Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ΟΙ «ΕΞΥΠΝΕΣ» ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ!

Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος

Σε συνεργασία με


Πνευματικά Δικαιώματα euronews

Από Charlotte Kan

Δεν χρειάζεται μια πόλη να είναι mega για να είναι και smart. Στην Ιαπωνία, μικρές κοινότητες χρησιμοποιούν πρωτοποριακή τεχνολογία όπως το «διαδίκτυο των πραγμάτων» και άλλες σπουδαίες ιδέες όπως η οικονομία του διαμοιρασμού για να αυξήσουν τη βιωσιμότητα.
Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε αστικές περιοχές. Στην Ιαπωνία το ποσοστό φτάνει στο 92%. Οι προκλήσεις για την βιωσιμότητα είναι τεράστιες. Η χώρα ανταποκρίνεται δημιουργώντας νέες πόλεις.
Η «έξυπνη» πόλη Φουτζισάουα χτίστηκε στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου της Panasonic για να στεγάσει περίπου 2.000 ανθρώπους.
Κάθε σπίτι είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και έξυπνα συστήματα παρακολούθησης. Κάτι που επιτρέπει στους κατοίκους να ελέγχουν την ενεργειακή κατανάλωση τόσο στο νοικοκυριό τους όσο και στην κοινότητα.
Για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι κάτοικοι της κοινότητας ανταμείβονται για τις πράσινες καλές επιλογές. Ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ποδήλατο και να μοιράζονται τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα.
Σε αντίθεση με άλλες έξυπνες πόλεις, εδώ οι κάτοικοι είναι στο επίκεντρο. Ο σχεδιασμός έχει ορίζοντα εκατονταετίας και λαμβάνει υπόψη κάθε πτυχή της ζωής: από την ενέργεια και την ασφάλεια, την κινητικότητα, την ευζωΐα, την ζωή στην κοινότητα και τις έκτακτες ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, σε αυτή την πόλη έχουν τεθεί περιβαλλοντικοί και ενεργειακοί στόχοι. Συνδέονται με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονόμιση νερού, χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και, το πιο σημαντικό, ένα σχέδιο για την περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχει αυτονομία ηλεκτρικού και τροφίμων για τρεις μέρες. Για το project συνεργάστηκαν δεκαοκτώ οργανώσεις.
Καθώς η ανάγκη για υγεία και ευημερεία αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Κίνα, η περίπτωση της βιώσιμης έξυπνης πόλης της Φουτζισάουα στην Ιαπωνία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.
Στην ανατολική Κίνα, το project της έξυπνης πόλης Γισίνγκ βασίστηκε στην ιδέα μιας αστικής ανάπτυξης με όρους συνολικής διαχείρισης. Το project είχε πολύ καλή υποδοχή. Όλες οι κατοικίες που διατέθηκαν προς πώληση στην πρώτη φάση, έγιναν ανάρπαστα.
Ακόμη μία «πράσινη πόλη» είναι η Κασιουανόχα. Το σύστημα ενεργειακής τροφοδότησης της πόλης είναι επαναστατικό.
Η εγκατάσταση έξυπνου δικτύου περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ιόντων λιθίου καθώς και γεννήτριες ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου για έκτακτες ανάγκες.
Μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα καλύπτοντας τις ανάγκες σε ρεύμα και προσφέροντας αυτονομία για τρεις μέρες. Η διαχείριση γίνεται από το Smart Centre της πόλης.
Το πρότυπο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης αντιμετώπισε το blackout που έζησε η Ιαπωνία μετά τον σεισμό τον Μάρτιο του 2011. Συνέβαλε στην μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά ένα τέταρτο.
Επί του παρόντος, η Ιαπωνία οικοδομεί έξυπνες πόλεις που βασίζονται στο σχέδιο που η κυβέρνηση έχει ονομάσει «Κοινωνία 5.0».
Η ιδέα στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι ανθρωποκεντρικές έξυπνες πόλεις.
Η Κασιουανόχα είναι να μην ενσωματώνεται απλώς η τελευταία τεχνολογία. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να την χρησιμοποιούν για να οικοδομήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο θα αισθάνονται ασφάλεια.
Το Αστικό Κέντρο Σχεδιασμού είναι το μέρος όπου οι κάτοικοι ενημερώνονται και έρχονται πιο κοντά ως κοινότητα.
Το κέντρο αυτό λειτουργεί ως hub για την συνεργασία και την διασύνδεση διαφορετικών σχεδίων του δημόσιου, του ιδιωτικού και του ακαδημαϊκού τομέα.
Για την Ιαπωνία, το κλειδί για την επιτυχία των έξυπνων κοινοτήτων του αύριο είναι η συνεργασία.



Πηγή: https://gr.euronews.com/