Τα οφέλη του γέλιου μελετούσε εδώ και χρόνια ο Ινδός γιατρός Δόκτωρ Μαντάν Καντάρια, με αποτέλεσμα να καθιερώσει το 1998 μια ημέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στο γέλιο.
Ο ιδρυτής του διεθνούς κινήματος «Γιόγκα Γέλιου» δημιούργησε ένα θετικό μανιφέστο που υπηρετεί την παγκόσμια ειρήνη κι έχει ως στόχο να προωθήσει μέσα από το γέλιο την αδελφοσύνη και τη φιλία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου κι όλα τα Κλαμπ Γέλιου προσπαθούν να ενώσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα μέσω της άνευ όρων αγάπης και του γέλιου. Η επαναστατική αυτή ιδέα έχει ήδη αλλάξει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και τους έχει βοηθήσει να επιτύχουν μια κατάσταση πλήρους ευεξίας.
Η ύπαρξη του γέλιου στην καθημερινότητά μας είναι ζωτικής σημασίας, αφού το γέλιο είναι κάτι παραπάνω από πειράγματα και αστειάκια. Το γέλιο αποτελεί μορφή έκφρασης κι ελευθερίας, ενώ παράλληλα μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται, αλλά και να κάψουμε θερμίδες. Τα οφέλη τού στην υγεία μας είναι αμέτρητα, αφού θεωρείται κι αυτό μια μορφή άσκησης. Βοηθάει στη μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στη μείωση των ρυτίδων, αφού όταν γελάμε γυμνάζονται οι μύες του προσώπου.
Είναι γεγονός ότι το γέλιο κάνει καλό στη ζωή μας και είναι άκρως θεραπευτικό.
‘Το γέλιο βγήκε από το παράδεισο’ έλεγαν οι παλαιότεροι και σοφότεροι. Πόσο δίκιο έχουν τελικά!! Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, είναι έκφραση της ίδιας της ευτυχίας. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως μας φτιάχνει τη διάθεση, διώχνει το άγχος, μας κάνει πιο ευχάριστους και συμπαθείς στους γύρω μας. Παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρίχνει τη πίεση, ανεβάζει τη ‘καλή’ χοληστερίνη και κατεβάζει τη ‘κακή’.
Ο Φρόιντ υποστήριζε πως το γέλιο απελευθερώνει ένα μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας που παραμένει φυλακισμένο στον οργανισμό ενώ ο Νίτσε τόνιζε πως ο άνθρωπος που γελά προστατεύει τη πνευματική του υγεία, η οποία διαταράσσεται από δύο επικίνδυνα συναισθήματα: το φόβο και την οργή.
Πηγή: https://omegalive.com.cy
http://www.my-family.gr