Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - ΤΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ ΔΩΡΑ!

Ξένος του κόσμου και της σάρκας κατέβηκε την παραμονή από τα ύψη, αφού μάζεψε τις φτερούγες, όπως τις κρύβει θεϊκός άγγελος. Έφερνε δώρα από τα πάνω βασί­λεια, για να φιλέψει τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ήταν ο καλός άγγελος της πόλης.
Κρατούσε στο χέρι ένα άστρο και στο στήθος του έπαλ­λε ζωή και δύναμη και από το στόμα του έβγαινε πνοή θεϊ­κής γαλήνης. Τα δώρα αυτά ήθελε να τα μεταδώσει σε όλους, όσοι πρόθυμα τα δέχονται.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ, ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η «ΑΘΑΝΑΣΙΑ» ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ;

Η αλλαγή του χρόνου, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη ευκαιρία να ξανακοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Να βρούμε το κουράγιο να του πούμε την αλήθεια.

  Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, Κωνσταντίνος, Αρθρογράφος
Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, Κωνσταντίνος - Διδάκτορας Κοινωνιολογίας


2025 Happy New Year fireworks celebrating over Singapore cityscape at night GEARGODZ VIA GETTY IMAGES

Πρωτοχρονιά στη Σιγκαπούρη. Εκεί που μοιάζει με χολιγουντιανή παραγωγή. Όχι σαν τις δικές μας, τις ψιλοθλιμμένες, που κλείνει ο χρόνος και ανοίγει το τσίπουρο. Εκεί, φίλε μου, κάθε πυροτέχνημα είναι σαν να σου λέει: «Δες πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή σου, αν δεν σε έτρωγαν οι λογαριασμοί και οι τοξικές σχέσεις». Και φέτος τα πυροτεχνήματα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟ...1783!

  • Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος
Για δεκαετίες στον 20ό αιώνα, επιφανείς φυσικοί αρνούνταν να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να είναι πραγματικές, αγνοώντας τι προέβλεπαν τα μαθηματικά

Σχεδόν 200 χρόνια πριν οι επιστήμονες αποδεχτούν την ύπαρξη των μαύρων τρυπών, ένας Βρετανός κληρικός ονόματι John Michell δημοσίευσε μερικές εκπληκτικά προφητικές ιδέες σχετικά με αυτά τα παράξενα κοσμικά αντικείμενα. Γιατί το έργο του δεν είναι ευρύτερα γνωστό;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ο «ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΣ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!

Έλληνας διηγηματογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851 – 1911)

Διηγηματογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου 1851. Ήταν ένα από τα εννέα παιδιά του δάσκαλου και ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ (1817-1897) και της Γκιουλώς Μοραΐτη (1822-1896). Έτσι, ο νεαρός Αλέξανδρος μεγάλωσε μέσα σ’ ένα κλίμα γεμάτο ευλάβεια και θρησκευτικότητα. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του και στη Σκόπελο, φοίτησε κατόπιν στο γυμνάσιο της Χαλκίδας και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα (Βαρβάκειο) με χίλιες δυο στερήσεις. Το 1874 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν πήρε το δίπλωμά του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ!

Ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος, ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και της ηθογραφίας.

Γεώργιος Δροσίνης (1859 – 1951)

Ο ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1859, σ' ένα αρχοντικό της Πλάκας. Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Μεσολογγίου. Χάρη στη φιλομάθειά του, αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες που είχαν οι γονείς του, σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια Ιστορίας της Τέχνης στη Λειψία, στη Δρέσδη και στο Βερολίνο.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ)!

  • Πηγή: https://perahoragr.blogspot.com/

Μια μέρα τα Χριστούγεννα

Σε κάποιο μακρινό χωριό ψηλά στα ορεινά ζούσε ο μπάρμπα Στέλιος με την οικογένεια του. Τα δύο παιδιά του τελείωσαν το δημοτικό αλλά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους γιατί το γυμνάσιο στο ποιο κοντινό μεγάλο χωριό ήταν 45 χιλιόμετρα μακριά και λεωφορείο δεν υπήρχε και ούτε κάποιο άλλο μέσον για να συνεχίσουν τα παιδιά τις σπουδές τους.

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ, ΣΤΟΝ ΤΥΧΑΙΟ!

Σε αυτήν κι αυτόν που καλείται σερβιτόρος, ταμίας, τηλεφωνήτρια...

  Γιώργος Θεοδωρίδης, Αρθρογράφος
Πολιτικός Επιστήμονας


RAZIHUSIN VIA GETTY IMAGES

Πλησιάζει η δύση αυτής της χρονιάς και η ανατολή της νέας.
Θα κληθούμε ή θα... αυτο-κληθούμε να εκφράσουμε ευχές. Εξαιρώντας την υγεία, που αυτονοήτως είναι η πρώτιστη ευχή για όλους, το νόημα των υπολοίπων ευχών, αντευχών, λόγων και σχολίων είναι προσωπική επιλογή.

