Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΑΛΚΥΟΝΗ ΚΑΙ ΚΥΗΚΑΣ – Η ΕΥΤΥΧΙΑ, Η ΥΒΡΙΣ, Η ΤΙΜΩΡΙΑ, Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ!

ΑΛΚΥΟΝΗ ΚΑΙ ΚΥΗΚΑΣ – Η ευτυχία, η ύβρις, η τιμωρία, η νίκη της αγάπης


Η ιστορία της Αλκυόνης και του Κύηκα είναι πολύ συγκινητική και απεικονίζει την αγάπη που θριαμβεύει επί της τραγωδίας. Αυτό το νεαρό ζευγάρι ήταν τόσο ερωτευμένο που ούτε οι θεοί ούτε ο θάνατος μπορούσαν να τους χωρίσουν. Η Αλκυόνη ακολούθησε τον άντρα της στην άλλη ζωή και το έκανε με την ελεύθερη βούλησή της. Από αυτόν τον μύθο προκύπτει και η γνωστή φράση, Αλκυονίδες μέρες.

Δείχνοντας αλαζονεία στους θεούς

Η όμορφη Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου, του θεού του ανέμου, και η μητέρα της ήταν είτε η Εναρέτη είτε η Αιγιάλη. Ήταν η αφοσιωμένη σύζυγος του Κύηκα, βασιλιά της Τραχίδας, στην κεντρική Ελλάδα. Ο Κύηκας κυβέρνησε το βασίλειό του με δικαιοσύνη και ειρήνη. Η Αλκυόνη και ο Κύηκας θαυμάζονταν τόσο από τους θεούς όσο και από τους θνητούς για τη μεγάλη φυσική ομορφιά τους, καθώς και τη βαθιά αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλον.
Ήταν τόσο ευτυχισμένοι στο γάμο τους που συχνά αποκαλούσαν περιπαικτικά ο ένας τον άλλον Δία και Ήρα. Αυτό εξόργισε τον αρχηγό των θεών που το θεώρησαν θράσος. Ο Δίας περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να τιμωρήσει το αλαζονικό ζευγάρι που τόλμησε να συγκριθεί με τους θεούς.
Ο Κύηκας ήταν ακόμη σε πένθος για το θάνατο του αδελφού του και βαθιά προβληματισμένος για κάποια δυσοίωνα σημάδια που είχε παρατηρήσει. Έτσι, αποφάσισε να συμβουλευτεί το μαντείο του Απόλλωνα στον Κλάρο στην Ιωνία (Δυτική Ανατολία). Η Αλκυόνη, ωστόσο, προσπάθησε να αποτρέψει τον άντρα της από την απόφασή του να ταξιδέψει στις επικίνδυνες θάλασσες για να συμβουλευτεί το μαντείο.
Του υπενθύμισε τον κίνδυνο από τη μανία των ανέμων που ακόμη και ο πατέρας της, ο θεός των ανέμων, συχνά δυσκολευόταν να ελέγξει: άσκησε πίεση στον άντρα της να την πάρει μαζί του. Αλλά ο Κύηκας δεν θα έθετε την αγαπημένη του γυναίκα σε περιττό κίνδυνο. Η Αλκυόνη παρακολούθησε με κακό προαίσθημα το πλοίο που μετέφερε τον άντρα της να απομακρύνεται από το λιμάνι.

Η τιμωρία

Ο Δίας, ο αρχηγός των θεών, αποφάσισε ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να τιμωρήσει το ζευγάρι για την ύβρι που έιχε διαπράξει. Εκτόξευσε έναν κεραυνό που σήκωσε μανιασμένο τυφώνα καταποντίζοντας το πλοίο που άρχισε να βυθίζεται.
Ο Κύηκας συνειδητοποίησε ότι είχε έρθει το τέλος γι ‘αυτόν και, πριν πνιγεί, προσευχήθηκε στους θεούς να αφήσουν το σώμα του να βγει στη στεριά, ώστε να μπορέσει η αγαπημένη του Αλκυόνη να εκτελέσει τις τελετές της κηδείας. Καθώς ο Κύηκας άφηνε την τελευταία του πνοή, ο πατέρας του Εωσφόρος, το άστρο της αυγής, τον παρακολουθούσε αβοήθητος, καλύπτοντας το πρόσωπό του με σύννεφα, ανίκανος να φύγει από τους ουρανούς και να σώσει τον γιο του.

