Πολλές φορές μιλάμε για τον ψυχολογικό πόλεμο που μας ασκούν οι γύρω μας. Όμως δεν σκεφτόμαστε τον ψυχολογικό πόλεμο που ασκούμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.
Είναι αυτή η εσωτερική φωνούλα μας μαλώνει ή μας εκφοβίζει! Που σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλός, ότι δεν αξίζεις περισσότερα από αυτά που έχεις, ότι δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Αυτή η εσωτερική φωνή, που σε τραβάει πίσω, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα καταστρέψει τα όνειρά σου, τις προσδοκίες, τις σχέσεις σου και θα βλάψει την ποιότητα της ζωής σου. Η διαφορά μεταξύ ενός ευτυχισμένου, επιτυχημένου ανθρώπου και όλων των άλλων, είναι ότι ο ευτυχισμένος άνθρωπος έχει μάθει πώς να επιβάλλεται στον εσωτερικό του κόσμο.
Μπορείς να είσαι έξυπνος, ταλαντούχος και τρομερός άνθρωπος, αλλά ο εαυτός σου μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι μέτριος, ανόητος, ηττημένος.
Ο άλλος εαυτός, είναι αυτός που θα κάνει μία νέα μαμά να νιώθει κακός γονιός, επειδή αποφάσισε να γυρίσει στη δουλειά της. Είναι αυτός που θα κάνει την ίδια μαμά να νιώθει άχρηστη, επειδή προτίμησε να κάτσει στο σπίτι για να μεγαλώσει το παιδί της.
Πως θα κερδίσεις αυτό τον πόλεμο;
1.Παρατήρησε τις σκέψεις σου.
Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις απλά να παρατηρείς οποιεσδήποτε σκέψεις αυτοκριτικής έχεις. Πρέπει για αρχή να αναγνωρίσεις ότι υπάρχουν. Δώσε προσοχή λοιπόν, να αναγνωρίσεις αυτές τις σκέψεις που σε κατακρίνουν. Για μερικά άτομα, είναι τόσο συνηθισμένο να εκφοβίζουν τον εαυτό τους, που δεν παρατηρούν καν ότι το κάνουν, μέχρι κάποιος άλλος να τους το επισημάνει.
2.Δεν είσαι μόνος.
Ένα ακόμα βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις, πως δεν είσαι ο μόνος που ασκεί ψυχολογικό πόλεμο στον εαυτό του. Οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν καθημερινά. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά θα καταφέρεις να αλλάξεις αυτό τον εκφοβισμό και να αρχίσεις να μην αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου ως εχθρό, αλλά ως φίλο.
3.Απαντά με ευγένεια σε αυτή την εσωτερική φωνή.
Αν αρχίσεις να επιτίθεσαι στον εαυτό σου, επειδή κάνει αυτές τις σκέψεις, τότε ουσιαστικά συνεχίζεις το ψυχολογικό αυτό πόλεμο. Κάθε φορά, λοιπόν, που θα αναγνωρίζεις ότι κάνεις μπούλινγκ στον εαυτό σου, φρόντισε να σου απαντάς με ευγένεια, ότι είναι άδικη αυτή η κριτική.
4.Θυμήσου όλα τα θετικά του εαυτού σου.
Κάθε φορά που θα εμφανίζεται αυτή η φωνούλα που σε κατακρίνει, θυμήσου όλα τα προτερήματά σου και όλα όσα έχεις πετύχει στη ζωή σου. Είναι πολύ σημαντικό να μη σε παίρνει από κάτω και να μην ξεχνάς όλα όσα έχεις καταφέρει.
5.Θέσε μικρούς στόχους και συγκεντρώσου στην ολοκλήρωσή τους.
Είναι λογικό αν έχεις θέσει μεγάλους στόχους και τελικά δεν τα καταφέρεις, να σκεφτείς ότι ίσως δεν είσαι ικανή. Αυτή είναι εντελώς λάθος σκέψη, γιατί δεν είμαστε παντοδύναμοι. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, θύμισε στον εαυτό σου πως θα τα καταφέρεις την επόμενη φορά και βάλε καινούργιους στόχους. Βάζοντας μικρούς στόχους και εστιάζοντας στην ολοκλήρωσή τους, οι επιτυχίες θα είναι πιο συχνές και οι αποτυχίες λιγότερες. Έτσι, δεν θα έχεις τροφή για να κάνεις ψυχολογικό πόλεμο στον εαυτό σου.
Φωτό από: Blog di Moda
Πηγή:https://www.tsemperlidou.gr