Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

ΕΛ.ΑΣ.,ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ VIP!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Αν υπήρχε εγχειρίδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ένα από τα πρώτα κεφάλαια θα ήταν αφιερωμένο στην αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη VIP και τις υπηρεσίες γραφείου. Η ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης και έλεγχο της παραβατικότητας παραμένει διαχρονικά πιεστική και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Αστυνομίας συγκεκριμένες.
΄Οσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φύλαξη στόχων αποσύρονται από το κυνήγι του εγκλήματος και αντίστροφα. Το 2013, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τη φύλαξη επισήμων είχαν αποδεσμευθεί 460 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Ο διάδοχός του Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει ότι 3.500 αστυνομικοί από τη φρουρά βουλευτών και επιχειρηματιών θα επέστρεφαν στον «δρόμο» για να συμμετάσχουν σε περιπολίες. Την άνοιξη του 2015 ήταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πανούση να δώσει τη μάχη για την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και μέσων.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει στη Βουλή, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 1.000 αστυνομικοί, 115 αυτοκίνητα και 57 μοτοσικλέτες είχαν επιστρέψει στο κυνήγι του εγκλήματος. Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ο διάδοχός του Νίκος Τόσκας. «Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε υπηρέτες ούτε ορντινάντσες κάποιων», είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τι συμβαίνει στην πράξη και το πρόβλημα παραμένει, παρότι κατά τα φαινόμενα βρίσκεται σταθερά πρώτο στην ατζέντα της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου; 
΄Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επισημαίνουν αφενός ότι οι αστυνομικοί που διατάσσονται να αποχωριστούν τη θαλπωρή του γραφείου, με προσφυγές ή επιστρατεύοντας φίλους και γνωστούς «κόβουν» τις μεταθέσεις τους και παραμένουν αόρατοι, κάτω από το ραντάρ της διοίκησης. Σε άλλες περιπτώσεις, τα σχέδια ανατρέπονται όταν μετά μια ακτιβιστική ή ακόμα περισσότερο μια τρομοκρατική ενέργεια με στόχο π.χ. έναν δικαστικό ή το κτίριο μιας ξένης διπλωματικής αποστολής, η ηγεσία υποχρεούται να επαναξιολογήσει τους στόχους και το επίπεδο της απειλής.
Από τις πρώτες ημέρες της υπουργίας του, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης –παλιός γνώστης του αντικειμένου– μετακίνησε αστυνομικούς από υπηρεσίες γραφείου σε «μάχιμες» μονάδες, όπως η ΄Αμεση Δράση. ΄Οπως έχει αποδείξει το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο, θα χρειαστεί επιμονή και η εκπόνηση ενός ευρύτερου σχεδίου ασφάλειας προκειμένου ο στόχος για ενίσχυση της αστυνόμευσης να μην καμφθεί από τις δυνάμεις της αδράνειας.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr