5 Αυγούστου του 1895 έγραφε το ημερολόγιο όταν μια σημαντική φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνισμού «έφυγε» από τη ζωή.
Ο Φρίντριχ Ένγκελς ή Στρατηγός ήταν, μεταξύ άλλων, Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνικός επιστήμονας. Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1820 στο Μπάρμεν που ανήκε στην πρωσική Ρηνανία (σημερινή Γερμανία). Γόνος θρησκευόμενης προτεσταντικής οικογένειας με μετριοπαθείς φιλελεύθερες απόψεις, ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά.
Η οικία της οικογένειας Ένγκελς στο Βούπερταλ (η γενέτειρά του ήταν μια εκ των τεσσάρων γειτονικών πόλεων που ενώθηκαν δημιουργώντας το σημερινό Βούπερταλ)
Ο πατέρας του όντας βιομήχανος υφαντουργίας, κατάφερε να αποκτήσει σημαντική περιουσία την οποία μεταβίβασε στα παιδιά του. Με τη σειρά τους αυτά διοίκησαν τις επιχειρήσεις τους διακρινόμενοι για την καλή συμπεριφορά στους εργάτες τους και την αποφυγή τακτικών όπως η παιδική εργασία.
Από την παιδική του ηλικία ο Ένγκελς συναναστρεφόταν με την εργατική τάξη, εμπειρία που του χρησίμευσε αργότερα στις κομμουνιστικές λέσχες που σύχναζε. Είχε άριστες σχέσεις με την οικογένειά του ακόμα και όταν ξεκίνησε να αγωνίζεται φανερά υπέρ των επαναστατικών του ιδεών που συγκρούονταν με τις παραδοσιακές αξίες της.
Ρουμανικό γραμματόσημο με τη μορφή του Ένγκελς
Ανήσυχη φύση με ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα και τη γερμανική λογοτεχνία αλλά και έντονη κοινωνική ζωή δε θα μπορούσε να μην μελετήσει κείμενα φιλελεύθερου και επαναστατικού περιεχομένου όπως τα απαγορευμένα κείμενα των εκπροσώπων του ρεύματος της «Νέας Γερμανίας». Οι επιρροές του είναι πολυεπίπεδες από τον Ηράκλειτο και τον Λούντβιχ Μπέρνε μέχρι το «Βίο του Ιησού» του Ντάβιντ Στράους.
Με τον Καρλ Μαρξ συναντήθηκε το καλοκαίρι του 1844 στο Παρίσι. Αποτέλεσε την απαρχή μιας μεγάλης φιλίας και μιας γόνιμης συνεργασίας αφού ο Μαρξ ήταν ήδη εντυπωσιασμένος από ένα άρθρο του Ένγκελς. Ίδρυσαν μαζί στις αρχές του 1847 μια οργάνωση που αρχικά λεγόταν Ένωση Δικαίων και μετονομάστηκε σε Ένωση Κομμουνιστών και συσπείρωνε μικρό αριθμό εργατών, κυρίως μεταναστών. Σύνθημά της το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους συνέταξε τις «Αρχές Κομμουνισμού» τις οποίες ο Μαρξ είχε υπόψιν του όταν συνέτασσε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» συνεργαζόμενος, όπως είναι λογικό, με τον Ένγκελς.
Άγαλμα των Ένγκελς και Μαρξ στο Κιργιστάν
Στα τέλη του 1850 επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση στο Μάντσεστερ, κυρίως για να ενισχύσει οικονομικά τον Μαρξ, ώστε εκείνος να συνεχίσει απερίσπαστος τη συγγραφή του Κεφαλαίου. Την 1η Ιουλίου του 1869 πούλησε το εταιρικό του μερίδιο που τού εξασφάλισε μια άνετη διαβίωση για το υπόλοιπο της ζωής του αλλά και τη δυνατότητα να συνδράμει οικονομικά τον Μαρξ επί μονίμου βάσεως.
Ανέλαβε την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κινήματος μετά το θάνατο του Μαρξ. Στις 14 Ιουλίου του 1889 στο Παρίσι έγινε το πρώτο συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς όπου μία εκ των ληφθείσων αποφάσεων ήταν η θέσπιση της Πρωτομαγιάς ως μέρας εκδηλώσεων για την εξασφάλιση του οκταώρου.
Ανδριάντας του Ένγκελς στο Βούπερταλ
Απεβίωσε στις 5 Αυγούστου του 1895 στο Λονδίνο, έχοντας προσβληθεί από καρκίνο. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε στενό κύκλο και παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως ο Έντουαρντ Μπέρνσταϊν. Η επιθυμία του ήταν η σορός του να αποτεφρωθεί και η τέφρα του να σκορπιστεί στη Βόρεια Θάλασσα.
Οι μελέτες του Ένγκελς ήταν καθοριστικές τόσο για την δημιουργία όσο και για την ανάπτυξη της κομμουνιστικής επιστημονικής θεωρίας. Τόσο τα έργα που έγραψε μαζί με τον Καρλ Μαρξ, όσο και αυτά που συνέγραψε μόνος του θεωρούνται ορόσημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας.
Αξίζει να αναφερθεί πως λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Μαρξ, ο ίδιος ολοκλήρωσε το έργο ζωής του αφού έγραψε τον δεύτερο και τον τρίτο τόμο του Κεφαλαίου σύμφωνα πάντα με τα προσχέδια του.
Γκράφιτι του Ένγκελς στο Βερολίνο.
Written by Κατερίνα - Στέλλα Γαϊτάνη
Πηγή: https://www.sansimera.gr