Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΕΝΤΙΝΕΛ!

Από: Γιάννης Καραγιωργάκης

Πηγή Εικόνας: newsbomb.gr

Το βόρειο Σέντινελ αποτελεί τμήμα ενός νησιωτικού αρχιπελάγους που βρίσκεται στον βορειοανατολικό Ινδικό Ωκεανό, με πλούσια βλάστηση και λοφώδες, ενώ η έκτασή του δεν ξεπερνάει τα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου στο μέγεθος του Μανχάταν. Το νησί ανήκει στην επικράτεια της Ινδίας και φαινομενικά, μοιάζει ένα από τα πολλά νησιά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Παρόλα αυτά, κρύβει ένα πολύ σημαντικό μυστικό που γοητεύει έως και σήμερα τους ανθρωπολόγους, τους γλωσσολόγους και τους εθνολόγους. Αυτό, δεν είναι άλλο από τους ιθαγενείς κατοίκους του νησιού, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, παραμένουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες.
Στα τέλη του 1800, ο Βρετανός αποικιοκράτης Μ.Β. Πόρτμαν αποβιβάστηκε με μια μεγάλη ομάδα στο βόρειο Σέντινελ. Βρήκε πρόσφατα εγκαταλελειμμένα χωριά και μονοπάτια, Εκεί βρέθηκε ενώπιον μιας εκ των πιο αινιγματικών φυλών κυνηγών του κόσμου, μιας ιδιαίτερα απομονωμένης ομάδας “απελπιστικά δειλών” ανθρώπων, που έτρωγαν ρίζες και χελώνες και φύλαγαν κρανία αγριόχοιρων. Έπειτα από λίγες μέρες, εντόπισε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και μερικά παιδιά που, «προς το συμφέρον της επιστήμης», μεταφέρθηκαν στο Πορτ Μπλερ για να μελετηθούν. Όπως ήταν αναμενόμενο, σύντομα αρρώστησαν και οι ενήλικες πέθαναν, ενώ τα παιδιά επιστράφηκαν στο νησί τους με πολλά δώρα.
Η καταγωγή των ιθαγενών κατοίκων του νησιού παραμένει μυστήριο. Φαίνεται πως ζουν εκεί περί τα 6.000 χρόνια. Η γλώσσα τους είναι άγνωστη και αταξινόμητη, αν και το πιο πιθανό είναι να είναι στενή συγγενής μίας γλώσσας που μιλιέται σε κοντινά νησιά του Ανταμάν. Είναι αξιοσημείωτο πως δεν διατηρούν σχεδόν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ επιτίθενται σε οποιονδήποτε πλησιάζει τη γη τους και τους ενοχλεί. Το 2006, δύο Ινδοί ψαράδες που είχαν περιπλανηθεί κοντά στο βόρειο Σέντινελ με τη βάρκα τους, δολοφονήθηκαν από τους ιθαγενείς όταν η βάρκα τους προσάραξε κοντά στα νερά του νησιού. Είναι γνωστό ότι διάφοροι λαθροθήρες ψαρεύουν παράνομα στη θάλασσα γύρω από το βόρειο Σέντινελ, πιάνοντας χελώνες και αστακούς και αγγούρια της θάλασσας.

Πηγή Εικόνας: gq.com

Η φυλή φαίνεται πως έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δε θέλει επαφές με τον έξω κόσμο. Γειτονικές φυλές εξολοθρεύτηκαν, όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν τα νησιά τους και τα μετέτρεψαν σε αποικίες τους. Οι ιθαγενείς του Σέντινελ δεν έχουν αναπτύξει ανοσία σε “κοινές” ασθένειες του δυτικού κόσμου, όπως η ιλαρά, η γρίπη κλπ. Αυτό τους κάνει πολύ ευάλωτους στον έξω κόσμο. Οι περισσότερες πληροφορίες που γνωρίζουμε για τους κατοίκους του νησιού αυτού, από τυχαίες θεάσεις τους από βάρκες που έχουν περάσει από το νησί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι ιθαγενείς έχουν επιτρέψει στις ινδικές αρχές να πλησιάσουν τις ακτές του νησιού για να τους προσφέρουν μερικές καρύδες. Είναι άγνωστο ακόμα και το πως αποκαλούν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
Πιθανότατα οι ιθαγενείς του νησιού είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, ενώ ψαρεύουν στα νερά του νησιού. Σε αντίθεση με τη γειτονική φυλή Jarawa, κατασκευάζουν μικρές και στενές βάρκες, που είναι όμως εύχρηστες μόνο σε ρηχά νερά. Τα σπίτια τους είναι δύο διαφορετικών τύπων: μεγάλες κοινόχρηστες καλύβες, με πολλές εστίες για τα μέλη της οικογένειας, και πιο προσωρινά καταλύματα, χωρίς γωνίες, τα οποία μπορεί να φαίνονται από την παραλία, με χώρο για μία πυρηνική οικογένεια. Οι γυναίκες φοράνε φυτικές κλωστές γύρω από τη μέση τους, τα κεφάλια και το λαιμό τους. Οι άνδρες φοράνε επίσης βραχιόλια και κορδέλες, διαφορετικής κατασκευής όμως. Οι άνδρες επίσης κουβαλάνε δόρατα, τόξα και βέλη.
Αν και πολλοί χαρακτηρίζουν τους κατοίκους ως “πρωτόγονους” και ότι ζουν στη λίθινη εποχή. Δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε πως οι ντόπιοι κάτοικοι του Σέντινελ ζουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους ανθρώπους που ζούσαν δέκα χιλιάδες χρόνια πριν. Για παράδειγμα, φαίνεται πως χρησιμοποιούν μέταλλο που ξεβράζεται από ναυάγια στους ύφαλους του νησιού. Ο σίδηρος επίσης χρησιμοποιείται ως απόληξη στα βέλη τους.
Συνοψίζοντας, η φυλή αυτή σίγουρα φαίνεται άκρως γοητευτική, όχι μόνο σε κάποιον ειδικό επιστήμονα, αλλά ενδεχομένως και στον απλό περίγυρο. Η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να τους προσεγγίσει, έχει απαγορεύσει σε βάρκες και πλοία ξένων να πλέουν κοντά στο νησί του Σέντινελ.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Sentinel: Το εξωτικό νησί όπου ζει η πιο επικίνδυνη φυλή στον κόσμο (vid). Ανακτήθηκε από https://www.cnn.gr/taksidi/kosmos/story/74641/sentinel-to-exotiko-nisi-opoy-zei-i-pio-epikindyni-fyli-toy-kosmoy-vid

Sentinelese. Ανακτήθηκε από https://www.survivalinternational.org/tribes/sentinelese

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ενδιαφέροντα: ιστορική γλωσσολογία, γλωσσικές επαφές, νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, παγκόσμια ιστορία, βαλκανικές σπουδές, ιστορία του Καυκάσου, ιστορία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής, ιστορία των Εβραίων, ανατολικό μπλοκ, μειονότητες, ανθρωπολογία, εθνογραφία, προκολομβιανοί πολιτισμοί, κλπ.

Πηγή: https://www.maxmag.gr/