Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ!

 

Καιρός για διακοπές! 
Ο διαχειριστής και οι συνεργάτες του ιστολογίου ευχόμαστε σε όλους 

"Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού"!

Σας αποχαιρετούμε με στίχους του μεγάλου ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, 
από το ποίημα «Ο Αύγουστος», Τα ρω του έρωτα:

"Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά"

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο!



Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΤΡΟΥΛΟ, ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ 1923!


Το χαρτονόμισμα των πεντακοσίων δραχμών με παράσταση της Αγιά Σοφιάς σχεδιάστηκε το 1921 από την American Banknote Company και παραδόθηκε το 1923.
Μερικά χρόνια πριν, με το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου, στις 30 Οκτωβρίου 1918 υπογράφεται η πρώτη ανακωχή του πολέμου, η Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ του Άγγλου ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων της Αντάντ αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου και έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών.

ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΤΕΣ!

Σοφά λόγια σε εικόνες που μπορούν να σε βοηθήσουν στην ζωή σου ...

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ;

Με δυσάρεστη έκπληξη παρακολούθησα όλο το ελληνικό σύστημα εξουσίας να παίζει αφελέστατα το ιταμό παιχνίδι του Ερντογάν.

profile image  Μάνος Στεφανίδης
Συγγραφέας, κριτικός τέχνης και καθηγητής

GEOGIF VIA GETTY IMAGES

Με δυσάρεστη έκπληξη παρακολούθησα όλο το ελληνικό σύστημα εξουσίας, από την κυβέρνηση με τους υπουργούς της ως την Εκκλησία και από την ΕΡΤ ως το τελευταίο, ιδιωτικό κανάλι, να παίζουν αφελέστατα το ιταμό παιχνίδι του Ερντογάν.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ!


Τρία καράβια ενετικά λοιπόν ξεκίνησαν από την Πόλη γεμάτα με όλα τα κειμήλια από την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με τον θρύλο, αλλά το τρίτο από αυτά, το οποίο μετέφερε την Αγία τράπεζα βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.

ΟΡΘΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥ ΤΑΓΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

Πηγή: http://www.agioitheodoroi.gr/


Γράφει ο Γιώργος Γρηγοράκος

Σε μικρή κυβερνητική αναδόμηση ουσίας προχώρησε την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προβεί σε λίγες αλλά αναγκαίες τροποποιήσεις της κυβερνητικής δομής, 1 έτος μετά την εκλογική του νίκη τον Ιούλιο του 2019, καθώς οι συνθήκες ήταν πλέον ώριμες και εν μέρει επιτακτικές, από τις συνέπειες σε οικονομία και υγεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που διαφοροποιούν πλέον τον αρχικό σχεδιασμό και επιβάλλουν δραστικότερες και αποτελεσματικότερες τακτικές και δράσεις, παρά την καθομολογούμενη παγκοσμίως επιτυχημένη διαχείριση της αντιμετώπισής του στην Ελλάδα.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ - ΓΙΟΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!

Η βαθιά σημασία της εορτής - Μεταμόρφωση του Σωτήρος - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
H εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες του εορτολογικού κύκλου των Δεσποτικών εορτών, ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Παράδοση, γιατί έχει μιαν άμεση αναφορά στην τελείωση και θέωση του ανθρώπου, που είναι και η εσχατολογική προοπτική της θείας Οικονομίας. Όλα τα γεγονότα της ζωής και δράσης του Ιησού Χριστού αναφέρονται στη λύτρωση και τη σωτηρία του κόσμου
Η μεταμόρφωση, όμως, πέρα από τη χριστολογική σημασία που φανέρωσε σε όλους την επί της γης δόξα του Κυρίου, έχει και μια βαθύτατη ανθρωπολογική σπουδαιότητα αφού δείχνει προς τον σκοπό της πνευματικής πορείας, που είναι η θέωση και η δοξοποίηση του καθενός ανθρώπου.

ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΤΕΣ!

15 μαγικές εικόνες με σοφά λόγια | Εικόνες, Σοφά λόγια, Σοφία

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΣΚΕΤΑ ΑΕΡΙΚΑ!

