Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Ο ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Γράφει ο Θεμιστοκλής Κατσαούνης

 Θεμιστοκλής Κατσαούνης


Στον βορειανατολικότερο νομό της Ελλάδος, τον νομό του Έβρου, ο οποίος εκτός από σύνορο της χώρας είναι και νευραλγικής σημασίας για τα συμφέροντα του ελληνισμού, παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο. Οι Τούρκοι περνούν τα σύνορα και έρχονται μαζικά για ψώνια και διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα επενδύουν σε ακίνητα στα παράλια του Έβρου, φουσκώνοντας έτσι τις τιμές, κάνοντας τα εν λόγω σπίτια ή διαμερίσματα στην κτηματομεσιτική αγορά απρόσιτα για τους ντόπιους.
Γίνεται κατανοητό σε όλους πως το πλουσιότερο μέρος αυτού του νευραλγικού για την Ελλάδα νομού αποικίζεται νόμιμα από Τούρκους• με τις ευλογίες του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έμμεσα θα ελέγχει νόμιμα ελληνικό έδαφος. Δυστυχώς όλοι μπορούμε να φανταστούμε πως θα λειτουργήσει πολιτικά και θεσμικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο – το οποίο συνεχώς επικαλούμαστε – χωρίς να χρειαστεί να ρίξει ούτε μία ντουφεκιά, σε μία περίοδο κρίσης, για να ελέγξει υπό τον μανδύα νομιμοφανών πρακτικών, ηπειρωτικό ελληνικό έδαφος.
Πρόσφατα ως τουριστικός προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες αναδείχτηκε και η Σαμοθράκη. Αυτός είναι ο λόγος ο οποίος έγιναν διεργασίες και άνοιξε τελωνείο σε ένα από τα τελευταία μας νησιά στο Αιγαίο, το οποίο πρωτύτερα δεν είχε πληγεί από τον υπερτουρισμό. Η οικονομία του νομού Έβρου στηρίζεται κατά βάση στους Τούρκους και δευτερευόντως στους Βούλγαρους, καθώς ο τουρισμός και οι μονοήμερες επισκέψεις, από τους λαούς αυτών των δύο χωρών, για ψώνια ή έστω για μία βόλτα, είναι η εύκολη λύση για ικανοποιητικά οικονομικά έσοδα, από τους ακρίτες μας. Επίσης οι Έλληνες του Έβρου και όχι μόνο πραγματοποιούν την αντίστροφη πορεία για ψώνια στην γειτονική Αδριανούπολη, όπως ακόμη και για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η αφαίμαξη της ήδη χειμαζόμενης οικονομίας του νομού Έβρου. Το θέμα μοιάζει απλό, καθώς κάποιος θα σκεφτεί πως η ώσμωση των συνόρων μεταξύ των δύο λαών αναζωογονούν εκατέρωθεν τις οικονομίες. Το πρόβλημα όμως που γεννάται είναι πολύ πιο πολύπλοκο.
Η Ανατολική Θράκη είναι η πιο πλούσια περιφέρεια της Τουρκίας. Αντίθετα ο νομός Έβρου είναι από τους πιο εγκαταλελειμμένους, απαξιωμένους, δημογραφικά γερασμένους, και φτωχότερους νομούς της Ελλάδος, παρά τα φιλότιμα κυβερνητικά μέτρα για την ανάπτυξη της περιοχής, τα οποία δεν επαρκούν για την αντιστροφή του παρόντος κλίματος. Ως αποτέλεσμα πραγματοποιείται μία μίνι φινλανδοποίηση του τόπου, από την γειτονική πλούσια περιφέρεια της Τουρκίας. Έτσι προκαλείται η φυγή των νέων, αφήνοντας έρημη την περιοχή και αναξιοποίητο τον τεράστιο κάμπο του νομού, ο οποίος κάποτε πρόσφερε, με σκληρή δουλειά, τους βασικούς πόρους για τις πολυμελείς οικογένειες των παρελθόντων ετών.
Στοιχείο περαιτέρω παρακμής αποτελεί και η αλόγιστη χρήση των φωτοβολταϊκών, στα κτήματα των αγροτών, οι οποίοι προτιμούν να ξηλώνουν τις καλλιέργειες από τα χωράφια τους, και να ζουν ουσιαστικά χωρίς καμία εργασία. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν στην αγορά της ενέργειας, μετατρέποντας όμως τους εαυτούς τους σε άεργους. Δυστυχώς πλέον σε αυτήν την κατάσταση οι μόνες πηγές εισοδημάτων, για τους κατοίκους του νομού Έβρου, καταλήγουν να είναι τα φωτοβολταϊκά και ο Ελληνικός Στρατός.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα στην περιοχή που αναφερόμαστε είναι η λαθρομετανάστευση, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα και αδιαλείπτως, σε όλα τα νησιά μας που βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων της Ελλάδος με την Τουρκία, δηλαδή στον Έβρο, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2020. Είναι μία νέα μορφή πολέμου. Ως σκοπό έχει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα – κάτι που ευτυχώς καταφέραμε να αποτρέψουμε – με την είσοδο δεκάδων χιλιάδων παράνομων και παράτυπων μεταναστών. Το χτίσιμο του φράχτη, από την ελληνική πλευρά των συνόρων, μείωσε τις ροές των παράνομων και παράτυπων μεταναστών. Ο φράχτης δυστυχώς προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στα διεθνιστικά κόμματα της Ελλάδος, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν ξέρουν πως είναι να ζεις σε μία περιοχή η οποία είναι στρατιωτικοποιημένη και με ραγισμένη οικονομία, και βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο στόχαστρο του εχθρού.
Δυστυχώς οι πολιτικοί όλων των κομμάτων επισκέπτονται την περιοχή μόνο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Βεβαία δόθηκαν κάποια κίνητρα για τους νέους και τις επιχειρήσεις που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς είναι ανίκανα να σταματήσουν την οικονομική και δημογραφική παρακμή της περιοχής του Έβρου, με την τεράστια γεωπολιτική αξία που αυτή έχει για όλον τον ελληνισμό. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της αναβάθμισης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και να δούμε αν αυτή η αναβάθμιση θα πραγματωθεί σε όλον τον Έβρο ή μόνο στην πρωτεύουσα του νομού.
Εν κατακλείδι το μακρύ χέρι της Τουρκίας, το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, δημιουργεί προβλήματα και στην κοινότητα των 4000 Αλεβιτών – Μπεκτασήδων, οι οποίοι ζουν στον ορεινό όγκο της οροσειράς της Ροδόπης, του νομού Έβρου, σε δέκα χωριά, 40-50 χιλιόμετρα μακριά από το Σουφλί. Οι ίδιοι οι Αλεβίτες – Μπεκτασήδες συνηθίζουν να λένε: «είμαστε μία μειονότητα μέσα στην μειονότητα», έστω κι αν κατοικούν σε αυτόν τον τόπο από τον 14ο αιώνα. Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να αφομοιώσει αυτό το ευγενικό δόγμα, το οποίο ανήκει στο σιιτηκό ρεύμα του Ισλάμ και είναι πιο κοντά στον Δυτικό τρόπο ζωής, με τους σουνίτες μουσουλμάνους της υπόλοιπης Δυτικής Θράκης• με τον ίδιο τρόπο που προσπαθεί να εκτουρκίσει και τους σλαβόφωνους Πομάκους. Το γεγονός όμως πως κάποιοι από αυτούς τους «μειονοτικούς μέσα στην μειονότητα» προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια ως συνοριοφύλακες, είναι μία νότα αισιοδοξίας που πρέπει να καρπωθεί η χώρα μας για το επίπεδο της Δημοκρατίας της, σε σχέση με παλαιότερες πρακτικές επί του θέματος των μειονοτικών πολιτών του κράτους μας. Μας δείχνει πως με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατό να νοιώσουν Έλληνες υπήκοοι, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν την νομική συνθήκη, η οποία αγκαλιάζει όλους τους Ελληνικής υπηκοότητας και ιθαγένειας ανθρώπους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Πτυχιούχος ΕΑΠ τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Συγγραφέας
Πτυχιούχος μεταπτυχιακού ΕΑΠ τμήματος Δημιουργικής Γραφής

