Ετικέτες
- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
- ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
- ΑΡΘΡΑ
- ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
- ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
- ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- ΕΛΛΑΔΑ
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- ΕΠΙΣΤΗΜΗ
- ΕΥΧΕΣ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΚΟΣΜΟΣ
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ
- ΠΑΙΔΙ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΠΟΙΗΣΗ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- ΥΓΕΙΑ
- ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
- ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή 30 Απριλίου 2021
"ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ" - ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα θλιβερά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης, γνωστά επίσης και ως «κάλαντα της Μ. Παρασκευής». Σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά το πρωί γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα, ενώ τα κορίτσια της παρέας κρατάνε ένα στεφάνι, το οποίο μετά τοποθετούν στον Επιτάφιο.
«Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα
σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται,
σήμερον έβαλαν βουλή οι άνομοι Εβραίοι,
οι άνομοι και τα σκυλιά και οι τρισκαταραμένοι,
ΙΟΥΔΑΣ Ο ΙΣΚΑΡΙΩΤΗΣ: ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!
Καραβάτζιο: "Η σύλληψη του Χριστού" WIKIPEDIA
Γιατί δόθηκε το περιβόητο φιλί του Ιούδα του Ισκαριώτη και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε; Οι απορίες και οι απαντήσεις για τη σύλληψη του Ιησού, που τον οδήγησε στη Σταύρωση.
Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είναι το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο της Καινής Διαθήκης. Ο άνθρωπος που πρόδωσε τον Ιησού Χριστό για 30 αργύρια και ύστερα, κυνηγημένος από τύψεις, αυτοκτόνησε. Στην Καινή Διαθήκη δεν υπάρχουν πληροφορίες για την καταγωγή του, ούτε και για την οικογένειά του.
ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ: ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!
Λάκης Σάντας (1922 – 2011)
Εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με τον φίλο του Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941, στην πρώτη αντιστασιακή ενέργεια των υπόδουλων Ελλήνων.
Ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1922 στη Πάτρα, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος. Το 1934 η οικογένεια Σάντα εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου ο Λάκης Σάντας θα ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές το 1940. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία θα αποφοιτήσει μετά την Κατοχή.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!
Μεγάλη Παρασκευή: μία ημέρα απόλυτης νηστείας, η Εκκλησία μας θυμίζει και βιώνει την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του και, εν τέλει, την πλήρη επικράτηση του κακού επί του καλού, μέχρι το δεύτερο να θριαμβεύσει ξανά με την Ανάσταση.
Τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ και τα 5 την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί μας παρουσιάζουν τα δραματικά γεγονότα από όλους τους Ευαγγελιστές.
Με τον τρόπο αυτό ζούμε την προδοσία και τη σύλληψη, την ανάκριση και τους εξευτελισμούς, την θανατική καταδίκη από τους Αρχιερείς και τον Πιλάτο, την άρνηση και τη μετάνοια του Πέτρου, την πορεία προς το Γολγοθά, τη Σταύρωση, το Θάνατο, την Αποκαθήλωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνημείου.
Πέμπτη 29 Απριλίου 2021
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΚΑΝΘΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ; -ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, λέγεται ότι δώρισαν οι Παλαιολόγοι τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Ιησού Χριστού, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και το ακάνθινο στεφάνι.
Τα Άχραντα Πάθη του Χριστού είναι τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, το ακάνθινο Στεφάνι, τη Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, τα καρφιά, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα.
ΚΑΒΑΦΗΣ: ΜΗΝ ΑΝΑΛΩΝΕΣΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΙΩΝΟΥΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ...
Γεννήθηκε:29 Απριλίου 1863, Απεβίωσε: 29 Απριλίου 1933
Αν σήμερα θεωρούμε την ποιητική αξία του Κωνσταντίνου Καβάφη κάτι το δεδομένο, αυτό δεν ίσχυε πάντα. Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε «δεν συνιστούσαν ποίηση». Και αυτό συνέβαινε όχι μόνο όσο ζούσε αλλά και μετά το θάνατό του.
ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!
Το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας εύχεται
το Άγιο Φως της Ανάστασης να απαλύνει τον
πόνο των ανθρώπων και να γεννήσει την χαρά και την ελπίδα για ζωή.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!
Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Η Γέννηση, η Διδασκαλία, η Σταύρωση, ο Θάνατος και η Ανάσταση, αποτελούν μοναδικά γεγονότα της πορείας του Ιησού Χριστού στην επί γης Ζωή Του και φωτεινά ορόσημα για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Ο Κύριος όλων μας εισέρχεται στην καρδιά και στην ψυχή μας! Μας Αναγεννά και μας Ανασταίνει!
ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ: ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΡΟΜΑΝΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ!
Μαρία Πολυδούρη (1902 – 1930)
Ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής από την Καλαμάτα. Γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1902 και ήταν κόρη του φιλόλογου Ευγένιου Πολυδούρη και της Κυριακής Μαρκάτου, μιας γυναίκας με πρώιμες φεμινιστικές ανησυχίες. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα, αφού προηγουμένως είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου και των Φιλιατρών.
ΓΙΑΤΙ ΒΑΦΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ;
Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.
Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ!
Προς το τέλος της οδεύει η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς την Μεγάλη Πέμπτη κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού, στην πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα.
Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα. Της Μεγάλης Πέμπτης προηγείται η Μεγάλη Τετάρτη και ακολουθεί η Μεγάλη Παρασκευή.
Τετάρτη 28 Απριλίου 2021
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ»!
από Newsroom
Άγιος Γέροντας Παΐσιος: Η βασκανία, το «κακό μάτι», όπως συχνά συνηθίζουμε να την αποκαλούμε ή αλλιώς η ζήλεια, όταν ενέχει κακία, μπορεί να κάνει ζημιά. Αυτή είναι η βασκανία· είναι μια δαιμονική ενέργεια.
Επειδή, λοιπόν, ακούμε διάφορα ας δούμε τι έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος για τη βασκανία ή αλλιως για το «κακό μάτι».
– Γέροντα, τη βασκανία την παραδέχεται η Εκκλησία;
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ!
Η περίοδος μέχρι και μετά το Πάσχα συνδέεται και με τη λαϊκή παράδοση σε όλη τη χώρα. Πολλά τα έθιμα τα οποία αντέχουν στον χρόνο. Κάποια έχουν χαθεί, αλλά τις μέρες αυτές αναβιώνουν, έστω και αν η συμμετοχή δεν είναι μεγάλη.
Μεγάλη Δευτέρα
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, τον πιο αγαπητό υιό του Ιακώβ, τον οποίο πούλησαν τα αδέλφια του σε εμπόρους από την Αίγυπτο. Εκείνη την ημέρα διαβάζεται στην εκκλησία και η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά, κυρίως, ασπρίζονται ακόμη και τώρα με ασβέστη οι αυλές και οι γλάστρες βάφονται κόκκινες.
ΝΗΣΤΕΙΑ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ;
Αυτές τις μέρες πολλοί ξεκινούν μια "μίνι" νηστεία 6 ημερών (την Μεγάλη Εβδομάδα) ως μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση πριν την κρεοφαγία από το βράδυ του Σαββάτου με την μαγειρίτσα και... ολόκληρη την Κυριακή του Πάσχα με αρνί και κοκορέτσι.
Μία από τις πιο βασικές τροφές στη νηστεία, αλλά και γενικότερα στην Μεσογειακή διατροφή, είναι φυσικά οι ελιές. Παραδόξως οι ελιές επιτρέπονται στη νηστεία, αν και το λάδι που παράγεται φυσικά από τις ελιές, δεν επιτρέπεται. Μυστήρια πράγματα, δεν συμφωνείτε;
Όπως και να έχει, υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζετε για τις ελιές, τη διατροφική τους αξία και το πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.
Νηστεία: Μαύρες και πράσινες ελιές
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΕΥΧΕΛΑΙΟΝ!
Το Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, το οποίο τελείται στο Ναό η στο σπίτι για την ίαση σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Το Ευχέλαιο της Μ. Τετάρτης δεν έχει κάποια μαγική επενέργεια στην πνευματική μας ζωή, αλλά είναι μια άρρηκτη αλυσίδα μαζί με τα άλλα Μυστήρια στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουμε, π.χ. Εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία.
Η σύσταση του Μυστηρίου
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΗΡΩΑΣ!
Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν αξιωματικός του στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926 και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του Ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του Στρατού που πήραν μέρος.
