Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΜΕ «ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ»!



Σαράντα δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση της 8ης Μαρτίου ως ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας από τα Ηνωμένα Έθνη, ο αγώνας για την προστασία τους συνεχίζεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Όπως είχε πει ο πρώην γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Κόφι Ανάν, «η βία κατά των γυναικών είναι η πιο ντροπιαστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσως η πλέον διαβρωτική.
Δε γνωρίζει όρια γεωγραφικά, πολιτισμικά ή σχετικά με τον πλούτο. Για όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να μιλάμε για αληθινή πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη».
Σύμφωνα με την ActionAid, στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγράφονται, επειδή δεν αναφέρονται ποτέ στις αρχές ή/και στους αρμόδιους φορείς υποστήριξης. Οι κοινωνικές απόψεις και προσδοκίες εσωτερικεύονται, καθώς το θύμα σκέφτεται «τι θα πει ο κόσμος», θέλει να αποφύγει τοστίγμα του χωρισμού (για την ίδια ή τα παιδιά της), ή επειδή επιθυμεί με οποιονδήποτε τρόπο να αποτρέψει τη διάλυση της οικογένειας.
Μετά τις δύο δολοφονίες γυναικών που συγκλόνισαν την Ελλάδα, στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σιωπάμε και να ανεχόμαστε περιπτώσεις βίας, είτε συμβαίνουν στο σπίτι ή στη δουλειά, είτε στον δρόμο.
Χαρακτηριστικό είναι πως, παρότι ένας στους τέσσερις Έλληνες γνωρίζει κάποιο πρόσωπο που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία στη γειτονιά του, πάνω από οκτώ στους δέκα δεν θεωρούν την ενδοοικογενειακή βία συνηθισμένο πρόβλημα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής βοήθειας SOS 15900, σε διάστημα ενός έτους καταγγέλθηκαν 5.041 περιπτώσεις έμφυλης βίας, εκ των οποίων τα οκτώ στα δέκα αφορούν σε γυναίκες που είχαν δεχτεί βία από τους συζύγους/ συντρόφους τους.





Την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της ActionAid, 119 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από τον σύντροφό τους ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Με αυτό τον ρυθμό μέχρι το 2030 θα μετράμε πάνω από μισό εκατομμύριο δολοφονημένες γυναίκες.
Φέτος, έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΑctionAid μάς καλεί να φορέσουμε έναν διαφορετικό «Μάρτη», ένα βραχιόλι με άσπρη και μωβ, αντί κόκκινη, κλωστή (γιατί το μωβ είναι το χρώμα που συμβολίζει το γυναικείο φύλο) για να πούμε Ποτέ και Πουθενά σε οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των γυναικών.

Πηγή: https://m.tvxs.gr