ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η άφιξη στην περιοχή μας της πολυμελούς αντιπροσωπείας από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας Macquarie σκόρπισε ένα αίσθημα αισιοδοξίας ως προς τα αρχαιολογικά και ιστορικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή της Περαίας Χώρας. Η αντιπροσωπεία έφθασε στην περιοχή μας στις 13/01/2020, στα πλαίσια ενός τριετούς προγράμματος του Πανεπιστημίου Macquarieμε με σκοπό την επιφανειακή έρευνα σε αρχαιολογικούς χώρους της Περαχώρας και διέμεινε για 3 εβδομάδες στην Λίμνη της Βουλιαγμένης.
Το ενδιαφέρον του κλιμακίου φέτος μονοπώλησε η περιοχή του Ηραίου ενώ προηγήθηκε εμπεριστατωμένη περιήγηση στον χώρο από την Λίμνη Βουλιαγμένης μέχρι και το Ηραίο από τον πρώην αρχιφύλακα του Μουσείου Περαχώρας και Πρόεδρο της Ένωσής μας κ.Σωτήρη Πρωτοπαππά. Ίσως είναι περιττό να αναφέρουμε ότι έμειναν κατάπληκτοι από όσα άκουσαν και είδαν κατά την περιήγηση σε όλη την περιοχή του Ηραίου-Βουλιαγμένης.
Η έρευνά τους για αυτή την χρονιά περιορίστηκε στην επιφανειακή μελέτη και καταγραφή των μνημείων και οικιστικών καταλοίπων της περιοχής και πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία και συνεχή παρουσία εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Ήταν πολύ εντυπωσιακό να βλέπει κανείς 19 άτομα 4 καθηγητές και 15 φοιτητές Αρχαιολογίας να μελετούν διακριτικά και με ενδιαφέρον όλες τις αρχαιότητες που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή. Η εικόνα αυτή ξύπνησε με συγκίνηση εικόνες που μας έχουν διηγηθεί οι παλαιότεροι-οι παππούδες μας για τον Πέιν με τους συνεργάτες του. Ήταν σαν να τους βλέπει κανείς να επαναδραστηριοποιούνται στο χώρο.
Διέκοψαν τις εργασίες τους την 1η Φεβρουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου αναχώρησαν από την Λίμνη. Πολύ μεγάλη ήταν η συμβολή της Ένωσής μας στις εργασίες τους όλες αυτές τις ημέρες από κάποια μέλη μας όπως του Προέδρου μας κ. Σ. Πρωτοπαππά και του κ. Παναγιώτη Παππά (εθελοντής και πάντα δίπλα μας επί πάρα πολλά χρόνια).
Θα μείνει αξέχαστο το αποχαιρετιστήριο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο/ταβέρνα ΗΡΑ της Λίμνης και διοργανώθηκεαπό τον επιχειρηματία της περιοχής κ. Μαντά και τους αδελφούς Παπαδημητρίου (ταβέρνα ΗΡΑ). Οι διοργανωτές φρόντισαν μάλιστα εκτός των εκλεκτών εδεσμάτων η βραδιά να πλαισιωθεί με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια κάτι που κατενθουσίασε τους Αυστραλούς αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους. Στο δείπνο εκτός από τους φιλοξενούμενους, παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κορίνθου κ. Γιώτα Κασίμη, οι Αρχαιολόγοι κ. Γιώτα Μελέτη, και η κ. Μαρία Γκιώνη, η Αρχιφύλακας κ. Σοφία Περδίκη και αντιπροσωπεία της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας. Πριν αναχωρήσουν τους προσφέρθηκαν και διάφορα αναμνηστικά από την Ένωσή μας.
Θεωρούμε την έλευση του κλιμακίου από το μακρινό Σύδνεϋ ως ιστορικό γεγονός για την περιοχή μας και ευελπιστούμε η παρουσία τους και η έρευνά τους να συνεχισθεί και στα επόμενα χρόνια με αποτελέσματα ισάξια των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής έρευνας του Χάμφρευ Πέιν.
Επικεφαλής αυτής της Αυστραλιανής αντιπροσωπίας ήταν η κ. Susan Lupack διευθύντρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Αυστραλίας.
Επικεφαλής αυτής της Αυστραλιανής αντιπροσωπίας ήταν η κ. Susan Lupack διευθύντρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Αυστραλίας.