Το σχέδιό τους προέβλεπε τον αποκλεισμό του Πειραιά και άλλων μεγάλων λιμανιών και την κατάληψη της Σύρου, που θα ήταν το ορμητήριό τους. Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, την οποία αφού καταλάμβαναν, θα τον τοποθετούσαν ως διοικητή και θα σχημάτιζαν εκεί «εθνική κυβέρνηση».
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ;
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.
Την σημερινή ημέρα η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.
TΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ!
Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή, τὴν σὴν αἰσθομένη θεότητα, μυροφόρου ἀναλαβοῦσα τάξιν, ὀδυρομένη, μύρα σοι, πρὸ τοῦ ἐνταφιασμοῦ κομίζει. Οἴμοι! λέγουσα, ὅτι νύξ μοι ὑπάρχει, οἶστρος ἀκολασίας, ζοφώδης τε καὶ ἀσέληνος ἔρως τῆς ἁμαρτίας. Δέξαι μου τὰς πηγὰς τῶν δακρύων, ὁ νεφέλαις διεξάγων τῆς θαλάσσης τὸ ὕδωρ· κάμφθητί μοι πρὸς τοὺς στεναγμοὺς τῆς καρδίας, ὁ κλίνας τοὺς οὐρανοὺς τῇ ἀφάτῳ σου κενώσει. Καταφιλήσω τοὺς ἀχράντους σου πόδας, ἀποσμήξω τούτους δὲ πάλιν τοῖς τῆς κεφαλῆς μου βοστρύχοις· ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν, κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη. Ἁμαρτιῶν μου τὰ πλήθη καὶ κριμάτων σου ἀβύσσους τίς ἐξιχνιάσει, ψυχοσῶστα Σωτήρ μου; Μή με τὴν σὴν δούλην παρίδῃς, ὁ ἀμέτρητον ἔχων τὸ ἔλεος.
Τρίτη 27 Απριλίου 2021
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ-Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!
Καλώς ορίσατε στο κανάλι μου! Ονομάζομαι Εύα και εύχομαι να γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα συναρπαστικό, εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης για Μια Καλύτερη ΖΩΗ! Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι πως αν κάτι σπάσει ή το πετάμε ή το κρύβουμε. Αντίστοιχα αντιδρούμε και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Σπασμένες προσπάθειες, σπασμένα όνειρα, σπασμένες σχέσεις, σπασμένοι άνθρωποι, σπασμένες καρδιές, σπασμένες ζωές…
''ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΖΩ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΑ''!
Αλίμονο αν ζω χωρίς καρδιά.
Αλίμονο αν θρησκεύω χωρίς καρδιά.
Αλίμονο αν τηρώ τις εντολές χωρίς καρδιά.
Αν μοιράζω τα πλούτη μου χωρίς καρδιά.
Αν συγχωρώ χωρίς καρδιά.
Αλίμονο αν θρησκεύω χωρίς καρδιά.
Αλίμονο αν τηρώ τις εντολές χωρίς καρδιά.
Αν μοιράζω τα πλούτη μου χωρίς καρδιά.
Αν συγχωρώ χωρίς καρδιά.
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΟ 1928!
Η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της 22ης Απριλίου 1928, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να ανοικοδομηθεί από την αρχή.
Ιωάννης Δασκαρόλης: Ο φονικός σεισμός της Κορινθίας (1928). Η ίδρυση και η δραστηριότητα του Α.Ο.Σ.Κ. για την ανοικοδόμηση της περιοχής
Ιωάννης Δασκαρόλης
Πρόλογος
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021! (ΒΙΝΤΕΟ)
- Λουτράκι, 20 Απριλίου 2021
Ερωτήσεις-τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση για τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα:
27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ: ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ!
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην προνοητικότητα και την εγρήγορση, με την παραβολή των δέκα παρθένων και το υπέροχης ποιητικής ομορφιάς τροπάριο της Κασσιανής.
Σε συνέχεια των προηγούμενων δύο ημερών τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, ενώ η Εκκλησία θυμάται την παραβολή των δέκα παρθένων και την παραβολή των ταλάντων, που διδάσκουν την προνοητικότητα αλλά και την εργατικότητα.
ΤΟΝ ΝΥΜΦΩΝΑ ΣΟΥ ΒΛΕΠΩ...
Τροπάριο
Τον νυμφώνα Σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον,
και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ.
Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής,
Φωτοδότα, και Σώσον με.
Δευτέρα 26 Απριλίου 2021
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ, ΣΚΕΨΟΥ...!
Σκέψου το πώς κύλησε η μέρα και πώς εσύ αντέδρασες σε κάθε γεγονός.
Σκέψου πως ο Κύριος σε άφησε να ζήσεις και αυτή τη μέρα. Σου έδωσε άλλη μια ευκαιρία να Τον πλησιάσεις.
Μετά βγες απο τον εαυτό σου και σκέψου λίγο τους άλλους. Εσύ έχεις το σπίτι σου, το κρεβάτι σου. Όμως, κάποια παιδιά δεν έχουν να φάνε. Σκέψου πόσοι άνθρωποι περιφέρονται απελπισμένοι στους δρόμους.
Δρ.ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: "ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ - ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"!
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 στη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ο προσκεκλημένος Ιατρός Εργασίας και Επιδημιολόγος Δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης.
Η ομιλία περιλαμβάνει:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ!
Η 26η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ (International Chernobyl Disaster Remembrance Day), με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου 2016.
Ως Καταστροφή του Τσερνόμπιλ, νοείται το γιγαντιαίων διαστάσεων πυρηνικό δυστύχημα που συνέβη στις 26 Απριλίου 1986 στην τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (τμήμα της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ή Σοβιετικής Ένωσης), όταν ο αντιδραστήρας 4 στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ καταστράφηκε ολοσχερώς από έκρηξη που προκλήθηκε από μια αιφνίδια αύξηση ισχύος του. Η έκρηξη οδήγησε σε ραδιενεργό μόλυνση μεγάλων τμημάτων της τότε Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία, Λευκορωσία, Ρωσία), με αποτέλεσμα πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτεθούν σε ραδιενεργό ακτινοβολία.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ!
Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και η αρχή της Εβδομάδας των Παθών, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά συμβολίζει η συγκεκριμένη ημέρα για την Ορθόδοξη εκκλησία.
Την επόμενη μέρα από την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του «Παγκάλου» Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ η μέρα είναι επίσης αφιερωμένη και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε.
ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ...
Ιδού ο Νυμφίος έρχεται
εν τω μέσω της νυκτός
και μακάριος ο δούλος,
ον ευρήσει γρηγορούντα·
ανάξιος δε πάλιν,
ον ευρήσει ραθυμούντα.
Κυριακή 25 Απριλίου 2021
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ!
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
Ξημερώματα ξύπνησε η πόλη και πλύθηκε
με την άχραντη δρόσο
Επίσημα ντύθηκε
τα τριμμένα της φτώχειας της ρούχα
καθώς του Υμηττού το θυμάρι αξιοπρεπής.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΣ
Ξημερώματα ξύπνησε η πόλη και πλύθηκε
με την άχραντη δρόσο
Επίσημα ντύθηκε
τα τριμμένα της φτώχειας της ρούχα
καθώς του Υμηττού το θυμάρι αξιοπρεπής.
ΟΤΑΝ ΚΛΕΒΕΙΣ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ!
Αυτές τις ημέρες, της πανδημίας και του εγκλεισμού, διαβάζουμε διάφορες τερατολογίες
Πέτρος Τατσόπουλος
Εξ απαλών ονύχων άκουγα αυτή τη φράση – και για καιρό ήταν για εμένα ένας άλυτος γρίφος: «Σαν να κλέβεις παγκάρι εκκλησίας». Αρχικά αγνοούσα τη λέξη-κλειδί στην έκφραση – «τι είναι το παγκάρι;» – και αργότερα, όταν έμαθα τι σημαίνει, εξακολουθούσα να αναρωτιέμαι γιατί η κλοπή ενός παγκαριού διαφέρει από την κλοπή ενός χρηματοκιβωτίου.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!
Από Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης
Ακόμα και η Αριστερά που προγραμματικά αντιπολιτεύεται το «δαιμονικό» αστικό κράτος ισχυριζόμενη το εξωφρενικό ότι τίποτα απολύτως δεν έγινε σωστό εδώ κι έναν αιώνα, θα μπορούσε να συμφωνήσει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας είναι υποδειγματικό, άψογο.
ΤΟ ΣΤΥΛ ΔΕΝΔΙΑ!
