ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπήρξε μία μείζων «σταθερά» των δύο κυβερνήσεων του κ. Αλέξη Τσίπρα, από την άποψη ότι ήταν ο μόνος ο οποίος είχε επαρκή γνώση της δομής, της λειτουργίας και του αντικειμένου του χαρτοφυλακίου που ανελάμβανε. Η σύγκρουσή του όμως με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, κατέστησε τον κ. Κοτζιά παράγοντα μείζονος ασταθείας για την επιβίωση του ανορθόδοξου κυβερνητικού συνασπισμού, και αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε στην πτώση του.
Με εξαίρεση τους «παλαίμαχους» κομμουνιστές του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών ήταν ο μόνος που είχε εσωτέρα αντίληψη του ΚΚΕ, έχοντας διατελέσει ιδεολογικός καθοδηγητής πολλών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του νυν αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Γιάννη Δραγασάκη.
Αυτή η «θητεία» του και το γεγονός ότι στην πρώτη εμφάνισή του στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υποστήριξε εκθύμως τον μετριασμό των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας δημιούργησαν την εντύπωση ότι διατηρούσε κάποιας μορφής «ειδικές σχέσεις» με το Κρεμλίνο. Φυσικά, δεν επρόκειτο περί αυτού.
Αντίθετα, όχι απλώς εστήριξε ενθέρμως την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, όταν ανέκυψε το θέμα περί της ρωσικής χρηματοδοτήσεως οργανώσεων που αντετίθεντο στη λύση του μακεδονικού ζητήματος, αλλά υπερέβαλε στην κριτική του εναντίον της Μόσχας. Σε σημείο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στον κ. Τσίπρα.
Πολύτιμος και δύσκολος συνεργάτης ο κ. Κοτζιάς, φέρεται ως εμπνευστής παρεμβάσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του κ. Θόδωρου Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την «υπόθεση Οτσαλάν». Αλλά κατόπιν, η σύγκρουσή του με τον κ. Σημίτη και τον Νίκο Θέμελη στο θέμα της «διασυνδέσεως» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είχε ως συνέπεια την περιθωριοποίησή του.
Η θετική συμβολή προς τον κ. Τσίπρα ήταν ότι, διαρκούσης της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο κ. Κοτζιάς αποκατέστησε την επαφή με το επιτελείο του κ. Ντόναλντ Τραμπ, και φυσικά η συμφωνία των Πρεσπών. Η «υπόθεση Κοτζιά», υποστηρίζουν ορισμένοι, ενδέχεται να οδηγήσει σε πτώση της κυβερνήσεως. Ο χρόνος θα δείξει.
Πηγή: kathimerini.gr