Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ;

Πηγή: https://www.enpel.gr/


Περίληψη 
Κώστας Παπαδόπουλος*

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί σύνοψη του άρθρου της κυρίας Judith Bergman, που εξεδόθει στις 21 Μαρτίου 2020 στην ιστοσελίδα του Gatestone Institute.
” Η Αλληλεγγύη υποτίθεται ότι αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κατοχυρωμένη στις Συνθήκες της και αναφέρεται ως ένας από τους βασικούς στόχους της. Η Ε.Ε έχει επικαλεσθεί την αρχή Αλληλεγγύης στο παρελθόν όσον αφορά πχ. την υποδοχή μεταναστών.
Κατά την κρίση των μεταναστών το 2015, η ΕΕ ανέθεσε σε κάθε χώρα μέλος της να δεχθεί μια σταθερή ποσόστωση μεταναστών και προσφύγων ενώ το 2017, παρέπεμψε την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρνησή τους να μεταφέρουν τους μετανάστες.
Στο παρελθόν, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δείξει αλληλεγγύη. Η επιδημία του Κορονοϊού, ωστόσο, διαφέρει από τις γεωγραφικά απομονωμένες κρίσεις, όπως πχ οι δασικές πυρκαγιές σε ένα κράτος μέλος, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συγκέντρωση πυροσβεστικών ή άλλων πόρων. Όταν μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται στη μέση μιας εξαιρετικά μεταδοτικής επιδημίας ενός ιού, η Αλληλεγγύη γίνεται πιο περίπλοκο ζήτημα. Κάθε κράτος αναπόφευκτα εξετάζει εάν μπορεί να αντέξει οικονομικά, να στείλει μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστούν για τους δικούς του πολίτες. Με άλλα λόγια, κάθε κράτος βάζει πρώτα το δικό του εθνικό συμφέρον.

Παραδείγματα:

  1. Με την εμφάνιση του Κορονοϊού οι Ιταλοί έμαθαν ότι άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέτουν σε πράξη πάντα τα όμορφα λόγια που διακηρύττουν, ιδιαίτερα την Αλληλεγγύη. Όταν η Ιταλία απευθύνθηκε στην ΕΕ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στην αρχή της κρίσης του Κορονοϊού, όχι μόνον δεν έλαβε τίποτα αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία επέβαλαν απαγορεύσεις ή περιορισμούς στην εξαγωγή μάσκας προσώπου και προστατευτικού εξοπλισμού.
  2. Η σημερινή κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα απέδειξε την ΕΕ όχι μόνο ως άχρηστη, αλλά και ως μια πραγματική τροχοπέδη. Η ΕΕ έχει αφήσει μια ήδη καταβεβλημένη Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη την μεταναστευτική κρίση που επιβάλλεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για πολιτικό κέρδος. Επιπροσθέτως, με τις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα Κορωνοϊού, η Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Γιέλβα Γιόχανσον, διέταξε την Ελλάδα να επιτρέψει στους μετανάστες, που μεταφέρε ο Ερντογάν στα σύνορα, να ζητήσουν άσυλο. Εάν η ΕΕ επρόκειτο να εγκρίνει τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους – ή όσους είχαν τα μέσα να αγοράσουν ένα Τουρκικό διαβατήριο – εκατομμύρια Τούρκοι θα μπορούσαν να εισέλθουν νόμιμα στην ΕΕ και ενδεχομένως να “εξαφανιστούν” εκεί. Ήδη σε σημείο κατάρρευσης, η ΕΕ θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ διαφορετικό είδος «Ευρωπαϊκής» Ένωσης με την Τουρκία, μια χώρα 80 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσκλήθηκαν κυριολεκτικά να εισέλθουν στην Ευρώπη. Το μόνον που έχει να κάνει τώρα ο Ερντογάν είναι να καθίσει και να περιμένει την ΕΕ, με την Μέρκελ στο τιμόνι, για να ανταποκριθεί στα αιτήματά του.
Σύνοψη:

Αυτό που αποκαλύπτει η κρίση του Κορονοϊού, είναι ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επανέλθουν στην άσκηση των εθνικών τους συμφερόντων, όταν το απαιτούν ακραίες περιστάσεις. Παρόλο που οι αποκαλύψεις αυτές δεν μπορούν να προεξοφλήσουν το άμεσο τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτουν σίγουρα ερωτήματα, σχετικά με το ότι ένας Οργανισμός που δεσμεύεται και θεωρεί την Αλληλεγγύη ως θεμελιώδη αρχή για την ύπαρξη του, στην πράξη την εγκαταλείπει σε κρίσιμες στιγμές, με τα ίδια τα κράτη μέλη του να θέτουν τα δικά τους συμφέροντα σε υψηλότερη προτεραιότητα. Πρόκειται για κλασική κρατική συμπεριφορά και δεν θα είχε προκαλέσει οργή, πριν από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης>>.


*Πρώην Mηχανικός της JPL-NASA και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού λόμπι της Νοτίου Καλιφόρνια.