Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Περαχώρας η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Η εφετινή εκδήλωση – κορυφαίας σημασίας και αξίας για την Περαχώρα και την ευρύτερη περιοχή της – πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας και του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας με θέμα: Η Περαχώρα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης / Παρουσίαση της ιστορικής μελέτης -έρευνας «Η Μάχη της Περαχώρας» που εκπόνησε ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού σχολείου Περαχώρας κ. Νικόλαος Γεωργίου στο πλαίσιο υποβολής Υπομνήματος / Αιτήματος του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας , μέσω του οικείου Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων προς την Ελληνική Πολιτεία για την Καθιέρωση της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας (26 Σεπτεμβρίου 1822) ως Επίσημη Τοπική Εθνική Εορτή της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο βουλευτής του νομού Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Γκίκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Παπαφωτίου Απόστολος, Πετρίτσης Γεώργιος, Σούκουλη Μαριλένα, η πρώην βουλευτής κ. Κόρκα Αθηνά, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γκιώνης Γεώργιος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Σακελλαρίου Αναστάσιος, κ. Παπαθανασίου Αθανάσιος και κ. Παντελέων Κων/νος οι πρώην Δήμαρχοι κ. Γιωτάκης Ιωάννης και κ. Λογοθέτης Κώστας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι Δήμαρχοι, εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής, Πρόεδροι και μέλη Συλλόγων – Φορέων της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της και πλήθος κόσμου.
Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η δημοσίευση της ιστορικής μελέτης «Στα Χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης / Η Μάχη της Περαχώρας / Σεπτέμβριος 1822 / Όταν οι πηγές αφηγούνται…» την οποία παρουσίασε ο δημιουργός της εκπαιδευτικός κ. Γεωργίου Νικόλαος συνεπικουρούμενος από τις εκπαιδευτικούς κύριες Θυμή Μαρίνα και Σκρίνη Μαριλένα. Την παρουσίαση προλόγισε η Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου Περαχώρας κ. Βουδούρη Αγγελική.
Η εν λόγω ιστορική μελέτη έρευνα εκδόθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας – ύστερα και από ενέργειες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας – με χρηματοδότηση του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων και με προσωπική μέριμνα του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ Παπαθανασίου Αθανάσιου. Το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και πρόκειται να διανεμηθεί στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων της Περαχώρας (Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου – Γυμνασίου) τις προσεχείς ημέρες.
Στη συνέχεια η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας και εκ μέρους όλων των Περαχωριτών τίμησε τρεις ανθρώπους του τόπου μας που συνέβαλαν καίρια στην καταγραφή και στην ανάδειξη της πλούσιας σε επαναστατική δραστηριότητα – κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του ΄21- Τοπικής Ιστορίας της Περαχώρας και των αγώνων των ηρωικών προγόνων μας. Και οι τρεις Περαχωρίτες – Λουτρακιώτες, γέννημα θρέμμα του τόπου μας, που μέσα από το σπουδαίο συγγραφικό πολύχρονο έργο και τους αγώνες τους, κληροδότησαν σε όλους μας σπουδαία και ανεκτίμητη ιστορική παρακαταθήκη. Με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στο έργο τους και αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή αγάπη και την ατίμητη προσφορά τους στην Περαχώρα και στους κατοίκους της που τόσο αγάπησαν, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα – τιμής ένεκεν – στον κ. Κουκουλά Αντώνη και στους συγγενείς των αείμνηστων Αποστολίδη Λάμπη και Παπαδημητρίου Αναστάσιο.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης μέσα σε συγκινητικό κλίμα έγινε η παράδοση – παραλαβή αντίγραφων των τεσσάρων συνταγματικών σημαιών της Περαχώρας του 1832 από τον οικείο δήμο προς την Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας. Οι σημαίες που με προσωπικές ενέργειες και έρευνα του κ. Καραπανάγου Ιωάννη και του κ. Πρωτοπαππά Αθανασίου, κατασκευάστηκαν δαπάνη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων με μέριμνα του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Σακελλαρίου Αναστασίου.
Η αξέχαστη βραδιά που όλους συγκίνησε, προκαλώντας πατριωτικά αισθήματα εθνικής ανάτασης και περηφάνειας για τους αγώνες και τη συμβολή των προγόνων μας Περαχωριτών – Μπισσιωτών κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, από την ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Γεωργίου Νικόλαου, τις ιστορικές πηγές που ανέγνωσαν οι εκπαιδευτικοί κυρίες Θυμή Μαρίνα και Σκρίνη Μαριλένα, τον λόγο του κυρίου Κουκουλά και την παρουσίαση των συνταγματικών σημαιών της Περαχώρας, έκλεισε με μια πολύ όμορφη έκπληξη και ευχάριστη νότα. Ο διακεκριμένος Κορίνθιος τραγουδιστής της παραδοσιακής μας μουσικής κ. Παναγιώτης Λάλεζας τραγούδησε (και στα αρβανίτικα) το παραδοσιακό τραγούδι που αναφέρεται στην Μάχη της Περαχώρας μια διασκευή του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Αναστασίου Παπαδημητρίου, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν σε όλους παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά, δείγμα για μια ακόμη φορά της περαχωρίτικης φιλοξενίας.
Η εκδήλωση δεν θα είχε αυτό το αποτέλεσμα εάν δεν υπήρχε η συμπαράσταση όλων των παρακάτω : του Experience Perachora, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Περαχώρας της κ. Μαρίκας Γεωργίου, της κ. Κασσιανής Κόντη (εστιατόριο ΄΄Πανόραμα΄΄), του κ. ΝΙκολάου Λέκκα (αρτοποιεία ΄΄Λέκκας΄΄), του κ. Γεωργίου Βασιλείου (΄΄Ο Φούρνος της Χαράς΄΄) και τους Αδελφούς Παπαδημητρίου.
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτή τη μοναδική και κορυφαία για τα δεδομένα της Περαχώρας εκδήλωση των τελευταίων χρόνων.
Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα και στους Έλληνες για την Εθνική μας Επέτειο!