Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!


ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
΄Οταν μία κυβέρνηση μετράει μόλις δύο μήνες στην εξουσία κερδίζοντας θριαμβευτικά τις τελευταίες εκλογές και έχοντας μία άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, είναι ίσως άκαιρο να συζητάει κανείς από τώρα για εκλογές. Μπορεί όμως και να μην είναι όταν έχει μπροστά της τη νάρκη της απλής αναλογικής που άφησε στο πέρασμά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακριβώς με την προσδοκία ότι ο επόμενος θα την πατήσει.
΄Οτι δηλαδή δεν θα υπάρχουν στη Βουλή που προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές οι διακόσιες απαιτούμενες ψήφοι για να αλλάξει άμεσα το εκλογικό σύστημα –και όντως δεν υπάρχουν–, οπότε δεν θα είναι δυνατόν να εκλεγεί μονοκομματική κυβέρνηση σε αυτές που θα ακολουθήσουν και στο πλαίσιο των αναγκαστικών συνεργασιών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μέσα στο παιχνίδι της εξουσίας. Ο κίνδυνος να περιπέσει η χώρα σε δίνη ακυβερνησίας σε μία κρίσιμη περίοδο δεν ενδιέφερε τον Αλ. Τσίπρα και τους επιτελείς του...
Στη Νέα Δημοκρατία, και όχι μόνο, τα γνωρίζουν όλα αυτά εξ ου και οι διπλές εκλογές στις οποίες αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Είπε βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, το 2023, χωρίς να είναι πολύ πειστικός, ούτε όμως έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να γίνει. Το φανερό τώρα είναι ότι ο πρωθυπουργός δείχνει να βιάζεται να δημιουργήσει ένα σκηνικό προετοιμασίας και εντυπώσεων που θα του επιτρέπει να πάει σε εκλογές (αν θέλει), προφανώς πρόωρες, πιθανότατα διπλές, πριν αρχίσει να γίνεται αισθητή κάποια φθορά της κυβέρνησης. Ή πριν υποχρεωθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις είτε στα οικονομικά είτε στα εθνικά, καθώς οι προοπτικές στο διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευοίωνες και στους δύο τομείς.
΄Ετσι τώρα παρατηρούμε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αλλαγής που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη Βουλή, οπότε θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συρθεί η χώρα σε εκλογές με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη νέα σχετική διάταξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με 151 ψήφους και όχι πλέον με 180, όπως απαιτούσε το Σύνταγμα προηγουμένως.


Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης εντάσσεται και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου –έπειτα από διευθέτηση του θέματος των Ελλήνων του εξωτερικού– προς την κατεύθυνση μάλλον μιας ενισχυμένης αναλογικής, δίχως το θηριώδες μπόνους των 50 εδρών (38 για την ακρίβεια) στο πρώτο κόμμα, ώστε με αυτόν να διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εκλογές.
Με την έννοια ότι θα γίνουν πρώτα εκλογές με απλή αναλογική, δεν θα είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση, μονοκομματική ή και συνεργασίας, οπότε θα ακολουθήσουν αμέσως μετά νέες εκλογές με το νέο σύστημα, τις οποίες λογικά θα κερδίσει η Ν.Δ., εφόσον βρίσκεται ακόμη πολύ ψηλά στην προτίμηση των ψηφοφόρων και δεν έχει υποστεί φθορά.
΄Αλλωστε υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι αν οι εκλογές γίνουν στον κατάλληλο χρόνο, η Ν.Δ. μπορεί να πάρει αυτοδυναμία και με το σύστημα της απλής αναλογικής, αρκεί το ποσοστό της να κυμανθεί πάνω από το 44%-45%.
Λογικά, η επιθυμία και η έντονη προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει αμέσως η κυβέρνησή του τις εντυπώσεις δείχνοντας ένα πρόσωπο αποτελεσματικότητας, δημιουργώντας αισιοδοξία και ακολουθώντας πολιτική φορολογικής ανακούφισης, ρυθμίσεων, χωρίς να αγγίξει επιδόματα, συνδυάζεται με τα παραπάνω.
΄Ολα μαζί, θεσμικές διαδικασίες, οικονομική πολιτική και θετικές εντυπώσεις, εξασφαλίζουν ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο να μπορεί να προσφύγει σε εκλογές –μονές ή διπλές– από τις οποίες θα βγει νικητής και τροπαιούχος.
Στην πολιτική τίποτα δεν είναι απόλυτα σίγουρο, αφού συχνά αναπάντεχα γεγονότα καθορίζουν τις εξελίξεις, αλλά πάντως το συγκεκριμένο διάστημα δεν μπορεί να αρχίζει πριν από την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο τετράμηνο του 2020. Από την άλλη πλευρά, όταν γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ζήτημα του 18μήνου από τις προηγούμενες, άρα αν θα γίνουν με λίστα ή όχι.
Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τροφή για σκέψεις!

Πηγή: kathimerini.gr