Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ!

Πρωτομαγιά: Τα έθιμα, το μαγιάτικο στεφάνι και τα αρχέγονα λατρευτικά στοιχεία - Κεντρική Εικόνα
Η Πρωτομαγιά ανοιξιάτικη γιορτή, πολύ πριν γίνει εργατική γιορτή, κοντά πάντοτε στο Πάσχα, συνδυάζει αρχέγονα λατρευτικά στοιχεία που σχετίζονται με τη λατρεία των νεκρών (Λεμούρια, Ροζάρια) και την αναγέννηση της φύσης. Θεωρείται παρετυμολογικά ευνοϊκή για τα μάγια, όπως και ολόκληρος ο μήνας Μάιος.
Παλαιότερα τα λουλούδια που έβαζαν στα πρωτομαγιάτικα στεφάνια συμβόλιζαν κάτι. Σήμερα τα στεφάνια φτιάχνονται στην τύχη με λουλούδια επιλογής του καθενός. Υπάρχουν και πολλά πρωτότυπα στεφάνια τα οποία ούτε που φαντάζεστε ότι υπάρχουν.
Όπως κάθε χρονιά, το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι ένα έθιμο το οποίο τηρείται πιστά σε πολλά μέρη της χώρας. Δείτε μερικά πανέμορφα στεφάνια από όλον τον κόσμο και πάρτε ιδέες για το δικό σας αυτήν την πρωτομαγιά.
Αυτό που δεν γνωρίζατε είναι πως παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ιεροτελεστία καθώς τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη. Κάθε λουλούδι που έβαζαν πάνω στο στεφάνι σήμαινε κάτι.
Για παράδειγμα τα τριαντάφυλλα, τα γαρίφαλα, οι πασχαλιές και τα γεράνια συμβόλιζαν το ανθισμένο σπίτι. Τα στάχυα και τα λουλούδια του κάμπου τα έβαζαν για μεγαλύτερη καρποφορία. 
Τα ανθισμένα κλωνάρια από ελιά ή αγιόκλημα συμβόλιζαν την ευτυχία του σπιτιού. Τέλος, έβαζαν ένα κεφάλι σκόρδο στο κέντρο του στεφανιού σαν προφύλαξη για το κακό μάτι. 
Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της θαλερότητας και της γονιμότητάς τους στον άνθρωπο είναι το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Στον αγροτικό μάλιστα χώρο δεν ήταν απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών αλλά η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νερατζιάς, πορτοκαλιάς κ.ά. μαζί με λουλούδια. 
Απαραίτητη ήταν η ύπαρξη μεταξύ των λουλουδιών και χλωρών κλαδιών φυτών αποτρεπτικών του κακού, όπως τσουκνίδα, σκόρδο, δαιμοναριά, αγκάθια. Σε ορισμένες περιοχές οι μαγικές ενέργειες για υγεία συνοδεύονται από ομαδικές εκδηλώσεις, όπως αγερμούς (παιδιά στεφανωμένα με λουλούδια και κρατώντας κλαδιά καρποφόρων δένδρων έλεγαν τραγούδια του Μάη:
Μάη, Μάη χρυσομάη,
τι μας άργησες;
να μας φέρεις τα λουλούδια
και την άνοιξη;
ή
Μάη, Μάη δροσερέ 
κι Απρίλη λουλουδάτε (με τα ρόδα) κ.ά.
Σήμερα τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς ο καθένας βάζει στο στεφάνι του ό,τι θέλει.
Πηγή: https://www.businessnews.gr, 
https://www.documentonews.gr