Για τον πλανήτη, αλλά για την Ευρώπη κυρίως, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη
Αθανάσιος Αδαμόπουλος
Η έκθεση του Copernicus για το κλίμα επιβεβαίωσε αυτό που βιώσαμε σχεδόν άπαντες οι κατοικούντες στον πλανήτη Γη: ότι η περσινή χρονιά ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και ότι για πρώτη φορά η ετήσια μέση θερμοκρασία αυξήθηκε πάνω από 1,5°C.
Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό, ειδικά φέτος, με δεδομένο πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρες απόψεις για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, θεωρώντας απλά ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τάση που κυριαρχεί πλέον στη Wall Street και η οποία οδηγεί τις αμερικανικές τράπεζες στο να κλείνουν τη στρόφιγγα στην πράσινη χρηματοδότηση.
Για τον πλανήτη, αλλά για την Ευρώπη κυρίως, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη. Όπως επισημάνθηκε και στην έκθεση, από τη δεκαετία του 1980 η γηραιά ήπειρος θερμαίνεται δύο φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με αποτέλεσμα να είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στη Γη.
Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσον ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, δεχόμενη πιέσεις από τους δύο ανταγωνιστές της, ΗΠΑ και Κίνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση βρασμού, ή συναγερμού.
Όπως συνήθως συμβαίνει στην ήπειρό μας, πολιτικοί και κοινωνία θα αντιληφθούν τα όσα εξελίσσονται γύρω τους με σχετική καθυστέρηση και τότε ξανά θα συνειδητοποιήσουν ότι η απουσία ενιαίας πολιτικής σε βασικά ζητήματα θα την κρατήσει απομονωμένη, μακριά από τα κέντρα αποφάσεων.
Ειδικά για το κλίμα, το θέμα φαίνεται πως αποτελεί επιχείρημα των πολιτικών κομμάτων που χάνουν έδαφος στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός έχει άλλες προτεραιότητες.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/opinion/1878960/i-ipeiros-poy-vrazei/