Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS 1 ΚΑΙ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023!

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ


ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ 1 ΚΑΙ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ!

Άρθρο του Δημήτρη Αγγελόπουλου

Οι διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν ξεθωριάσει την ελπίδα του ελληνικού λαού για καλύτερες ημέρες. Σήμερα όλοι μας νιώθουμε ότι κάθε νεότερη γενιά στην Ελλάδα θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες και δυστυχώς η μετανάστευση εξακολουθεί να φαντάζει για πολλούς σαν λύση. Με όραμα, σχέδιο και ρεαλιστικές πολιτικές οφείλουμε να αλλάξουμε τη δύσκολη σημερινή κατάσταση.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: ''ΚΟΥΛΟΥΜΑ'' ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ!

  • Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας ολοκλήρωσε τις αποκριάτικες δράσεις του, γιορτάζοντας τα ''Κούλουμα'' στην είσοδο του χωριού, με προσφορά φασολάδας, νηστίσιμων και λαγάνας, σε κατοίκους και επισκέπτες.

«ΗΧΗΣΤΕ ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ»: Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ!

Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής έφευγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 και η κηδεία του εξελίχθηκε στην κορυφαία -ίσως- αντιστασιακή εκδήλωση.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 έφευγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Ήταν βαριά άρρωστος όταν τον συνάντησε ο χάρος στο σπίτι του, στην οδό Περιάνδρου 3 στην Πλάκα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1943, είχε πάρει τη γυναίκα του Μαρία. 

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ-ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ!

Ό,τι μπόρεσα ν’ αποχτήσω μια ζωή από πράξεις ορατές για όλους, επομένως να κερδίσω την ίδια διαφάνεια, το χρωστώ σ’ ένα είδος ειδικού θάρρους που μου ‘δωκεν η ποίηση: ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΙ ΑΝΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ, ακόμα και όταν ουρανός δεν υπάρχει. Δεν παίζω με τα λόγια. Μιλώ για την κίνηση που ανακαλύπτει κανείς να σημειώνεται μέσα στη Στιγμή όταν καταφέρνει να την ανοίξει και να της δώσει διάρκεια.

Οδυσσέας Ελύτης, «Ο Μικρός Ναυτίλος»

Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ, ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ..

Ήρθε και η Καθαρά Δευτέρα φίλοι μου και γυρίζοντας από το κτήμα έβλεπα παντού σε κάθε γωνιά να υπάρχουν πάγκοι με εμπόρευμα της ημέρας..χαρταετοί.
Ήταν χαρταετοί μοντέρνοι, φωτογραφίες από κόμιξ, σχήματα αεροδυναμικά, μερικοί πλαστικοί με φόρμα που παλεύει με τη φαντασία και το..διάστημα..ουρές αλλιώτικες, περίεργες για μένα και ανάμεσα τους τα κλασικά παλιά σχήματα με διαφορετικά βέβαια χαρτιά.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ «ΚΟΥΛΟΥΜΑ» ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΑ!

Έλενα Κρητικού

Για κάποιους λαογράφους, η σημερινή μέρα είναι ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς. Σε ένα συμβολικό επίπεδο, η Καθαρά Δευτέρα οδηγεί στην κάθαρση, διώχνοντας κάθε είδους απόλαυση, που υπόσχεται το καρναβάλι. Ανεξαρτήτως ερμηνειών, η ημέρα απαγορεύει κάθε είδους εργασία, εκτός από το καθάρισμα των μαγειρικών σκευών από τα λίπη, γι' αυτό ονομάζεται και "Καθαρή".

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΛΕΜΜΑ!

Γράφει ο Απόστολος Ζιώγας // *

«Το καρναβάλι δεν είναι μια γιορτή που προσφέρεται στον λαό, αλλά μια γιορτή που προσφέρει ο λαός στον εαυτό του» : Έτσι ο Γκαίτε σχολιάζει την εμπειρία του ρωμαϊκού καρναβαλιού, ύστερα από το ταξίδι του στην Ιταλία το 1787. Μάλιστα εκείνη την εποχή, διάφοροι επιφανείς Ευρωπαίοι ταξιδιώτες κατέγραφαν στα σημειωματάρια τους πως «το υπόλοιπο του χρόνου περνάμε θυμίζοντας το τελευταίο καρναβάλι και το άλλο μισό περιμένοντας το επόμενο».