Ο Θεμιστοκλής Κατσαούνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων. Δύο εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Ηριδανός. Ένα από τις εκδόσεις Διογένης. Η συλλογή πεζών ποιημάτων Απέραντα τοπία της θλίψης έχει μεταφραστεί και έχει εκδοθεί στα αλβανικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά. Η γερμανική μετάφραση κυκλοφόρησε σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, σε 8.000 σημεία, καθώς και σε γερμανόγλωσσα βιβλιοπωλεία της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Η νουβέλα του Το κτήνος έχει μεταφραστεί στα ιταλικά. Κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο που εξέδωσε και τα πεζά του ποιήματα, τον οίκο Aletti Editore της Ρώμης. Βιβλία του βρίσκονται σε ελληνικές βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Άρθρα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά από τον ελληνοαμερικανικό όμιλο ενημέρωσης greekradiofl.com ο οποίος εδρεύει στο Μαϊάμι. Τα βιβλία του Το κτήνος και Απέραντα τοπία της θλίψης κυκλοφορούν για Έλληνες και ελληνόφωνους σε ΗΠΑ και Καναδά από τον ίδιο όμιλο, σε μορφή e-book και σε μορφή audiobook, όπως επίσης και σε έντυπη μορφή.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ–ΜΠΕ αφιέρωσε μία σελίδα στο περιοδικό Πρακτορείο για την λογοτεχνική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με το διεθνές ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο “Antonio Filoteo Omodei” από την Κατάνια της Σικελίας, για το βιβλίο του Paesaggi immensi dell΄ afflizione. Επίσης, έχει τιμηθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς και ποιητικούς διαγωνισμούς με βραβεία και επαίνους. Είναι blogger στο ελληνικό τμήμα της HuffPost, στο policyjournal.gr, στο tomorrownews.gr, στο evrytanika.gr, στο tourkikanea.gr, καθώς και στο site της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Τα άρθρα του αναδημοσιεύονται σε άλλες ιστοσελίδες σε όλη την Ελλάδα.
Είναι απόφοιτος του προγράμματος σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δημιουργική Γραφή της ίδιας Σχολής. Ακόμη, παρακολούθησε με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ζητήματα Γεωπολιτικής και Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ.
Από την διαδικτυακή πλατφόρμα Amazon, καθώς και από άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, πωλούνται βιβλία του σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο, όπως την Αυστραλία, την Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Ινδία, έως τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: https://www.zougla.gr/apopseis/o-nomos-evrou-kai-i-moiraia-schesi-tou-me-tin-tourkia/