Το φυσικό όριο μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας έχει όνομα θηλυκό, είναι ποτάμι και… «τρελαίνει» κάθε επισκέπτη του. Με αυτήν την περιγραφή δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο λόγος, φυσικά, γίνεται για τον ποταμό Νέδα.
Η Νέδα βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και για όποιον θέλει να την επισκεφθεί και να την εξερευνήσει, αρκεί να διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο, όρεξη για πεζοπορία και… περιπέτεια και σίγουρα το τοπίο θα τον ανταμείψει.
Είναι ένα ποταμός μήκους 32 χιλιομέτρων που σε καμία περίπτωση δεν φτάνει μία μόνο ημέρα και μία μόνο επίσκεψη για να το εξερευνήσετε, αλλά ακόμη κι αν το έχετε κάνει, πάντα θα βρίσκετε λόγους για να το πράξετε ξανά. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Ελαία που βρίσκεται κοντά στην Κυπαρισσία.
Μυθολογικά στοιχεία
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μύθος, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της. Επίσης, σύμφωνα με η μυθολογία, με τη Νέδα συνδέονται η Δήμητρα, η Περσεφόνη αλλά και ο Πλούτωνας.
Το φαράγγι της Νέδας
Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει και ο ομώνυμος ποταμός, είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές που κάθε λάτρης της φύσης και των άγριας ομορφιάς τοπίων, μπορεί να εξερευνήσει. Είναι ένα τοπίο Ελληνικό, μαγευτικό και καθαρά φυσικό, το οποίο, όμως, μέχρι και πρόσφατα παρέμενε ανεξερεύνητο.
Κατά μήκος της πορείας του ποταμού θα συναντήσετε καταρράκτες και σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πλούσια βλάστηση. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Η Νέδα είναι πλέον ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς αυτού του είδους στη χώρα μας. Περπάτημα, άγρια φύση, κολύμπι, μικρές λίμνες, γεφύρια, καταρράκτες, πυκνή βλάστηση, σπηλιές, παιχνίδι με το νερό είναι κάποια από τα στοιχεία που προσφέρει στον επισκέπτη.
Στην κοιλάδα της συναντάμε σημαντικά κατάλοιπα αρχαίων χρόνων, όπως είναι ο ναός που είναι αφιερωμένος στον θεό Πάνα, αλλά και ο ιδιαίτερα σημαντικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, δημιούργημα του Ικτίνου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με τον Παρθενώνα.
Πώς θα φθάσετε από την Καλαμάτα;
Από την Καλαμάτα απέχει χρονικά περίπου 1 ώρα. Βρίσκεται νότια της Ανδρίτσαινας και βορειοανατολικά των Περιβολίων. Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσετε τον δρόμο που συνδέει την Καλαμάτα με το Διαβολίτσι και μετά διασχίζοντας μια διαδρομή, περνώντας μέσα από γραφικά χωριά, κοντά στο χωριό Πέτρα, το οποίο απέχει 17 χλμ. από την Ανδρίτσαινα, θα τη συναντήσετε.
Σίγουρα, ποικίλουν οι τρόποι προσέγγισης, αφού και τα χωριά Αυλώνα και Πλατάνια, που οδηγούν αντίστοιχα μετά το Στόμιο του ποταμού και στο πέτρινο γεφύρι που ενώνει τις όχθες, είναι είσοδοι του φαραγγιού. Η σήμανση γενικότερα στην περιοχή είναι πάρα πολύ καλή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της διαδρομής και σίγουρα μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη, ειδικά για όσους αγαπούν την περιπέτεια, είναι το σημείο στο οποίο ο ποταμός εισέρχεται σε μια σπηλιά, το Στόμιο, μήκους 100μ. και το φαράγγι σιγά σιγά στενεύει.
Λίγο πριν την είσοδο σε αυτό καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο επιλογές: να μπείτε μέσα στη σκοτεινή σήραγγα που σε κάποια σημεία απαιτεί και κολύμπι, δεν υπάρχει φως παρά μονάχα κάποιες αχτίδες ηλίου και πολλές νυχτερίδες ή με σχοινί να ανεβείτε προς τους καταρράκτες.
Μετά τον πρώτο καταρράκτη που θα συναντήσετε, στον οποίο βρίσκεται ένα ξύλινο γεφύρι, το μονοπάτι συνεχίζεται και οδηγεί στα δεξιά στον μεγάλο, επιβλητικό καταρράκτη και ευθεία στο εκκλησάκι της Παναγίας και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Φιγαλείας.
Ό,τι κι αν αποφασίσετε, όποια διαδρομή κι αν διαλέξετε, οποιοδήποτε σημείο του ποταμού και του φαραγγιού κι αν εξερευνήσετε, το σίγουρο είναι ένα: θα περάσετε μοναδικά, αφού η νύμφη αυτή έχει καταφέρει ήδη να σας μαγέψει.
Πηγή:http://kalamatain.gr