Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ / Ο ΝΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ!

Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς μετά τις δηλώσεις στον Λευκό Οίκο για τα αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. EPA/Carlos Barria / POOL

Tvxs Team

Οι αρχαίοι ιστορικοί περιγράφουν τον Νέρωνα ως ναρκισσιστική και επιρρεπή στην παραφροσύνη προσωπικότητα. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας (37–68 μ.Χ.) είναι μία από τις πιο διαβόητες μορφές της ιστορίας, κυρίως λόγω της ωμής εξουσίας που άσκησε, των παρανοϊκών του τάσεων και του «θεατρικού» τρόπου με τον οποίο κυβερνούσε.
Είχε ακραία ευαισθησία στην κριτική, έβλεπε παντού προδοσίες, δεν ανεχόταν διαφωνία ή αμφισβήτηση και ήταν περικυκλωμένος από αυλοκόλακες. Το περιβάλλον του υπέμεινε σιωπηλά ή προσπαθούσε να ικανοποιεί τα καπρίτσια του για να επιβιώσει. Κανείς δεν τολμούσε να τον φέρει προ των ευθυνών του.
Στις χθεσινές δηλώσεις του μετά την επίθεση στο Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ απέδωσε τον σχεδιασμό της επιχείρησης όχι στη στρατιωτική ηγεσία αλλά στον πρόεδρο του:
«ήταν μια απίστευτη και συντριπτική επιτυχία. Η εντολή που λάβαμε από τον αρχηγό μας ήταν σαφής, ισχυρή και ξεκάθαρη. Καταστρέψαμε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα..Η επιχείρηση που σχεδίασε ο πρόεδρος Τραμπ ήταν τολμηρή και λαμπρή, δείχνοντας στον κόσμο ότι η αμερικανική αποτρεπτική δύναμη επέστρεψε».


Ο κοινός παρανομαστής του Νέρωνα και του Τραμπ είναι ότι η εξουσία είναι προσωποκεντρική. Δεν βασίζεται σε θεσμούς ή ιδεολογίες, αλλά στο πρόσωπο και το brand του ηγέτη. Ο Νέρων είχε πει: «Εγώ είμαι η Ρώμη. Εγώ είμαι η τέχνη. Εγώ είμαι η Ιστορία.» Ο Τραμπ: «Only I can fix it.» (μόνο εγώ μπορώ να το φτιάξω).
Ο Νέρων έκανε συναυλίες, διαγωνισμούς, μονολόγους, μετέτρεψε την εξουσία σε προσωπική σκηνή. Ο Τραμπ παρουσίαζε το σόου The Apprentice και αντιμετώπιζε πάντα την προεδρία με λογική ριάλιτι. Και στις 2 περιπτώσεις, η πολιτική δεν είναι θεσμική λειτουργία, είναι θέαμα. Η κοινή γνώμη είναι κοινό, όχι ενεργοί πολίτες.
Υπάρχει περιφρόνηση για τα «βαρετά» κομμάτια της εξουσίας: θεσμούς, συνέπεια, λογοδοσία.
Η εξουσία του Ρωμαίου αυτοκράτορα ήταν απολυταρχική με επίφαση δημοκρατίας. Διατηρούνταν θεσμοί όπως η Σύγκλητος, αλλά είχαν αποδυναμωθεί. Οι συγκλητικοί τον φοβούνταν αλλά δεν μπορούσαν να τον ρίξουν εύκολα γιατί είχε λαϊκή βάση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελέγχει τη Βουλή και τη Γερουσία, στην πραγματικότητα κάνει ότι του καπνίσει. Η απόφαση για την επίθεση, την κήρυξη πολέμου σε μία χώρα όπως το Ιράν, ανήκει στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου, όχι του προέδρου. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι τον τρέμουν και υπακούουν.
Ο πρόεδρος Τραμπ γιόρτασε τα γενέθλια του (79) μαζί με τα 250 γενέθλια του αμερικανικού στρατού, με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Αυτό δεν το είχαν κάνει ούτε στην Αρχαία Ρώμη.
Ο Νέρων δεν ήταν απλώς ένας «τρελός αυτοκράτορας». Ήταν μια πολύπλοκη περίπτωση που συμβόλιζε ένα σύστημα σε παρακμή . Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επί Νέρωνα κάλυπτε σχεδόν όλη τη Μεσόγειο: από την Ισπανία και τη Γαλατία, μέχρι τη Συρία, την Ιουδαία, την Αίγυπτο και τη Βρετανία.
Αλλά υπήρχαν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες: η αριστοκρατία ζούσε με χλιδή, ενώ ο λαός στοιβαζόταν σε πρόχειρες κατασκευές χωρίς υγιεινές συνθήκες.
Οι ΗΠΑ έχουν βάσεις σε όλο τον κόσμο και τους περισσότερους δισεκατομυριούχους. Αλλά οι -διευρυνόμενες- κοινωνικές ανισότητες θυμίζουν υπανάπτυκτη χώρα του Γ Κόσμου. Οι ολιγάρχες παραμέρισαν τους συμβιβασμένους και διεφθαρμένους πολιτικούς, παίρνοντας την εξουσία.
Κοινή είναι η ανάγκη για εσωτερικούς εχθρούς. Για τον Νέρωνα ήταν οι Χριστιανοί, οι συγκλητικοί, οι συνωμότες. Για τον Τραμπ: τα ΜΜΕ, οι μετανάστες, το “deep state”, οι Δημοκρατικοί. Η εύλογη αντίδραση τους αντιμετωπίζεται ως συνωμοσία και εξέγερση κατά του κράτους και μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη τους, όπως πρόσφατα στις ΗΠΑ.


Όλοι επευφημούσαν ψεύτικα τον Νέρωνα. Οι κριτές των αγώνων τον ανακήρυσσαν πάντα νικητή, ακόμη κι όταν έπεφτε από το άρμα του.
Την ώρα που η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου παραβιάζεται, ο Πιτ Χέγκσεθ, ο φανατικός οπαδός του Τραμπ που από τηλεσχολιαστής εκτοξεύτηκε στη θέση του υπουργού Άμυνας, πρόσθεσε για την επίθεση στο Ιράν:
«Πολλοί πρόεδροι έχουν ονειρευτεί να δώσουν το τελικό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά κανένας δεν κατάφερε να το κάνει μέχρι τον πρόεδρο Τραμπ..
..Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ μιλάει, ο κόσμος πρέπει να ακούει».

Πηγή: https://tvxs.gr/apopseis/i-apopsi-mas/i-apopsi-mas-o-neron-ston-leyko-oiko/