Γράφει η Σοφία Παπαηλιάδου

Είναι κάτι γυναίκες ρε φίλε, σκέτα αερικά.
Δεν μπορείς να τις πιάσεις. Δεν μπορείς να τις αγγίξεις. Φοβάσαι μην τυχόν και σπάσεις τα φτερά τους.
Είναι αυτές οι γυναίκες που δεν προσπάθησαν ποτέ να γίνουν αντράκια. Δεν τον θέλουν τον τίτλο, δεν τον γουστάρουν.
Ξέρουν καλά τι θα πει γυναίκα. Ξέρουν καλά την ομορφιά, τον πόνο και την σιωπή που κρύβει η ουσία τους.
Δεν ψάχνουν να ευνουχίσουν, δεν θέλουν να γκρεμίσουν.
Ξέρουν να χτίζουν.
Ζωές, βάθρα, σπίτια.
Ξέρουν και να γκρεμίζουν μα επιλέγουν να μην το κάνουν.
Όταν νιώσουν πως θέλουν να κάνουν την ζημιά, ρίχνουν μια ματιά, σκάνε ένα χαμόγελο και κλείνουν την πόρτα πίσω τους.
Είναι κάτι γυναίκες ρε φίλε, που δεν χωράνε υποκοριστικά μέσα τους, παρά μόνο ένα κι αυτό θα το καταλάβεις μόλις τους το πεις.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ, ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Από: Κυριακή Δαρζάνου

Πηγή εικόνας: magazine.noa.gr

Η Μεγάλη Άρκτος είναι από ένας από τους γνωστότερους αστερισμούς και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο αστερισμό που γνωρίζουμε. Είναι ένας αστερισμός που δε δύει ποτέ από τον ουρανό. Το χαρακτηριστικό της σχήμα σε “κατσαρόλα” ή “άμαξα” παρατηρήθηκε πρώτη φορά στον ουρανό από τον Πτολεμαίο.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ, ΤΟ ΠΑΡΕΪΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ!

ΝAΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ


Η Πιάτσα είναι μία από τις τρεις όμορφες πλατείες όπου χτυπά η καρδιά της Χώρας.

Η ώρα είναι κάπου μετά τα μεσάνυχτα και βρισκόμαστε στη Χώρα, μεταξύ «Υδροχόου» για κοκτέιλ και «Αστάρτης» για ρακόμελα και παστέλια, «Μπαρακί» για μουσικές και «Λαούμι» για ατελείωτες φιλοσοφικές αναλύσεις. Ο πρώτος που θα πάει για ύπνο θα πει: «Ραντεβού για πρωινό στην Πούντα». «Τι ώρα είναι αυτό το ραντεβού;» θα ρωτήσει απορημένος κάποιος νεοφερμένος στην παρέα. «Ό,τι ώρα ξυπνήσεις», είναι η απάντηση.

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ: ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ!

5 Αυγούστου του 1895 έγραφε το ημερολόγιο όταν μια σημαντική φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνισμού «έφυγε» από τη ζωή.
Ο Φρίντριχ Ένγκελς ή Στρατηγός ήταν, μεταξύ άλλων, Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνικός επιστήμονας. Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1820 στο Μπάρμεν που ανήκε στην πρωσική Ρηνανία (σημερινή Γερμανία). Γόνος θρησκευόμενης προτεσταντικής οικογένειας με μετριοπαθείς φιλελεύθερες απόψεις, ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά.

ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΤΕΣ!

Σοφά λόγια για τη ζωή σε εικόνες - eikones top

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ!

Είναι τόση η γαλήνη, που δεν ξέρω αν υπάρχουν
καρδιές χωριστές – τόσα μάτια, όσα βλέπουν
αυτή τη στιγμή: ζώα, ψάρια, φυτά και πουλιά
κι αδερφοί το στερέωμα, πάμφωτο, διάφανο, ανάμεσα
στην κάτασπρη γύρη του.

ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΠΑΝΕ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ!

ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πριν χαθεί ο ήλιος, το ζεστό φως του νησιού φτιάχνει το σκηνικό για ρομάντζο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ιδανική για δύο. Αυτές οι λέξεις συνοψίζουν το καλοκαίρι μου στο νησί. Η Αστυπάλαια έχει την ομορφιά μιας μιγάδας, είναι μια Κυκλάδα στα Δωδεκάνησα. Στις παλιές γειτονιές στέκονται κατάλευκα σπιτάκια, αλλά και αρχοντικά στο χρώμα της ώχρας με στολισμένα γείσα στην οροφή. Έχει άγρια τοπία, χωμάτινους δρόμους χιλιομέτρων και αρκετά έρημα σκηνικά. Νιώθεις εδώ σαν να είσαι χιλιόμετρα μακριά από τον κόσμο, μόνος με το ταίρι σου.

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!

Ο Ιωάννης Μεταξάς με τον βασιλιά Γεώργιο Β’
Στις 4 Αυγούστου 1936 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς με τη συγκατάθεση του βασιλιά Γεωργίου Β’ αναστέλλει βασικά άρθρα του Συντάγματος και κηρύσσει δικτατορία. Θα επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς με κάποια φασιστικά στοιχεία, που δεν θα οδηγήσουν όμως στη δημιουργία ενός ολοκληρωτικού κράτους. Το καθεστώς αποδείχτηκε ότι ήταν προσωποπαγές και θα καταρρεύσει μετά τον θάνατό του, στις 29 Ιανουαρίου 1941.

ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΤΕΣ!

Αποτέλεσμα εικόνας για σοφα λογια για τη ζωη | Σοφά λόγια, Αληθινά ...

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

" ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..."

Γράφει η Πράξια Αρέστη

Μία παλιά σουηδική παροιμία λέει: “Η ζωή χωρίς Έρωτα, είναι σαν Χρόνος χωρίς καλοκαίρι”.
Γίνεται να απουσιάζει το καλοκαίρι από τη ζωή μας; Σκεφτείτε να είχαμε μόνο τρεις εποχες. Χειμώνα, Φθινόπωρο, Άνοιξη και πάλι απ’ την αρχή. Δε λέω, κάθε εποχή έχει τις δικές της ομορφιές, όμως, πόσα θα χάναμε αν χάναμε το καλοκαίρι;
Αν είχαμε ένα ουρανό συνεχώς γκρίζο, συννεφιασμένο ή βροχερό; Αν δεν μπορούσαμε να βάλουμε το σορτσάκι μας και τις ανάλαφρες μπλούζες που μας δίνουν μία αίσθηση ελευθερίας; Αν δεν απολαμβάναμε ένα ζουμερό καρπούζι, ένα γευστικό παγωτό ή ένα κοκτέιλ με φίλους δίπλα από την παραλία.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ!

Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ


'Οποιος έχει παρατηρήσει τα άστρα από το κατάστρωμα ενός σκάφους ή από μια παραλία έχει νιώσει τη γαλήνη, το δέος απέναντι σε αυτή τη φαντασμαγορία του έναστρου ουρανού.

«Βίωσα την πλέον ζωντανή επαφή μου με την απεραντοσύνη της φύσης χρόνια πριν στο Αιγαίο Πέλαγος», έγραφε το 2013 στο περιοδικό Harper’s ο φυσικός και συγγραφέας Αλαν Λάιτμαν (Alan Lightman, «Our Place in the Universe», από την ανθολογία «The Best American Science and Nature Writing», επιμ. Siddhartha Mukherjee, εκδ. Houghton Mifflin Harcourt).

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ!

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πιο κοντά σε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα του κορωνοϊού βρίσκει ο Αύγουστος τη χώρα μας, που τις τελευταίες ημέρες καταγράφει όλο και περισσότερα κρούσματα SARS-CoV-2 εντός των συνόρων της. Οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα δώσουν τις ενδείξεις για το αν βρισκόμαστε ή όχι στα πρόθυρα του δεύτερου επιδημικού κύματος COVID-19, με τις πιθανότητες πλέον να είναι σε ποσοστό 70% εις βάρος μας.

ΤΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ!

ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Από τη φημισμένη Μονή Χοζοβιώτισσας η θέα στο Αιγαίο κόβει την ανάσα. © ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

Από τη βεράντα όπου βρίσκεται το καφέ του camping Καστάνης, ανάμεσα στα Κατάπολα και στη Χώρα, χαζεύουμε τη θέα προς το λιμάνι. Προς τα πού φυσάει, πόσο κόσμο άφησε το καράβι, πόσα βανάκια και δίκυκλα ανεβαίνουν στη Χώρα. Η Αμοργός, αυτό το αγνό βραχώδες νησί, προσφέρει απίθανες θέες στο πέλαγος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ!

"Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια Υπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ’ αυτή την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας Της κάθε μας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευση των υπαρχόντων Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένο δέρας της υπάρξεώς μας…" 
 "Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Υψικάμινος"

ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΤΕΣ!

Σοφά λόγια σοφών ανθρώπων – The Panhellenic Post

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΓΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ...!

Γράφει ο Γιάννης Ξηνταράς 

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός δυναμικού ανθρώπου είναι πως πρόκειται για ένα άτομο που το θεωρούν αλώβητο, άθραυστο, ισχυρό, που το θαυμάζουν οι περισσότεροι για την ισχυρογνωμοσύνη και την «παντοδυναμία» του, την ασφάλεια που πρεσβεύει και προκαλεί δέος, ένα συνδυασμό φόβου με θαυμασμού.

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει 71 εκατ. ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, που βάσει του ορισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η διαβίωση με λιγότερο από 1,90 δολ. την ημέρα.

ΜΙΚΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ!

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυττάρων από καρκινικούς όγκους στους ιστούς των πνευμόνων.

μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το 10-15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και τυπικά περιλαμβάνει ταχέως αναπτυσσόμενους, επιθετικούς όγκους. Το κάπνισμα είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με αυτή την μορφή καρκίνου.

ΥΠΝΟΣ: 9 ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΩΡΕΣ!

ΥΠΝΟΣ: 9 ευεργετικά αποτελέσματα για να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες
Μια μελέτη δείχνει ότι ο τακτικός 8ωρος ύπνος δεν είναι πραγματικά πολυτέλεια, αλλά περισσότερο ουσιαστικό μέρος μιας υγιούς ρουτίνας. Η έλλειψη ωρών ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική, συναισθηματική και σωματική σας υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 40% περίπου των ανθρώπων στις ΗΠΑ λαμβάνουν αρκετό ύπνο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει αν αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο σας.
Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε διαφορετικά ευρήματα σχετικά με την καλή μας υγεία μας και ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με τους αναγνώστες μας.

Θα μάθετε νέα πράγματα γρηγορότερα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΟΛΟΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

Επιμέλεια: Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς
  • Περαχώρα, Σάββατο, 1η Αυγούστου 2020

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ!


Μία από τις πολυσυζητημένες μάχες της αρχαιότητας. Διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην οχυρή πόλη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων. Ο Φίλιππος επικράτησε και αναδείχθηκε κυρίαρχος του ελληνικού χώρου.
Το 339 π.Χ. ο Φίλιππος βρήκε την αφορμή να επέμβει στη Νότιο Ελλάδα. Το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών κατηγόρησε τους Λοκρούς της Άμφισσας ότι σφετερίστηκαν γη του Μαντείου και ζήτησαν την κήρυξη ιερού πολέμου για την τιμωρία τους. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας και της Θήβας, όρισαν αρχιστράτηγο τον Φίλιππο.

ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΤΕΣ!

Αποφθέγματα Zωής™ en Twitter: "Ας είμαστε ευγνώμονες σ' αυτούς που ...

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ: ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Η θά­λασ­σα λένε
μπο­ρεί και τα ξε­πλέ­νει όλα:
Τον εγω­ι­σμό, τους φό­βους, τη μο­να­ξιά σου.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΩΣ ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ!

  ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Ίσως να μην υπάρχει άλλη χώρα που να ασχολείται συνεχώς –κυριολεκτικά ολημερίς και ολονυχτίς– με τους συνταξιούχους της όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για μονοθεματική απασχόληση στην οποία είναι αφιερωμένο και αφοσιωμένο το σύστημα, δηλαδή η πολιτική τάξη και τα μίντια στο σύνολό τους, η Δικαιοσύνη σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι απανταχού συνδικαλιστές, μια ποικιλία επαγγελματιών που ψωμίζονται ως ειδικοί, χιλιάδες φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου φορέα και φυσικά οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Με λίγα λόγια, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία...

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ!

Γιατί είναι σημαντικό οι γονείς να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά ...
Μια φορά κι έναν καιρό… η μαγική φράση- κλειδί που ξεκλειδώνει το σπήλαιο των θαυμάτων…
Άνοιξε σουσάμι και πασπάλισε τα όνειρά μου με ελπίδα και παρηγοριά. Γιατί παραμύθια σημαίνει παραμυθία, που πάει να πει παρηγοριά, μαγικό ελιξίριο που ταξιδεύει θαρραλέα μες στο χρόνο, μεταμορφώνεται από τόπο σε τόπο χωρίς να αλλοιώνεται. Χορεύει ανερυθρίαστα μεταξύ χθόνιου και υποχθόνιου κόσμου, τολμά το ασύλληπτο, το απαγορευμένο, αυτό που κανείς ως τώρα δεν έχει πετύχει… Χαρίζει απλόχερα σε όλους το πιο πολύτιμο δώρο: την αγάπη για τη ζωή!

ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΣΤΟΠ!

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Αντίστροφη μέτρηση. Λίγες μέρες έμειναν. Μου έχει λείψει το νησί. Ηταν, είναι και θα είναι η μήτρα στην οποία πάντα θα θέλω να επιστρέφω. Την ασφάλειά του αποζητώ ολοένα και περισσότερο. Γεμίζω το βαλιτσάκι μου. Να μην ξεχάσω να πάρω μαζί μου το στικάκι με τις αγαπημένες μου μουσικές, το σωστό αντηλιακό, εκείνο το βιβλίο που άφησα στη μέση από τις μέρες της καραντίνας και το δώρο του μπαμπά.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ!

Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους


Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα νέα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:
  • από αύριο και έως τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας.

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ!


Το να σηκωθείς είναι δύσκολο μα όχι ακατόρθωτο. 
Το να πάρεις όμως την Ιστορία στην πλάτη σου 
και να την κουβαλήσεις σε λεύτερα μονοπάτια, 
στο ξέφωτο, αυτό και αν είναι ηρωισμός. 

Έρευνα, Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Κωστής Παλαμάς (1859–1943) Έλληνας ποιητής και πεζογράφος της Νέας Αθηναϊκής σχολής. 1η Αυγούστου 1909 ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Η φλογέρα του βασιλιά», που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

Ὁ Κωστῆς Παλαμᾶς καὶ ἡ Μακεδονία.

ΑΥΓΟΥΣΤΕ, ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΜΗΝΑ, ΝΑ 'ΣΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Alphonse Mucha -Αugust
Ο Αύγουστος στην Ελληνική Λαογραφία

Οι λαϊκές ονομασίες του μήνα (όπως Συκολόγος και Τραπεζοφόρος ) αναφέρονται κυρίως στην αφθονία των καρπών του: «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο». Ενώ οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και «μερομήνια» γιατί έλεγαν ότι προλέγουν τον καιρό: «κάθε ημέρα κι ένας μήνας». Οι μέρες αυτές ήσαν επίσης γνωστές και ως«δρίμες». Τις μέρες αυτές δεν έπρεπε να πάει κάποιος στη θάλασσα για μπάνιο, ούτε να πλύνεις, ούτε να κόψεις σταφύλια και σύκα.
Παρ' όλα αυτά, όσο κι αν τον Ιούλιο «ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα», ο ερχομός του Αυγούστου δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε ότι «από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνας»! (http://homouniversalisgr.blogspot.com)