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 1991: ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Παραγωγή Βίντεο: Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς
Αθανάσιος Πρωτοπαππάς

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ: Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ!

Ο Εσπερινός που γίνεται το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής λέγεται εσπερινός αγάπης ή εσπερινός της συγχωρήσεως. Οι Χριστιανοί δεν είναι καλό να μπουν σ΄ αυτή την ιερή περίοδο της Εκκλησίας έχοντας οποιοδήποτε βάρος στην ψυχή τους και κυρίως με τους άλλους.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ!

Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης. Υποστήριξε μία ελληνική σχολή ζωγραφικής, στηριγμένη στην ντόπια παράδοση και στην αισθητική του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας (1906 – 1994)

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ήταν έλληνας ζωγράφος και γλύπτης, από τους διαπρεπέστερους εκπροσώπους της «γενιάς του ‘30». Μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη, υποστήριξε και ο ίδιος μία ελληνική σχολή ζωγραφικής, στηριγμένη αφ’ ενός στην ντόπια παράδοση και αφ’ ετέρου στην αισθητική του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Επιβλήθηκε ως δημιουργός και εκτός Ελλάδας, ανήκοντας στην ομάδα των «κλασικών» του μοντερνισμού.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

''ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ'': ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ''ΕΦΥΓΕ'' Ο ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

(16.3.1988 - 23.2.1974)

SARONIC MAGAZINE

Γράφει ο Μπ. Ανδριανόπουλος- 

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Μια γοητευτική, ερωτική ιστορία που απηχεί το πνεύμα της εποχής εκφράζοντας συνάμα κοινωνικούς προβληματισμούς, πάντα επίκαιρους.
Σημαντικά κομμάτια της πλοκής του διαδραματίζονται στον Πόρο και στην απέναντι ακτή όπου και το περίφημο Λεμονοδάσος, μαγικό καταφύγιο αρωμάτων και συναισθημάτων.

«ΤΙ ΚΑΡΤΕΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ, ΤΑΧΑ ΔΙΚΑΙΟΚΡΙΤΗ;»

Ελευθέριος Ανευλαβής

Στ’ ανοιχτά της απελπισίας, λυσσομανά ο τυφώνας της παγκοσμιοποίησης του χρήματος και της πολτοποίησης του ανθρώπου.
Οι βουλιμικοί της αισχροκέρδειας, με σιχαμερό από την απληστία χαμόγελο αδιαντροπιάς, πλήθος κερδοσκόπων, θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.

ΜΙΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ...


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με αφορμή τις Απόκριες σας παρουσιάζουμε μια κιμωλιάτικη αποκριάτικη ιστορία.
Το 1953 ο σύνδεσμος των απανταχού Κιμωλίων η ‘’Οδηγήτρια’’ στον Πειραιά, δημοσιεύει ένα φυλλάδιο με μικρά διηγήματα με γενικό τίτλο ‘’Λαογραφικά της Κιμώλου’’. Ο αείμνηστος παπά Γιάννης Ράμφος και ο Κ.Ι. Παπαδόπουλος ύστερα από κάποιες βελτιώσεις τα διασώζουν αναδημοσιεύοντας τα στα ‘’Κιμωλιακά’’.

ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ!

Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, ένας από τους σπουδαιότερους δραματουργούς του 20ου αιώνα, γνωστός από τα έργα του «Λεωφορείο ο Πόθος» και «Λυσσασμένη Γάτα».

Τενεσί Γουίλιαμς (1911 – 1983)

Ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Ουίλιαμς (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τόμας Λάνιερ Ουίλιαμς) είναι ένας από τους σπουδαιότερους δραματουργούς του 20ου αιώνα, γνωστός στο θεατρόφιλο κοινό από τα έργα του «Γυάλινος Κόσμος», «Λεωφορείο ο Πόθος» και «Λυσσασμένη Γάτα», που μεταφέρθηκαν με επιτυχία και στον κινηματογράφο. Μαζί με τους Ευγένιο Ο' Νιλ και Άρθουρ Μίλερ συγκροτούν την τριάδα των κορυφαίων αμερικανών θεατρικών συγγραφέων.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

«ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ»!


Φίλιππος Φιλίππου

Ο αποχαιρετισμός-επικήδειος που ακολουθεί εκφωνήθηκε στον τάφο του Νίκου Καββαδία στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, στις 11 Φεβρουαρίου 1975, από τον Χρήστο Παντελίδη, ναυτικό, φίλο του ποιητή. Δημοσιεύτηκε στην Αυγή και στον Ριζοσπάστη στις 12 Φεβρουαρίου, καθώς και στη Ναυτεργατική, εφημερίδα των ναυτεργατών του ΚΚΕ, στις 13 Φεβρουαρίου.

ΚΙΣΜΕΤ!

Έχετε μετανιώσει για το κακό που προκαλέσατε; Ρώτησαν μεγαλοεργολάβο που συνελήφθη. «Εγώ δεν φταίω σε τίποτα», απάντησε. «Ήταν το Κισμέτ τους!»

  Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, Αρθρογράφος
Θεατρικοί συγγραφείς

COMMONS WIKIMEDIA

Η Μοίρα ή οι Μοίρες, (Κλωθώ, Λάχεσις και Άτροπος), αυτές οι τρεις μυθικές θεότητες που ορίζουν, και ως ένα βαθμό, προλέγουν τη ζωή των ανθρώπων, αυτές που ευθύνονται για τα καλά και τα κακά που μας συνοδεύουν από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, αυτές οι υπερδυνάμεις του άχρονου και άγνωστου παρόντος στα κελεύσματα των οποίων υπακούουν ακόμα και οι θεοί, αυτές που καθορίζουν την αρμονία του Σύμπαντος προσθέτοντας ή αφαιρώντας ζωές, προσθέτοντας ή αφαιρώντας χαρές και λύπες, οι σύνθρονες του Δία, αυτές που, κατά τον Πίνδαρο, μόνο η Τύχη τις ξεπερνάει και που δεσπόζουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές Μυθολογίες συνοδεύοντας με τη φωνή τους την Αρμονία που βασιλεύει στις ουράνιες σφαίρες, οι κόρες της Νύχτας, αργά τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου στη γειτονική Τουρκία ξύπνησαν δύσθυμα κι είπαν να κάνουν παιχνίδι ρημάζοντας και ξαναγράφοντας το πεπρωμένο χιλιάδων ανθρώπων.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 24ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1981 ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μια εξαιρετικά ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 ρίχτερ σκόρπισε τον πανικό στην Αττική και τους γύρω νομούς. Επίκεντρο του σεισμού ήταν οι Αλκυονίδες νήσοι στον Κορινθιακό κόλπο, 70 χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα. Για αρκετές μέρες οι Αθηναίοι και οι Κορίνθιοι διανυκτέρευσαν σε πάρκα και ελεύθερους χώρους, διστάζοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

''ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ'': Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ!

Η επαναστατική προκήρυξη που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας στις 24 Φεβρουαρίου 1821, σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η επαναστατική προκήρυξη που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821, σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αθανάσιος Πρωτοπαππάς

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023!

  • Λουτράκι, 9 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟ ''ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ'' ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πηγή: https://www.loutraki365.gr/


By Loutraki365

Ο πολιτιστικός πλούτος της Περαχώρας είναι γνωστός και ξεχωριστός. Τα ήθη και τα έθιμα εντυπωσιάζουν, με την ιστορία τους να χάνεται στο χρόνο.

Ρεπορτάζ/φωτογραφίες: Μίνα Γιαννούλη

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, αποφάσισε να αναβιώσει ένα ''ξεχασμένο'' έθιμο για τις ημέρες των Αποκριών.
Σύμφωνα με αυτό, άντρες και γυναίκες αλλάζουν ρόλο με αυτοσχέδιες ενδυμασίες. Μασκαρεμένοι σε μικρές παρέες, μόλις πέσει το σκοτάδι γυρίζουν στις γειτονιές του χωριού.

ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

Έλληνας συγγραφέας. Εντάσσεται στη λεγόμενη «γενιά του ‘30» και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της στο χώρο της πεζογραφίας.

Κοσμάς Πολίτης (1888 – 1974)

Ο Κοσμάς Πολίτης ήταν μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και μεταφραστής, με σπουδαίο έργο στον Μεσοπόλεμο και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, που τον κατατάσσει στην πρώτη γραμμή των ελλήνων πεζογράφων. Εντάσσεται στη λεγόμενη «γενιά του ‘30» και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της στο χώρο της πεζογραφίας. Στο έργο του κυριαρχεί η αγωνιώδης αναζήτηση του απόλυτου ιδεώδους, η οποία εκφράζεται άλλοτε μέσω μιας ιδεαλιστικής, αισθητιστικής και κοσμοπολίτικης γραφής, που συνδυάζει ρεαλιστικά στοιχεία με λυρικές εξάρσεις και άλλοτε με μια πιο άμεση ιδεολογική στροφή προς τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής του.

ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ!

Η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου...

Μαρίκα Νίνου (1918 – 1957)

Η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε στη Θεσσαλονίκη, και το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εμφανίστηκε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, κάνοντας ακροβατικά νούμερα, μαζί με τον άντρα και το παιδί της.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ: «ΟΙ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ...»


Λίγους μήνες πριν το τελευταίο του «ταξίδι», στις 22 Φεβρουαρίου 1993, ο Μάνος Χατζιδάκις διηύθυνε για τελευταία φορά την Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια συναυλία – διαμαρτυρία εναντίον του φαινομένου του νεοναζισμού, που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και πάλι στην Ευρώπη, με έργα Κουρτ Βάιλ, Φρανς Λιστ και Μπέλα Μπάρτοκ. Στο έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας με τον υπότιτλο «Οι βρικόλακες επιστρέφουν» κατέθετε και τις δικές του απόψεις. Ένα κείμενο - μανιφέστο κατά του εθνικισμού με τίτλο: «σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του Νεοναζισμού»...

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023!

  • Λουτράκι, 9 Φεβρουαρίου 2023

O ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ!

  Τάκης Θεοδωρόπουλος

Υπάρχουν και οι πραγματικοί πατριώτες. Οσοι δεν είναι λιπόψυχοι σαν κι εμάς τους υπόλοιπους που υποκύπτουμε στο συναισθηματικό βάρος του ανθρώπινου πόνου. Σημαιοφόροι του εθνικού φρονήματος, μας υπενθυμίζουν πως οι Τούρκοι είναι εχθροί μας και ως εκ τούτου θεωρούν άτοπη τη συμπαράσταση.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ!

Ελληνοκύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-1959 εναντίον της αγγλικής κατοχής.

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928 – 1957)

O Γρηγόρης Αυξεντίου είναι ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της ΕΟΚΑ και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS 22 KAI 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023!

 Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ


ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ 22 ΚΑΙ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΧΑΡΗ ΜΠΡΙΣΙΜΗ: ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ!

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια, 17 Φεβρουαρίου, του ανακαινισμένου χώρου συνεδριάσεων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που φέρει το όνομά της.

ΤοΒΗΜΑ Team

Στις 27 Δεκεμβρίου 1919, δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα με το παλιό ακόμη ημερολόγιο, η μαμή του Βόλου έτρεξε βιαστικά στο τρίπατο σπίτι του Βασίλη και της Ειρήνης Μπρισίμη απέναντι από τη Σχολή Καλογραιών, για να ξεγεννήσει ένα μικρόσωμο κοριτσάκι, το τρίτο παιδί της οικογένειας, που λίγους μήνες αργότερα βαφτίστηκε Χαρίκλεια – Έλλη (τα ονόματα των δύο γιαγιάδων), για να ονομάζεται απ’ όλους στη συνέχεια Χάρη.

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ!

  • Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας των Εργαζομένων στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, στην ταβέρνα «ΚΟΥΤΟΥΚΙ», το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ!

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωσ…

Μνημείο στην Πανεπιστημιούπολη της Ντάκα, Μπαγκλαντές

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΜΙΑ ΓΟΥΛΙΑ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ!

ΑΠΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ 

Μια γουλιά νερό στα συντρίμμια. Λίγες γουλιές νερό, μέσα στην καταστροφή. Ο μικρός Μοχάμεντ από τη Συρία, εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, στην..

Μια γουλιά νερό στα συντρίμμια. Λίγες γουλιές νερό, μέσα στην καταστροφή.
Ο μικρός Μοχάμεντ από τη Συρία, εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, στην Αντάκια, στη νότια Τουρκία.
Ένας διασώστης του δίνει νερό από ένα καπάκι μπουκαλιού, για να κρατηθεί στη ζωή. Ο μικρός χαμογελάει.

H INFLUENZA ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ!

  • Γράφει ο Βασίλης Αικατερίνης*
Βασίλης Αικατερίνης

Η εικόνα ανθρώπων, υπερπροβεβλημένων και ακριβοπληρωμένων εν πολλοίς, που ασκούν, σύμφωνα με την ασχολία ή το επάγγελμά τους, σε μια δυσανάλογα μεγάλη μερίδα του κόσμου επιρροή με τη γνώμη τους, η οποία γνώμη βέβαια διαμορφώνεται απ’ τη χρηματοδότηση του εκάστοτε χορηγού και παρουσιάζεται ως δική τους, παραπέμπει, τηρουμένων των αναλογιών, σε προπαγανδιστικά έργα του πολιτικού θεάτρου (ανθισμένου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) που παρουσίαζε δήθεν αθώα μια θέση, εκπεφρασμένη μεν αντικειμενικά, μα με δόλιο σκοπό που πάντοτε οδηγούσε στην εκπλήρωση ενός καλοστημένου σχεδίου: στην αναχώρηση του κόσμου απ’ τη θεατρική αίθουσα με διαβρωμένη και επηρεαζόμενη σκέψη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.


Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (1962) ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!

Ο γιατρός, βιολόγος και ερευνητής γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το 1883. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως μετέβη στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας

ΤοΒΗΜΑ Team

Ο γιατρός, βιολόγος και ερευνητής γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το 1883. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως μετέβη στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας. Το 1913 αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου και εργάσθηκε ως βοηθός στο κλάδο της ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ.

ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ!

  • Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος
Αρχή, για την κορυφή της επιτυχίας, η πώληση όλων των προσκλήσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, πολλές μέρες πριν τον αποκριάτικο χορό του.
''Sold out'' έγραφαν οι αναρτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο Facebook και αυτό αποδείχτηκε βλέποντας την κατάμεστη αίθουσα του κέντρου ''ΝΕΡΑΪΔΑ'', στο Λουτράκι, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023.

Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ!

  Δημήτρης Δανίκας

'Ολη αυτή η προεκλογική φλυαρία. 'Ολη αυτή η δημοσιογραφική και επικοινωνιακή φασαρία. 'Ολη αυτή η ακατάσχετη και στοιχηματική ανοησία. Πότε θα γίνουν;
Α ξέρεις άκουσα πως θα προκηρυχθούν αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Λέει ο ένας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΡΟΥΜΙΔΗΣ!

Αμερικανός ζωγράφος, ελληνοϊταλικής καταγωγής, γνωστός για τις τοιχογραφίες του στο Μέγαρο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον.

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805 – 1880)

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ήταν αμερικανός ζωγράφος, ελληνοϊταλικής καταγωγής. Είναι γνωστός για τις τοιχογραφίες του στο Μέγαρο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, όπου στεγάζονται τα νομοθετικά σώματα (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) των ΗΠΑ.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ!

«Ω ρε πού πάμε; Πού πάμε;» Σχετικά με τα γκραν σουξέ των μετεωρολογικών προβλέψεων.

Θεατρικοί συγγραφείς

TOMAZL VIA GETTY IMAGES

Μακάρι να είχαμε ένα Κιλιμάντζαρο στην Ελλάδα. Ένα μεγαλοπρεπές πανύψηλο βουνό, όπως αυτό που βρίσκεται στην βορειοανατολική Τανζανία και ατενίζει από τα 5895 μέτρα την αφρικανική σαβάνα με το δέος της ιστορίας και τις μόνιμα στεφανωμένες με χιόνι κορυφές του, μία από τις οποίες στη γλώσσα των Μασάι ονομάζεται « Οίκος του Θεού». Εκεί, όπου κάποτε βρέθηκε το αποξηραμένο και παγωμένο κουφάρι μιας λεοπάρδαλης.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ!

  •  Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος


Σε εστίες αποκριάτικου ξεφαντώματος, χαράς και κεφιού, αναδείχθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, τόσο στο ΚΑΠΗ Λουτρακίου, όσο και στο ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων, την Τσικνοπέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2023.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ!

Ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

Ανδρέας Μιαούλης (1769 – 1835)

Ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Ο τόπος της γέννησής του δεν είναι επακριβώς γνωστός. Ορισμένοι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1769 στα Φύλλα της Εύβοιας, απ' όπου η οικογένεια του μετοίκησε στην Ύδρα, ενώ άλλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΧΡΟΝΟΣ: ΓΙΑΤΙ «ΚΥΛΑ» ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ;

Η αντίληψή μας αναφορικά με τον χρόνο αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε…

Πολλοί είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν ότι τα χρόνια φαίνεται να «κυλούν» αστραπιαία. Αλλά για άλλους, ειδικά για τα παιδιά, οι ημέρες των γιορτών για παράδειγμα, μπορεί να φαίνονται «αιώνες» μακριά. Τι συμβαίνει και έχουμε τόσο διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο;

ΤΣΙΚΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

Τι σχέση έχει η Τσικνοπέμπτη με τη λατρεία του Δωδεκάθεου και τον σπισισμό;


Άλλη μια Τσικνοπέμπτη, άλλη μια ευκαιρία για διαδικτυακό beef ανάμεσα σε λάτρεις και πολέμιους της συγκεκριμένης μέρας. Όσο οι μεν θα στήνουν ψησταριές σε αυλές και πεζοδρόμια, όσο θα τρίβουν σχάρες με λεμόνι και θα ετοιμάζουν θράκα μερακλήδικη για καλοψημένα αλλά ζουμερά μεζεκλίκια, οι δε θα επιχειρηματολογούν ενάντια στο έθιμο του τσικνίσματος.

ΝΙΚΟΣ ΛΟΗΣ: ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: https://perahoragr.blogspot.com


Χτες στο ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS ο Δημήτρης Αικατερίνης φιλοξένησε τον Δικηγόρο Νίκο Λόη σε μια συζήτηση που αφορούσε σημαντικά επίκαιρα θέματα με έναυσμα την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε δημόσια. Ήταν μια συζήτηση που σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον για κάποιον που θα την ακούσει από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΜΟΛΙΕΡΟΣ!

Μολιέρος ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Ζαν Μπατίστ Ποκλέν, ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών.

Μολιέρος (1622 – 1673)

Μολιέρος ήταν το θεατρικό και καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα (κωμωδιογράφου) και ηθοποιού Ζαν Μπατίστ Ποκλέν, ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΚΑΘΕ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΦΥΛΑΚΗ..

Κική Γ.


Γράφει η Κική Γ.

“Εξάρτηση”

Από μόνη της η λέξη σε μουδιάζει και σε βάζει σε μια διαδικασία σκέψης και περισυλλογής. Μοιραία, δυνατές λέξεις έρχονται να κολλήσουν πλάι της και πιθανόν να αφυπνίσουν.
Υποταγή, εθισμός, ανάγκη, πάθος, εγκλωβισμός. Όλες, από μόνες τους, δημιουργούν ένα φόβο και μακάρι κανένας άνθρωπος, να μην έρθει ποτέ αντιμέτωπος με κάποιου είδους εξάρτηση.