Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος
Πηγή:https://gr.euronews.com
Η Έβελιν ήταν 39 ετών, το καλοκαίρι του 2018, όταν έπαθε ανεύρυσμα. Έπεσε σε κώμα. Ανέκαμψε ελαφρώς και μερικές μέρες αργότερα έπεσε ξανά σε κώμα. Οι ειδικοί είπαν στο σύζυγό της ότι βρίσκεται τώρα σε κατάσταση ελάχιστης συνειδητότητας.
Η οικογένεια της Έβελιν δέχτηκε να συμμετάσχει σε μια κλινική μελέτη που αξιολογεί αν η συνείδηση του ασθενή μπορεί να μετρηθεί και το πιο σημαντικό, αν μπορεί να αλλάξει, μέσα από μη επεμβατικά ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Ο σύζυγός της Γκέερτ Βαν Γκέλντερ επισημαίνει:
«Όταν συνήλθε από το κώμα, την αγκάλιαζα και της έλεγα: Σε παρακαλώ μην πεθάνεις. Γίνε καλά! Σκέψου τα παιδιά μας! Σκέψου εμάς! Πιστεύω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της φροντίδας και της αγάπης που της δείχνουμε. Αλλά να έχουμε επικοινωνία; Δεν νομίζω. Καταλαβαίνει, ακούει, βλέπει, προσπαθεί να εκφραστεί. Αλλά δεν μπορεί να δώσει εντολές για να καταφέρει να επικοινωνήσει».
Η μέθοδος είναι η εξής: Ηλεκτρομαγνητικά σήματα στέλνονται στον ασθενή κάθε 20 λεπτά περίπου. Οι ερευνητές θέλουν να διεγείρουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου, ώστε να βοηθήσουν ασθενείς να αποκτήσουν ξανά κάποιο βαθμό συνείδησης:
«Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νευρώνες να επικοινωνήσουν πιο εύκολα μεταξύ τους. Εάν για παράδειγμα διεγείρουμε τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, όπου βρίσκονται οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, η μνήμη και η προσοχή, διεγείροντας αυτή την περιοχή, αυξάνοντας την ικανότητα αντίδρασης, κάνουμε ευκολότερο για τον ασθενή να βελτιώσει τη μνήμη εργασίας του, την προσοχή του. Και στην περίπτωση ασθενών που βρίσκονται σε κατάσταση ελάχιστης συνειδητότητας, μπορούν να έχουμε τελικά κάποια σημάδια συνειδητότητας» εξηγεί η Ορόρ Τιμπό, νευροεπιστήμονας στο FNRS.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Luminous, που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη έρευνα έχει έδρα του την Βαρκελώνη. Οι επιστήμονες που εργάζονται γι' αυτό βλέπουν ότι η τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη των γνωστικών επιστημών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες.