Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

ΛΟΓΙΑ...ΑΝΕΜΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Θεοφάνεια – Αλέξανδρος Αρδαβάνης
Θεοφάνεια

«Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια»
Σκίστηκε χαράματα η κουρτίνα τ’ Ουρανού
Πέρασε κάτω ολόγυμνο το Φως
Κατέβηκε το περιστέρι, κι άλλο, κι άλλο…

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ!

...στην ίδια πολυκατοικία της οδού Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, κατοικεί μία προσωπική μου φίλη. Κάποτε, πηγαίνοντας ή φεύγοντας πέφταμε πάνω στον άλλοτε πρωθυπουργό ή στο ζεύγος.

  Αντώνης Φουρλής

ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΔΟΥΚΙΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΟΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕUROKINISSI

O Κώστας Σημίτης δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μέσο όρο αυτού που αποκαλούμε ”λαοπρόβλητο πολιτικό ηγέτη” της Ελλάδας.
Δεν υπήρξε γοητευτικός.

''ΦΩΤΑ ΟΛΟΦΩΤΑ'', ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)!

ΤΙΝΑ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΥ - ΜΕΤΑΞΑ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ


"Την επαύριον ήσαν Φώτα. Την άλλην ημέραν Ολόφωτα. Την εσπέραν της μεγάλης εορτής, άμα τη τριημερεύσει της λεχούς και του παιδίου, έβαλαν την σκαφίδα κάτω εις το πάτωμα και εγέμισαν με χλιαρόν νερόν βρασμένον με δάφνας και με μύρτους. Επρόκειτο να τελέσουν τα «κολυμπίδια» του παιδίου.

Α.Ο. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ!


 Γράφει η Κατερίνα Πέτρου, Δημοσιογράφος Αθλητικού Ρεπορτάζ

Ο Α.Ο. Λουτρακίου, σε έναν αγώνα υψηλών απαιτήσεων με την ομάδα της Μυκόνου, απέδειξε για ακόμα μία φορά την αγωνιστική του αξία και τη συνεχιζόμενη δυναμική του, παρά την ισοπαλία 2-2. Η εμφάνιση της ομάδας, στο νέο γήπεδο της Περαχώρας, ανέδειξε τη σταθερότητα και την ποιότητα του ΑΟΛ, ο οποίος για ακόμη μία φορά έδειξε πως είναι από τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες του πρωταθλήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΣΑΚΗΣ!

Βορειοηπειρώτης ιατρός, λόγιος, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Έζησε κι έδρασε στη Ρουμανία, της οποίας διατέλεσε πρωθυπουργός για λίγες ημέρες το 1862.

Απόστολος Αρσάκης (1792 – 1874)

Βορειοηπειρώτης ιατρός, λόγιος, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Έζησε κι έδρασε στη Ρουμανία, της οποίας διατέλεσε πρωθυπουργός για λίγες ημέρες το 1862.
Ο Απόστολος Αρσάκης (Αποστόλ Αρσάκε για τους Ρουμάνους) γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1792 στο χωριό Χοταχόβα, κοντά στην Πρεμετή (σημερινό Χοτόβε Αλβανίας). Ήταν γιος του Κυριακού Αρσάκη, ο οποίος ήταν εξάδελφος με τους αδερφούς Τοσίτσα. Το 1800 ο πατέρας του τον έστειλε στο Βουκουρέστι, όπου ζούσε ο αδερφός του Γεώργιος, ο οποίος ήταν έμπορος, και οι θείοι του Ζώτος και Ηλίας.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Η ΕΥΤΥΧΙΑ (ΓΚΕΝΤΥΝ ΡΙΝΠΟΤΣΕ) - ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Η ευτυχία δεν βρίσκεται
μέσα από πολλή προσπάθεια και θέληση.
Είναι ήδη εδώ, τέλεια και πλήρης
μέσα στη χαλάρωση και το άφημα
Μην ανησυχείς, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις.

«STRAUSSIANA» | ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ!

 

Λουτράκι, 3 Ιανουαρίου 2025


| ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ |

«Straussiana» | Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου

Το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου 2024, το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο πλημμύρισε από τη μαγευτική μουσική του Johann Strauss, στην καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Λουτρακίου. Η φετινή εκδήλωση, με τίτλο «Straussiana», πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, τιμώντας τον μεγάλο συνθέτη της Βιεννέζικης μουσικής παράδοσης.

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Η εποχή μας αναδεικνύει νέους γίγαντες που ετοιμάζονται να εφορμήσουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

  Ανδρέας Αττάλογλου, Αρθρογράφος
Οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα καινοτομίας.


VIA ASSOCIATED PRESS

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης υπήρξε θερμός πατριώτης και μοναδικός καλλιτέχνης. Βαθιά ανθρωπιστής αλλά και οξυδερκής παρατηρητής των γεγονότων, έδειχνε να κατανοεί τους κινδύνους της εποχής που έζησε, μια εποχή αναταραχών και αυξανόμενων απειλών. Το 1932 ο Καβάφης έγραψε το ποίημα Αγέλαος. 

ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ - ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ;

Τι τρώμε τα Θεοφάνεια και τι ισχύει με νηστεία και Αγιασμό

Newsbomb

ΕΛΛΑΔΑ

Πολλές είναι οι θρησκευτικές εορτές που έχουν συνδεθεί με κάποιο γεύμα και το οποίο περιλαμβάνεται στο κάθε γιορτινό τραπέζι και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Θεοφάνεια από αυτό.
Παλιότερα το τριήμερο ξεκινούσε με τον εκκλησιασμό το πρωί της παραμονής των Θεοφανείων όπου οι πιστοί έπαιρναν τον αγιασμό από την εκκλησία. Μιας και η παραμονή των Φώτων είναι μεγάλη νηστεία, σε κάθε σπίτι ετοιμάζονταν ένα νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι.

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ!

Αποφασιστική ναυμαχία για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου στο Βόρειο Αιγαίο. Διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου 1913, στη γραμμή Λήμνου - Στενών κι έληξε με περιφανή νίκη του ελληνικού ναυτικού.


Αποφασιστική ναυμαχία για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου στο Βόρειο Αιγαίο. Διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου 1913 στη γραμμή Λήμνου - Στενών κι έληξε με περιφανή νίκη του ελληνικού ναυτικού. Με την επικράτησή του, που ήλθε ως συνέχεια της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912), ο ελληνικός στόλος σταθεροποίησε την κυριαρχία του στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός δεν τόλμησε μέχρι το τέλος του πολέμου να εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελλίων.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

«ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ» ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΩΡΕΑΝΘΗ!


Ελένη Χωρεάνθη 

Του Μάκη
και της παρέας τού
Diastixo.gr

Άκουγα από πολύ μικρός τον παππού να διηγείται απίθανες ιστορίες από τη θαλασσινή ζωή και η φαντασία μου οργίαζε. Βιαζόμουν να μεγαλώσω, να με παίρνει μαζί του ο πατέρας μου που έγινε κι εκείνος ναυτικός, να ταξιδεύω με καράβια μεγάλα στους απέραντους ωκεανούς, να περιπλανιέμαι σαν τον Οδυσσέα σε μακρινές θάλασσες ίσαμε την άλλη άκρη του κόσμου.

ΚΑΘΩΣ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ 2025!

Γιάννης Μαρίνος

Ας ευχηθούμε ότι οι κυβερνώντες, αλλά και η αντιπολίτευση, θα σκύψουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα στα προαναφερθέντα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουν κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Καθώς λήγει το έτος 2024 και ανατέλλει το 2025 φαίνεται ότι παρά τη σχετική άνοδο του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και τη μείωση της ανεργίας, που πάντως παραμένει υψηλή (γύρω στο 8%), ο γνωστός αναλυτής Κώστας Καλλίτσης όπως διαπιστώνει, αυτό που βιώνουμε δεν είναι ανάπτυξη και γι’ αυτό δεν έχει αντίκρισμα στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS! (BINTEO)

  •  Περαχώρα, 18 Δεκεμβρίου 2024

Ειρήνη Μπρούσαλη

H Συνέντευξη που παραχώρησε, στον Περαία-Χώρα Radio News, η Διευθύντρια της Οικογενειακής Επιχείρησης Ασφάλειες Δέδε - Μπρούσαλη στο Λουτράκι, καλεσμένη στην εκπομπή του Ιωάννη Καραπανάγου.

ΛΟΥΪ ΜΠΡΑΪΓ: Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ!

Ο Γάλλος παιδαγωγός Λουί Μπράιγ ανέπτυξε ένα σύστημα τυπογραφίας και γραφής που χρησιμοποιείται από τους τυφλούς και φέρει το όνομά του.

Ο Γάλλος παιδαγωγός Λουί Μπράιγ ανέπτυξε ένα σύστημα τυπογραφίας και γραφής που χρησιμοποιείται από τους τυφλούς και φέρει το όνομά του.
Γεννήθηκε στο Κουβρέ, ένα μικρό χωριό τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, στις 4 Ιανουαρίου 1809. Η οικογένειά του ήταν σχετικά ευκατάστατη, καθώς ο πατέρας του εκτός από αγρότης, ασχολείτο με το εμπόριο δερμάτων και εξαρτημάτων αλόγων. Σε ηλικία τριών ετών τυφλώθηκε και από τα δύο μάτια, από αστοχία ενός εργαλείου, που περιεργαζόταν στο εργαστήριο του πατέρα του.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - ΤΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ ΔΩΡΑ!

