Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»-ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Την Παρασκευή κατατίθεται το νομοσχέδιο με τις αλλαγές του ΥΠ.ΕΣ στον «Κλεισθένη» / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

NEWSROOM 
IEFIMERIDA.GR

Σε δημόσια διαβούλευση είναι από χθες, Τρίτη, το διυπουργικό νομοσχέδιο, που αφορά αλλαγές στον «Κλεισθένη».

Το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού», έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Το νομοσχέδιο, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών, θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς ψήφιση την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.

Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ώστε να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων.
Στο νομοσχέδιο ορίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ παράλληλα θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών.
Οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις Περιφέρειες, της χώρας, όπου η απλή αναλογική έφερε πολλά προβλήματα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και όσους δήμους πήγαν στον β’ γύρο και υπήρξε ανατροπή αποτελέσματος. Στη Θεσσαλονίκη εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο εισάγεται νέα διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των Περιφερειών, καθώς και του τεχνικού προγράμματος, του επιχειρησιακού προγράμματος, του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας και του ορισμού φόρων, τελών και εισφορών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συζητούνται και ψηφίζονται παράλληλα με την πρόταση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.
Μειώνονται οι θητείες αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών
Την ίδια ώρα, με το διυπουργικό νομοσχέδιο, μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή, σειρά από αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Αυτό για να λαμβάνονται πιο γρήγορα αποφάσεις και ταυτόχρονα για να εξασφαλιστεί πως τα συμβούλια θα ασχολούνται με θέματα μείζονος σημασίας. Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η μείωση της θητείας των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε ένα έτος, ενώ μπορεί να γίνει αντικατάστασή τους μετά από έξι μήνες.
Τέλος, καταργείται ο θεσμός του Δημοτικού και Περιφερειακού Διαμεσολαβητή, που προβλέπει ο «Κλεισθένης» και επανέρχεται σε ισχύ ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης αντίστοιχα, που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».

Πηγή: iefimerida.gr