Ο Γάλλος παιδαγωγός Λουί Μπράιγ ανέπτυξε ένα σύστημα τυπογραφίας και γραφής που χρησιμοποιείται από τους τυφλούς και φέρει το όνομά του.
Ο Γάλλος παιδαγωγός Λουί Μπράιγ ανέπτυξε ένα σύστημα τυπογραφίας και γραφής που χρησιμοποιείται από τους τυφλούς και φέρει το όνομά του.
Γεννήθηκε στο Κουβρέ, ένα μικρό χωριό τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, στις 4 Ιανουαρίου 1809. Η οικογένειά του ήταν σχετικά ευκατάστατη, καθώς ο πατέρας του εκτός από αγρότης, ασχολείτο με το εμπόριο δερμάτων και εξαρτημάτων αλόγων. Σε ηλικία τριών ετών τυφλώθηκε και από τα δύο μάτια, από αστοχία ενός εργαλείου, που περιεργαζόταν στο εργαστήριο του πατέρα του. Το ατύχημα του αυτό, που ήταν καθοριστικό για την ζωή του, δεν τον εμπόδισε να σπουδάσει μουσική και να γίνει ένας εξαίρετος οργανίστας και τσελίστας.
Το 1819 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να φοιτήσει στο Εθνικό Ινστιτούτο για Τυφλά Παιδιά και από το 1826 άρχισε να διδάσκει εκεί. Ο Μπράιγ ενδιαφέρθηκε για ένα σύστημα γραφής, που παρουσίασε στη σχολή ο Σαρλ Μπαρμπιέ και στο οποίο ένα κωδικοποιημένο σύστημα με τελείες αποτυπωνόταν ανάγλυφα σε χαρτόνι.
Στα δεκαπέντε του χρόνια επεξεργάστηκε μια παραλλαγή αυτού του συστήματος, που γραφόταν με ένα απλό όργανο, και ικανοποιούσε τις ανάγκες των τυφλών. Δημοσίευσε πραγματείες για το σύστημα αυτό το 1829 και το 1837.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 43 ετών, στο Παρίσι, στις 6 Ιανουαρίου 1852. Τάφηκε αρχικά στην γενέτειρά του και αργότερα τα λείψανά του διακομίστηκαν και ενταφιάστηκαν στο Πάνθεον, στο θρησκευτικό μαυσωλείο των Παρισίων, όπου «αναπαύονται» οι επιφανείς Γάλλοι.
© SanSimera.gr