Η εξιλέωση

Η όμορφη Αλκυόνη περίμενε τον σύζυγό της για πολλή ώρα, προσευχόμενη συνεχώς στους θεούς, ιδιαίτερα στην Ήρα, τη βασίλισσα των θεών, για την ασφαλή επιστροφή του Κύηκα. Η Ήρα ένιωσε βαθιά θλίψη για την τραγική μοίρα του άντρα. Έστειλε την αγγελιοφόρο της Ίριδα, θεά του ουράνιου τόξου, να αναζητήσει τον Ύπνο, τον θεό του Ύπνου και παρηγορητή των ταλαιπωρημένων, στον οποίο είχε ανατεθεί η αποστολή να ενημερώσει ήπια την Αλκυόνη για τον θάνατο του συζύγου της. Ο Ύπνος, με τη σειρά του, εμπιστεύθηκε την αποστολή στον γιο του Μορφέα.
Ο Μορφέας δημιούργησε ένα φάντασμα του Κύηκα που έμοιαζε ζωντανό, το οποίο αποκάλυψε στην Αλκυόνη τις τραγικές συνθήκες σχετικά με το ναυάγιο και τον θάνατο του συζύγου της. Με βαθιά θλίψη, η Αλκυόνη έτρεξε στην ακρογιαλιά χτυπώντας το στήθος της και σκίζοντας τα ρούχα της. Ξαφνικά είδε το σώμα ενός άνδρα που είχε ξεβραστεί στην ακτή. Πλησιάζοντας, συνειδητοποίησε ότι ήταν το σώμα του αγαπημένου του Κύηκα. Αφού έκανε τις τελευταίες ιεροτελεστίες, και κατάλαβε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει να ζει χωρίς τον σύζυγό της, η Αλκυόνη ρίχτηκε στη θάλασσα και πνίγηκε, αποφασισμένη να ενωθεί μαζί του στη χώρα των νεκρών.
Οι θεοί στον Όλυμπο επηρεάστηκαν βαθιά από την τραγική μοίρα της Αλκυόνης και του Κύηκα, καθώς και από την υπέροχη αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλον που ούτε τα παγωμένα χέρια του θανάτου δεν μπόρεσαν να σβήσουν. Προκειμένου να εξιλεωθεί για την απερίσκεπτη δράση του που προκάλεσε αυτήν την τραγωδία, ο Δίας μεταμόρφωσε το ζευγάρι σε πουλιά.

Ο μύθος ζει μέχρι σήμερα μέσα από μία φράση

Η φράση Αλκυονίδες μέρες οφείλει την προέλευσή της σε αυτόν τον όμορφο μύθο της Αλκυόνης και του Κύηκα. Σύμφωνα με τον μύθο, για δύο εβδομάδες κάθε Ιανουάριο, ο Αίολος, ο πατέρας της Αλκυόνης, ηρεμεί τους ανέμους και τα κύματα, ώστε η Αλκυόνη, με τη μορφή πουλιού (αλκυόνα), να φτιάξει με ασφάλεια τη φωλιά της στην παραλία και να γεννήσει τα αυγά της. Ως εκ τούτου, ο όρος “Αλκυονίδες” δηλώνει μία περίοδο μεγάλης ειρήνης και ηρεμίας.

ΠΗΓΗ : greeka.com
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: LECTURES BUREAU

EIKONA : pinterest.com/pin/94223817179431914/

Πηγή: https://www.lecturesbureau.gr/