Την λέξη απιστία την γνωρίζουν όλοι και όλες. Το φαινόμενο Κούλιτζ όμως δεν το ξέρουν πολλοί. Τι είναι τελικά το φαινόμενο Κούλιτζ και τι σχέση έχει με την ανδρική απιστία; Διαβάστε για τις έρευνες και τα πειράματα που έγιναν για την ανδρική απιστία και θα εκπλαγείτε...
Πόσες φορές δεν έχουμε δει κάποιον άνδρα να συνοδεύει μια όμορφη γυναίκα, με χιούμορ, κοινωνική, σε γενικές γραμμές μια γυναίκα ποθητή για πολλούς και μετά από λίγο καιρό μαθαίνουμε ότι αυτός ο άνδρας την απάτησε; Απάτησε δηλαδή μια γυναίκα που συνδυάζει όλο το “πακέτο” ομορφιάς και εξυπνάδας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί την πράξη αυτή της απιστίας την έχουν ονομάσει “το φαινόμενο Κούλιτζ”.
Πρόκειται για ένα πείραμα που έκαναν επιστήμονες στις αρχές της δεκαετίας του 50, σε ποντίκια. Μέσα σε ένα κλουβί με 5 θηλυκά ποντίκια, οι επιστήμονες έβαλαν ένα αρσενικό. Τα θηλυκά βρίσκονταν σε οίστρο και πολύ γρήγορα το αρσενικό ποντίκι βρέθηκε σε έναν “επίγειο” παράδεισο. Για μερικές ώρες μέσα στο κλουβί, οι επιστήμονες ήταν μάρτυρες μιας φρενίτιδας διαδοχικών συνουσιών.
Μετά από 48 ώρες όμως το αρσενικό φάνηκε να χάνει το ενδιαφέρον του για τα διαθέσιμα θηλυκά, παρά το γεγονός ότι εκείνα συνέχιζαν να του στέλνουν σημάδια για νέα συνουσία. Τότε και πολύ λογικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αρσενικό ποντίκι είχε εξαντληθεί. Όμως όταν έβαλα στο ίδιο κλουβί και άλλα θηλυκά, νέα, που το αρσενικό δεν είχε συνουσιασθεί ,μαζί τους, τότε το “εξαντλημένο αρσενικό ποντικάκι” μετατράπηκε σε έναν ασταμάτητο επιβήτορα. Με μια μικρή διαφορά. Πήγαινε μόνο με τα καινούργια θηλυκά και όχι με εκείνα που υπήρχαν στο κλουβί και τα οποία είχε “γευτεί”. Τα παλιά θηλυκά μάλιστα τα αντιμετώπιζε με αδιαφορία.
Το αρσενικό ποντίκι θυμόταν ποια θηλυκά είχε ‘εξυπηρετήσει’ και τα απέφευγε συστηματικά. Το πείραμα επαναλήφθηκε πολλές φορές και πάντα το αρσενικά ποντίκια έκαναν σεξ μόνο με τα νεοεισερχόμενα στο κλουβί θηλυκά. Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή το αρσενικό να αποφεύγει τα θηλυκά με τα οποία έχει ήδη κάνει σεξ και να αναζητά καινούργια, ισχύει σε πολλά είδη ζώων, π.χ. φίδια, ακρίδες, κριάρια, ταύρους κλπ. και βαπτίστηκε ‘φαινόμενο Κούλιτζ’ από ένα περιστατικό σχετικά με τον Κάλβιν Κούλιτζ, τον 30ό πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ήταν στη δεκαετία του 20, όταν ο τριακοστός πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέφτηκε μαζί με τη γυναίκα του μια φάρμα στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας. Κάποια στιγμή της ξενάγησης στη φάρμα το ζεύγος έφτασε μπροστά από ένα κοτέτσι. Η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ρώτησε όλο νόημα τον υπεύθυνο της φάρμας: “ο κόκορας εκτελεί τα καθήκοντα του;” “Στο έπακρο και πολλές φορές την ημέρα κυρία” της απάντησε ο αγρότης. Τότε παρενέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ρώτησε και εκείνος: “με την ίδια κότα κάθε φορά;” Η απάντηση του αγρότη ήταν αναμενόμενη: “Όχι κύριε πρόεδρε, με άλλη κότα κάθε φορά”. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε: “Παρακαλώ πείτε το αυτό δυνατά για να το ακούσει η κυρία Κούλιτζ...”
Πέρα από την ονομασία πάντως και πως η απιστία του αρσενικού πήρε το όνομα “φαινόμενο Κούλιτζ” οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η απιστία του αρσενικού, έχει τις ρίζες της εκατομμύρια χρόνια πίσω, όταν τα αρσενικά θηλαστικά προκειμένου να επιβιώσει το είδος τους, και να περάσουν τα χρωμοσώματα τους στις επόμενες γενιές, γονιμοποιούσαν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά. Τονίζουν δε ότι αυτό λειτουργεί υποσυνείδητα από τον εγκέφαλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πείνα, τη δίψα, τον ύπνο κ.α
Η επιθυμία του άνδρα λοιπόν για νέες ερωτικές περιπέτειες (ακόμη και εάν ικανοποιείται πλήρως από την σύντροφο του), έχει να κάνει με την τεστοστερόνη, αφού έρευνες έδειξαν ότι η παραγωγή της ορμόνης αυτής μειώνεται όταν ο ερωτικός σύντροφος παραμένει ο ίδιος επί μακρόν. Άλλη μια εξήγηση για τα “τσιλιμπουρδίσματα” του άνδρα είναι το άγχος που τον διακατέχει για διάφορα θέματα που αφορούν την οικογένεια του (να έχει δουλειά, να μπορεί να πάει χρήματα για τις ανάγκες του σπιτιού κτλ κτλ ). Η τεστοστερόνη του λοιπόν, ανεβαίνει με μια νέα ερωτική σύντροφο και λειτουργεί και σαν αγχολυτικό. Το φαινόμενο Κούλιτζ λοιπόν είναι ικανό να αποσυνθέσει ακόμη και τον καλύτερο γάμο...
Πηγή: https://www.iatropedia.gr