στη Θεσσαλονίκη που από το 1929 άρχισε να εκπέμπει σε συστηματική βάση και που σταμάτησε τη λειτουργία του το 1947, με τη συγκρότηση του Σταθμού Θεσσαλονίκης, μιλάει στην εκπομπή ο Ευάγγελος Τσιγγιρίδης. Τις συνεντεύξεις πλαισιώνει πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, δημοσιεύματα τύπου, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα).

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου εστιάζει στο ραδιόφωνο ως πλατφόρμα δημοκρατικού λόγου που προάγει την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ευρεία ποικιλία προγραμμάτων και περιεχομένου των ραδιοφωνικών σταθμών και τις διαφορετικές ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνονται. Το ραδιόφωνο αποτελεί το μέσο για να μιλήσουν, να εκπροσωπηθούν και να ακουστούν όλες οι φωνές αντανακλώντας την εμπειρία της πολυμορφίας της κοινωνίας.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία σήμερα λειτουργεί 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη την επικράτεια, 6 προγράμματα πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ τα οποία περιλαμβάνουν την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα {ΕΣΟ}, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής {ΟΣΜ} και τη Χορωδία. Τα 6 προγράμματα της ΕΡΑ παράγουν και μεταδίδουν διακριτό περιεχόμενο:
Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ενημερωτικός σταθμός με εκπομπές τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας και ειδικές θεματικές εκπομπές κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σταθμός που επικεντρώνεται στην προβολή της Ελληνικής Μουσικής, καλύπτοντας την παραδοσιακή, τη λαϊκή και τη σύγχρονη μουσική παραγωγή στην Ελλάδα. Γ΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Μουσικός Σταθμός που ειδικεύεται στην ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού. ΚΟΣΜΟΣ FM: Μουσικός Σταθμός που μεταδίδει διεθνές και ethnic ρεπερτόριο. ΕΡΑ ΣΠΟΡ: Σταθμός αθλητικού ενδιαφέροντος με ζωντανές καλύψεις ποδοσφαιρικών αγώνων, αγώνων στίβου, ποδηλασίας, κολύμβησης, κλπ,, κάλυψη της ελληνικής και διεθνούς αθλητικής επικαιρότητας. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ο σταθμός της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και στους ξένους που ζουν στην Ελλάδα, με ειδήσεις, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, αφιερώματα, συνεντεύξεις και δράσεις για την ομογένεια.
Δείτε περισσότερα για το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου 2020 στην ιστοσελίδα της UNESCO: www.worldradioday.org , καθώς και στο σχετικό σποτάκι:


Πηγή: https://www.ert.gr