Αυτό το άρθρο δεν έχει σχέση με το ενδυματολογικό στυλ του υπουργού αλλά με τα συστατικά της «αποφασιστικής» του εμφάνισής που ενθουσίασαν διότι, ο Νίκος Δένδιας, έκανε τελικά το προφανές: αντί να περιφέρεται και να μιλάει ξύλινη πολιτική γλώσσα, αντί να κάνει ανούσιες δηλώσεις σε κάμερες, πήγε στη Τουρκία και έκανε τη δουλειά του. Σπάνιο. […]
Αθηναϊς Νέγκα
Αυτό το άρθρο δεν έχει σχέση με το ενδυματολογικό στυλ του υπουργού αλλά με τα συστατικά της «αποφασιστικής» του εμφάνισής που ενθουσίασαν διότι, ο Νίκος Δένδιας, έκανε τελικά το προφανές: αντί να περιφέρεται και να μιλάει ξύλινη πολιτική γλώσσα, αντί να κάνει ανούσιες δηλώσεις σε κάμερες, πήγε στη Τουρκία και έκανε τη δουλειά του. Σπάνιο.
ΑΡΕΤΗ: ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ!
Γράφει ο Δημήτριος Μητρόπουλος, Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ.
Πτυχιούχος Νομικής, Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Διπλωματούχος CAM Λονδίνου, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Η αρετή είναι μια επίκτητη και όχι εγγενής ποιότητα ενδεικτική της ψυχοσύνθεσής μας, που αποκαλύπτεται η εκδηλώνεται σε δεδομένους τύπους συμπεριφοράς.
Ο άνθρωπος πρέπει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται ενάρετα στούς συνανθρώπους του.
Η αρετή εκφράζει την φρόνηση της ψυχής, τη σεμνότητα του λόγου , την κοσμιότητα του ήθους.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΑΡΥΦΑΛΛΩΝ!
Στρατιωτικό κίνημα αριστερών αξιωματικών στην Πορτογαλία, που οδήγησε στην κατάλυση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας, μετά 48 χρόνια. Εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 25ης Απριλίου 1974 και ήταν σχεδόν αναίμακτο, με τέσσερις μόνο νεκρούς. Έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» στα πορτογαλικά), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ!
Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων».
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.
Σάββατο 24 Απριλίου 2021
Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ!
Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων, και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων, και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ!
Γράφει η Χαρά Κουλοπούλου
Είσαι εσύ και ο κόσμος σου. Ο πόνος που βιώνεις. Τα βάσανα που σε πλήττουν και κάνουν την κάθε σου μέρα επώδυνη. Νιώθεις θυμό, λύπη, αγανάκτηση. Νιώθεις να σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου και να χάνεται το νόημα, το κίνητρό σου για ζωή. Μιλάς για το φορτίο σου, το μοιράζεσαι, τα βάζεις με την τύχη, τη μοίρα, τονίζεις τη μοναδικότητα του πόνου σου, φωνάζοντας την υποκειμενικότητα του μυαλού σου.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΑΤΟΥ!
Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα
Καταστροφική πολεμική επιχείρηση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, σε μια δύσκολη περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Διεξήχθη στις 24 Απριλίου 1827, την επομένη του θανάτου του Γεώργιου Καραϊσκάκη, στην περιοχή Ανάλατος (σημερινή Νέα Σμύρνη), με σκοπό τη διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης από τις δυνάμεις του Κιουταχή.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!
Καλό είναι κάποιοι να καταλάβουν ότι με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και μάλιστα της καλλιτεχνικής δεν παίζουμε.
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος
Με κάποια πράγματα δεν παίζουμε.
Δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση.
Δεν είναι για να κάνουμε διαβήματα και μετά να προσπαθούμε με αυτά να αυξήσουμε τη δημοφιλία μας.
Δεν είναι για να κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή.
Και ένα από αυτά είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ!
Πηγή: https://www.loutrakiblog.gr/
'Αδεια, έρημα, μοναχικά. Κι όμως η μορφή τους, ο σταυρός στο πάνω μέρος, ο ίδιος ο τόπος στον οποίο έχουν τοποθετηθεί δεν χάνουν ποτέ τον συμβολισμό τους. Την ιερότητά τους. Σηματοδοτούν ότι κάπου κοντά, υπάρχει και μια εκκλησούλα!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)