Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2019 - ΤΡΕΜΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ!

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Το οικονομικό επιτελείο τρέμει δημοσιονομική βόμβα 11-12 δισ. ευρώ / Φωτογραφία: SOOC

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Αν η βασική προϋπόθεση για να ανακάμψει μια «πληγωμένη» οικονομία, πόσο μάλλον η ελληνική που έχει υποστεί πολεμικού τύπου απώλειες, είναι η ηρεμία, τότε η χρονιά που μόλις ξεκίνησε μόνο ως ήρεμη και συνηθισμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. 
Στο εσωτερικό, πέρα από τις αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο που προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών, ο φόβος και ο τρόμος για το οικονομικό επιτελείο είναι, πλέον, οι επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ για νόμους- κλειδιά. Το ρίσκο αυτό μάλλον είχε υποεκτιμηθεί, αλλά μετά από το μπαράζ αποφάσεων, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο, που ακούμπησαν στο σκληρό πυρήνα μνημονιακών διατάξεων, όπως η κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο, διακρίνει κανείς έντονη ανησυχία στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών. Κοινώς μυρίζει μπαρούτι. Κι αυτό γιατί αν «ξηλωθεί» το πλέγμα των μνημονιακών διατάξεων του 2ου Μνημονίου, καθώς και ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε η δημοσιονομική βόμβα των 11- 12 δις ευρώ θα σκάσει στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης. 
Το πρόβλημα είναι ότι το διεθνές περιβάλλον μοιάζει ρευστό όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια. «Δυστυχώς, το διεθνές κλίμα είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκό, απ’ όσο υπολογίζαμε κι απ’ όσο θα θέλαμε», παρατηρούν ανώτατες τραπεζικές πηγές, την ώρα που τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη δείχνουν να πυκνώνουν. Με φόντο την τιμή του ελληνικού 10ετούς, που διατηρείται στα υψηλά του 4,4%, αποτυπώνοντας το ρίσκο της Ελλάδας, ειδικά όσο δεν αντιμετωπίζεται πειστικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, άπαντες μετρούν αντίστροφα για τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές. 
Η αδιέξοδη προσπάθεια Γάλλων και Γερμανών να βρουν κοινές και πειστικές απαντήσεις στο πού θα πρέπει να βαδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σκιές της οικονομικής επιβράδυνσης, το άγχος του Brexit, οι αναταράξεις από το τρέκλισμα του Κινεζικού δράκου, οι αλλαγές προσώπων σε θέσεις- κλειδιά, το τέλος του «φτηνού» χρήματος, συνθέτουν μια εικόνα κινούμενης άμμου, στην οποία ήδη βρίσκεται η Ελλάδα. 
Τα Eurogroup του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου εκτιμάται ότι θα αποπνέουν μια αμηχανία, αφού όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των Ευρωεκλογών, τόσο θα παραλύει η διάθεση για παρεμβάσεις, απ’ ένα όργανο, που ως τώρα καθόριζε τις τύχες των κρατών- μελών. Τι περιμένουν οι αναλυτές την επομένη των Ευρωεκλογών; Ένα ανακάτεμα της τράπουλας, με ισχυροποίηση των λαϊκιστικών κομμάτων. 
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό report της Goldman Sachs, η άνοδος των λαϊκιστών θα επηρεάσει την πολιτική ατζέντα σε όλη την Ευρώπη, φρενάροντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες εντός των κρατών και καθιστώντας αβέβαιη- αν όχι απίθανη- την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εντός του 2019 ή και στα επόμενα έτη. Η G.S. δεν αποκλείει, μάλιστα, ένα ντόμινο πρόωρων εκλογών στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, ενώ όσον αφορά στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου οι μετρήσεις δείχνουν ότι το 25% θα αποτελείται από ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2019 
3ο δεκαήμερο Ιανουαρίου: κλιμάκια στην Αθήνα για 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση 
21/1 Eurogroup
25/1 γράμμα Brexit εάν δεν υπάρχει συμφωνία
4-7/2 Προβλέψεις Κομισιόν
11/2 Eurogroup
28/2 κλείσιμο Προυπολογισμού 2018
11/3 Eurogroup- 2η έκθεση για Ελλάδα (εκταμίευση 600 εκ) 
29/3 Brexit
Απρίλιος: Μεσοπρόθεσμο και αποφάσεις για κυρώσεις στην Ιταλία
Τέλος Απριλίου: πρώτη εκτίμηση για πλεόνασμα 2018
23- 26/5 Ευρωεκλογές 
26/5 Αυτοδιοικητικές εκλογές Ελλάδα 
31/10 Τέλος θητείας Ντράγκι 
31/10 Τέλος θητείας Γιούνκερ
30/10 Τέλος θητείας Τουσκ

Πηγή: iefimerida.gr