ΕΥΧΕΣ, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2025 ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, υποδέχθηκε το νέο έτος με παρουσία σε εκδηλώσεις που τιμούν την παράδοση, ενισχύουν τη συνεργασία και αναδεικνύουν το όραμα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

ΜΑΘΗΤΗΣ ΒΡΗΚΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΠΤΙΣΤΗ!

Ο σταυρός κατασκευάστηκε με μια τεχνική μικρομωσαϊκού που αναπτύχθηκε στη Ρώμη περίπου το 1800.

Newsroom— HuffPost Greece

. EMIL ALADJEM/ ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Ένα αγόρι, 10 ετών, από το Ισραήλ σε σχολική εκδρομή στην Ιερουσαλήμ ανακάλυψε ένα σταυρό μενταγιόν μεταξύ 100 και 200 ετών, ανακοίνωσε την Κυριακή η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Το εύρημα ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στη νοτιοδυτική συνοικία Ein Kerem της πόλης, έναν γραφικό χώρο που λατρεύεται από τους χριστιανούς ως η γενέτειρα του Ιωάννη του Βαπτιστή, ανέφερε η κρατική αρχαιολογική υπηρεσία.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ!

Κορυφαίος εκπρόσωπος του θεάτρου σκιών, που κράτησε ζωντανή την παράδοση του Καραγκιόζη και προσπάθησε να τη μεταδώσει αναλλοίωτη στους νεότερους.

Ευγένιος Σπαθάρης (1924 – 2009)

Ο Ευγένιος Σπαθάρης υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα. Ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης, που κράτησε ζωντανή την παράδοση του Καραγκιόζη και προσπάθησε να τη μεταδώσει αναλλοίωτη στους νεότερους.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΕΝΑ...ΑΠΛΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ!

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά.. Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. 
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.

ΤΟ ΒΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΑΝΤΡΙ (ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ)

 Ολύμπιο Βήμα

Κάθε χρόνο ὁ Ἅγιος Βασίλης τὶς παραμονὲς τῆς Πρωτοχρονιᾶς γυρίζει ἀπὸ χώρα σὲ χώρα κι ἀπὸ χωριὸ σὲ χωριό, καὶ χτυπᾶ τὶς πόρτες γιὰ νὰ δεῖ ποιὸς θὰ τὸν δεχτεῖ μὲ καθαρὴ καρδιά. Μία χρονιὰ λοιπόν, πῆρε τὸ ραβδί του καὶ τράβηξε. Ἤτανε σὰν καλόγερος ἀσκητής, ντυμένος μὲ κάτι μπαλωμένα παλιοράσα, μὲ χοντροπάπουτσα στὰ ποδάρια του καὶ μ᾿ ἕνα ταγάρι περασμένο στὸν ὦμο του. Γι᾿ αὐτὸ τὸν παίρνανε γιὰ διακονιάρη καὶ δὲν τ᾿ ἀνοίγανε τὴν πόρτα.

Ο ΓΕΡΟ ΧΡΟΝΟΣ!

(σημ. Μέλιας: «Ο Γέρο Χρόνος αποχαιρετά τους δώδεκα γιους του», ένα εξαιρετικό διήγημα από το παλιό μου βιβλίο)

Ο Γέρο Χρόνος με τα χιονόλευκα μαλλιά και τα μακριά γένια κείτονταν στο κρεβάτι του ετοιμοθάνατος.
Μέσα στα θαμπωμένα μάτια του περνούσανε, σαν σε μακρινό πανόραμα όλες οι περασμένες στιγμές της ζωής του.
Χαρές και πίκρες, γέλια και δάκρυα, τραγούδια και κλάματα ξετυλίγονταν στο κουρασμένο μυαλό του.

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1952!

Παρά το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Ελλάδα έχει το Πάσχα ως κορυφαία θρησκευτική εορτή, ποτέ δεν υποτίμησε ούτε τα Χριστούγεννα, ούτε την πρώτη του έτους.
Λαός βαθύτατα γλεντζές, δίνουμε σε κάθε ευκαιρία το δικό μας, ξεχωριστό τόνο σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό δεν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια αλλά ανέκαθεν. Για το λόγο αυτό, θα ταξιδέψουμε πολύ πίσω, για να δούμε πως υποδέχτηκε η Αθήνα αλλά και η υπόλοιπη χώρα, τον ερχομό του 1952!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ!

Ο φοίνικας, η δραχμή και το ευρώ είναι τα τρία νομίσματα (νομισματικές μονάδες), που κυκλοφόρησαν διαδοχικά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους...


Ο φοίνικας, η δραχμή και το ευρώ είναι τα τρία νομίσματα (νομισματικές μονάδες), που κυκλοφόρησαν διαδοχικά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης επικρατούσε νομισματική αναρχία στον ελλαδικό χώρο. Οι συναλλαγές γίνονταν με οθωμανικά νομίσματα, όπως το γνωστό μας γρόσι, αλλά και με διάφορα ξένα νομίσματα (ισπανικό δίστηλο, τάλιρο της Μαρίας Θηρεσίας, χρυσό τσεκίνι Βενετίας κ.ά.). 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ!