ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
«Βαρετό να είσαι φυσιολογικός», διαβάζουμε στο πόστερ, δίπλα από την Αγγλίδα πρωθυπουργό. Πολύ σωστό! Το Brexit, λ.χ., ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης δεν είναι καθόλου βαρετό.
Αρκεί να σκεφθούμε λίγο σοβαρά το γεγονός και η γελοιότητα του προσχήματος αποκαλύπτεται αμέσως: είναι δυνατόν κάποιος λογικός άνθρωπος να πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μεταπείσει τους ψηφοφόρους των Γιαννιτσών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, στέλνοντάς τους τον αξιοθρήνητο μπαρμπα-Φώτη Κουβέλη για να τους μιλήσει; Μα τον μπαρμπα-Φώτη, τον πιο βαρετό και πιο εξευτελισμένο από τους «χρήσιμους ηλίθιους»; Ποιoν κοροϊδεύουν; Μπορεί να είναι τόσο αφελείς στην κυβέρνηση;
Με τον μπαρμπα-Φώτη η σκοπιμότητα του τεχνάσματος προβάλλει καλύτερα, λόγω της κωμικοτραγικής περίπτωσης του προσώπου. Το ίδιο ισχύει όμως και στις άλλες, ανάλογες περιπτώσεις, που η κυβέρνηση στέλνει στελέχη της να μιλήσουν στη Μακεδονία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορούν, δηλαδή, η Γεροβασίλη ή ο Τσαλακώτος να μεταστρέψουν τους Μακεδόνες υπέρ της κυβέρνησης; Ούτε ως αστείο δεν καταδέχομαι να το συζητήσω.
Πιθανότερο νομίζω οι ομιλίες αυτές να γίνονται με τον σκοπό να εξάψουν τις αντιδράσεις, όχι να τις κατευνάσουν. Aλλωστε, σε κάθε πόλη της Μακεδονίας, πέντε-δέκα μανιακοί θα υπάρχουν για να προκαλέσουν θόρυβο. Κι αν δεν υπάρχουν, όπως είδαμε την περασμένη Κυριακή στα Γιαννιτσά, μαζεύουν αθώους ανθρώπους που πίνουν τον καφέ τους. Προπηλακισμοί και κραξίματα, φωνές και κλωτσοπατινάδες για τη Μακεδονία προσφέρουν στην κυβέρνηση το άλλοθι με το οποίο προσπαθεί να δώσει αξιοπιστία στην εκλογική στρατηγική της: την αντιμετώπιση του υποτιθέμενου κινδύνου της Ακροδεξιάς. (Oταν ήδη μας κυβερνά μια παρέα της άκρας Αριστεράς…) Ελπίζω η Ν.Δ. να μην πέσει στην παγίδα.
Αποχαιρετισμός
Ο Γιώργος Γραμματικάκης αποχαιρετά πέντε χαρούμενα, ανέμελα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια «σειρά εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες», όπως διαβάζουμε. Η σειρά εκδηλώσεων έχει τον τίτλο «Oψεις ελληνικού πολιτισμού» – χωρίς άρθρα, για να ακούγεται βαρύγδουπο και να ταιριάζει με την πίπα και το μόνιμο κασκόλ του Γ. Γραμματικάκη. Oταν μιλούμε δε για «σειρά», μη βάζετε με τον νου σας τίποτε εξωφρενικό. Εννοούμε όσες ακριβώς χρειάζονται για να φτιάξουν μια σειρά, ούτε λιγότερες ούτε περισσότερες: τρεις. Γι’ αυτό και η πραγματοποίησή τους είναι δυνατή μέσα σε διάστημα δύο ημερών, σήμερα και αύριο.
Η πρώτη είναι μια φωτογραφική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης – «με φωτογραφικές μαρτυρίες επιλεγμένων αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου», όπως διαβάζουμε. Η έκθεση θα συνοδεύεται, όπως αναφέρεται στην αφίσα, από «ήχους κρητικής μουσικής και κρητικές γεύσεις». Με απλά λόγια, γλέντι. Και μόνο ότι την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κρήτης τα λέει όλα, νομίζω, για την τεράστια σημασία της. Η δεύτερη είναι η παράσταση του έργου του Γιάννη Λιγνάδη «Μαθήματα πολέμου». Πρόκειται για τη δραματοποιημένη απόδοση του Θουκυδίδη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη. Η παράσταση θα είναι με αγγλικούς υπέρτιτλους. Αυτά σήμερα, στις Βρυξέλλες.
Αύριο, έπεται η κορύφωση. Με τον Θουκυδίδη σε ρόλο support group να έχει ζεστάνει το κοινό, εμφανίζεται πια στη σκηνή ο ίδιος ο Γραμματικάκης! Θα ερμηνεύσει ως αφηγητής το κείμενό του «Συνομιλίες με το φως», το οποίο στη σχετική αφίσα περιγράφεται ως μουσικοθεατρική αποτύπωση (sic) της ιστορίας του σύμπαντος και της ζωής. Εκτός από την πίπα, το κασκόλ και το καπελίνο, στην παράσταση θα συνδράμουν δύο τραγουδιστές, μία ηθοποιός, ένα τσέλο, ένα μαντολίνο και μία κιθάρα. Οπως είπαμε, η παράσταση είναι ένα ιδιόρρυθμο μιούζικαλ.
Πάντα ακριβοδίκαιος και με τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει, σε σχετικές δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής διαπίστωσε την απόλυτη επιτυχία των προσπαθειών του στο Ε.Κ. «Η επίμονη προσπάθεια των συνεργατών μου και μένα να προβληθούν εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, οι δυνάμεις του πολιτισμού και της παιδείας, που με μεγάλες δυσκολίες ανθίζουν ακόμα στον τόπο μας, ξεπέρασε σε ενδιαφέρον και απήχηση κάθε προσδοκία».
Δεν παρέλειψε, εντούτοις, να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους συνεργάτες του στη σειρά εκδηλώσεων: «Ούτε στις πιο αισιόδοξες στιγμές μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η κορύφωση της πενταετούς μας προσπάθειας θα συνδεόταν με μια έξοχη απόδοση του Θουκυδίδη, αλλά και με μια έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με τους συμβολισμούς και τη σημασία που έχουν για την Ευρώπη και το μέλλον της». Εκείνοι να δείτε! Τεράστια η τιμή να συμβάλεις στην προβολή του έργου του Γ. Γραμματικάκη.
Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά είναι γραφικότητες, όπως η φιγούρα του κ. Γραμματικάκη. Το μόνο πραγματικά μεμπτό στη συγκεκριμένη υπόθεση –και το εννοώ απολύτως– είναι ότι από μια τέτοια «σειρά εκδηλώσεων» δεν μπορούσε να λείπει ένας τραγικός μονόλογος από τον Μεγάλο Πελέ του θεάτρου μας! Αίσχος!
Κωμωδία
«Ωστόσο, ευθύνη φέρουν και οι ηγέτες της Ε.Ε. οι οποίοι γνώριζαν τα πάντα και δεν είπαν ποτέ “Στοπ!”. Οταν το μπαλόνι παραφούσκωσε το είπαν, αλλά ήταν πλέον αργά. Μόλις, δε, εμφανίστηκε αυτό το νέο κόμμα (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ) και η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα, η Ευρώπη έπιασε από τον λαιμό τους ηγέτες μας και επέβαλε αυτό που όλοι γνωρίζουμε». Αυτό κατάλαβε ο Κώστας Γαβράς από την ελληνική κρίση και αυτό ετοιμάζεται να γυρίσει σε ταινία. Κατά συνέπεια, η επόμενη ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη θα είναι μια απόπειρα σε ένα είδος άγνωστό του μέχρι τώρα: την κωμωδία. Καλή τύχη…
Πηγή:http://www.kathimerini.gr