Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΧΡΟΝΟΣ: ΓΙΑΤΙ «ΚΥΛΑ» ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ;

Η αντίληψή μας αναφορικά με τον χρόνο αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε…

Πολλοί είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν ότι τα χρόνια φαίνεται να «κυλούν» αστραπιαία. Αλλά για άλλους, ειδικά για τα παιδιά, οι ημέρες των γιορτών για παράδειγμα, μπορεί να φαίνονται «αιώνες» μακριά. Τι συμβαίνει και έχουμε τόσο διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο;
Οι ειδικοί λένε ότι η αντίληψή μας για το χρόνο αλλάζει πολύ καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε ότι ορισμένες περίοδοι περνούν πιο γρήγορα.
«Η αντίληψή μας για τις ημέρες, τις εβδομάδες, τα χρόνια και αυτού του είδους τον χρόνο φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την προοπτική μας: Το βιώνουμε αυτή τη στιγμή ή θυμόμαστε την ανάμνηση μιας στιγμής πίσω στο χρόνο;» ανέφερε η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δρ Σίντι Λούστιγκ.
Πρόσθεσε ότι η αντίληψη του χρόνου επηρεάζεται επίσης από τη μνήμη αλλά και τα βιώματά σας. Για ένα παιδί 8 ετών, μια εβδομάδα είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ενώ για έναν 80χρονο μια εβδομάδα είναι ένα πολύ μικρότερο μέρος της ζωής του, γεγονός που συμβάλλει στην αίσθηση ότι πέρασε γρήγορα.

Κοιτάζοντας πίσω ο χρόνος περνά πιο γρήγορα

Μια μέρα στη ζωή ενός συνταξιούχου 80χρονου μπορεί να «περνάει» πιο αργά συγκριτικά με εκείνη ενός 8χρονου, που είναι διαρκώς απασχολημένο στο σχολείο ή το παιχνίδι.
Ωστόσο, όταν και οι δύο «κοιτάξουν» πίσω και αναλογιστούν τον μήνα που πέρασε, αυτή η χρονική περίοδος θα φαίνεται ότι πέρασε πιο γρήγορα στο μεγαλύτερο άτομο. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.
Για τον 80χρονο, η ζωή τους μάλλον δεν φαίνεται πολύ διαφορετική από ό,τι όταν ήταν 78 ή 79 ετών, «έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, κοιτάζουν πίσω σε λιγότερα γεγονότα» αναφέρει η δρ Σίντι Λούστιγκ.
Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας «συμπυκνώνει» τον χρόνο όταν οι μέρες ή οι εβδομάδες είναι παρόμοιες. Έτσι, για έναν 80χρονο που κάνει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, η χρονιά θα «συμπυκνώνεται» και θα έχει την αίσθηση ότι πέρασε πολύ γρήγορα.
Τα νέα και συναρπαστικά πράγματα σε μια μέρα είναι αυτά που κάνουν τις μέρες και τους μήνες ξεχωριστούς στην συνείδηση και τον εγκέφαλό μας.

Τι άλλο επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο;

«Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να καταγράφει την αλλαγή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Adrian Bejan, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke.
Οι πολλές εμπειρίες που έχουν τα μικρά παιδιά σε μια μέρα (όπως το να μαθαίνουν νέα πράγματα στο σχολείο, να πηγαίνουν στο μάθημα μπαλέτου ή να επισκέπτονται το σπίτι ενός νέου φίλου) συμβάλλουν στην ιδέα ότι ο χρόνος είναι πιο άφθονος και περισσότερες δραστηριότητες μπορούν να χωρέσουν σε αυτόν τον χρόνο.
Επομένως, όταν κοιτάζετε πίσω, ο χρόνος μπορεί να φαίνεται πιο αργός.
Αυτό μπορεί να ισχύει και για τους ενήλικες. Όταν κοιτάμε πίσω σε μια χρονική περίοδο που ήταν γεμάτη με πολλές νέες εμπειρίες, «βλέπουμε πολλά γεγονότα και αναμνήσεις, που κάνουν τον χρόνο να «εκτείνεται»» αναφέρει.

Πώς θα τον επιβραδύνετε

Ενώ δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε, οι ειδικοί αποκαλύπτουν μερικές συμβουλές για να τον «επιβραδύνουμε». Μία από τις καλύτερες μεθόδους είναι να να βιώσετε πράγματα που είναι νέα και έξω από την συνηθισμένη σας ρουτίνα.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να αποκτήσετε ένα νέο χόμπι, να ταξιδέψετε σε μια περιοχή που δεν έχετε δει ξανά ή να εγγραφείτε σε μαθήματα μαγειρικής.
Το να μαθαίνετε νέα πράγματα είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να «αυξήσετε» τον χρόνο σας όταν κοιτάζετε πίσω στη ζωή σας, μας λένε οι ειδικοί. «Η ποικιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ζωή μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Adrian Bejan.
Για αυτό, δοκιμάστε να βγείτε από τη ρουτίνα σας και να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που έχετε, δοκιμάζοντας κάτι νέο.

Πηγή: https://www.vita.gr/