Ξένος του κόσμου και της σάρκας κατέβηκε την παραμονή από τα ύψη, αφού μάζεψε τις φτερούγες, όπως τις κρύβει θεϊκός άγγελος. Έφερνε δώρα από τα πάνω βασί­λεια, για να φιλέψει τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ήταν ο καλός άγγελος της πόλης.
Κρατούσε στο χέρι ένα άστρο και στο στήθος του έπαλ­λε ζωή και δύναμη και από το στόμα του έβγαινε πνοή θεϊ­κής γαλήνης. Τα δώρα αυτά ήθελε να τα μεταδώσει σε όλους, όσοι πρόθυμα τα δέχονται.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ, ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η «ΑΘΑΝΑΣΙΑ» ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ;

Η αλλαγή του χρόνου, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη ευκαιρία να ξανακοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Να βρούμε το κουράγιο να του πούμε την αλήθεια.

  Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, Κωνσταντίνος, Αρθρογράφος
Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, Κωνσταντίνος - Διδάκτορας Κοινωνιολογίας


2025 Happy New Year fireworks celebrating over Singapore cityscape at night GEARGODZ VIA GETTY IMAGES

Πρωτοχρονιά στη Σιγκαπούρη. Εκεί που μοιάζει με χολιγουντιανή παραγωγή. Όχι σαν τις δικές μας, τις ψιλοθλιμμένες, που κλείνει ο χρόνος και ανοίγει το τσίπουρο. Εκεί, φίλε μου, κάθε πυροτέχνημα είναι σαν να σου λέει: «Δες πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή σου, αν δεν σε έτρωγαν οι λογαριασμοί και οι τοξικές σχέσεις». Και φέτος τα πυροτεχνήματα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟ...1783!

  • Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος
Για δεκαετίες στον 20ό αιώνα, επιφανείς φυσικοί αρνούνταν να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να είναι πραγματικές, αγνοώντας τι προέβλεπαν τα μαθηματικά

Σχεδόν 200 χρόνια πριν οι επιστήμονες αποδεχτούν την ύπαρξη των μαύρων τρυπών, ένας Βρετανός κληρικός ονόματι John Michell δημοσίευσε μερικές εκπληκτικά προφητικές ιδέες σχετικά με αυτά τα παράξενα κοσμικά αντικείμενα. Γιατί το έργο του δεν είναι ευρύτερα γνωστό;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ο «ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΣ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!

Έλληνας διηγηματογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851 – 1911)

Διηγηματογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου 1851. Ήταν ένα από τα εννέα παιδιά του δάσκαλου και ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ (1817-1897) και της Γκιουλώς Μοραΐτη (1822-1896). Έτσι, ο νεαρός Αλέξανδρος μεγάλωσε μέσα σ’ ένα κλίμα γεμάτο ευλάβεια και θρησκευτικότητα. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του και στη Σκόπελο, φοίτησε κατόπιν στο γυμνάσιο της Χαλκίδας και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα (Βαρβάκειο) με χίλιες δυο στερήσεις. Το 1874 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν πήρε το δίπλωμά του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ!

Ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος, ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και της ηθογραφίας.

Γεώργιος Δροσίνης (1859 – 1951)

Ο ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1859, σ' ένα αρχοντικό της Πλάκας. Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Μεσολογγίου. Χάρη στη φιλομάθειά του, αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες που είχαν οι γονείς του, σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια Ιστορίας της Τέχνης στη Λειψία, στη Δρέσδη και στο Βερολίνο.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ)!

  • Πηγή: https://perahoragr.blogspot.com/

Μια μέρα τα Χριστούγεννα

Σε κάποιο μακρινό χωριό ψηλά στα ορεινά ζούσε ο μπάρμπα Στέλιος με την οικογένεια του. Τα δύο παιδιά του τελείωσαν το δημοτικό αλλά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους γιατί το γυμνάσιο στο ποιο κοντινό μεγάλο χωριό ήταν 45 χιλιόμετρα μακριά και λεωφορείο δεν υπήρχε και ούτε κάποιο άλλο μέσον για να συνεχίσουν τα παιδιά τις σπουδές τους.

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ, ΣΤΟΝ ΤΥΧΑΙΟ!

Σε αυτήν κι αυτόν που καλείται σερβιτόρος, ταμίας, τηλεφωνήτρια...

  Γιώργος Θεοδωρίδης, Αρθρογράφος
Πολιτικός Επιστήμονας


RAZIHUSIN VIA GETTY IMAGES

Πλησιάζει η δύση αυτής της χρονιάς και η ανατολή της νέας.
Θα κληθούμε ή θα... αυτο-κληθούμε να εκφράσουμε ευχές. Εξαιρώντας την υγεία, που αυτονοήτως είναι η πρώτιστη ευχή για όλους, το νόημα των υπολοίπων ευχών, αντευχών, λόγων και σχολίων είναι προσωπική επιλογή.

ΕΥΧΕΣ, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2025 ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, υποδέχθηκε το νέο έτος με παρουσία σε εκδηλώσεις που τιμούν την παράδοση, ενισχύουν τη συνεργασία και αναδεικνύουν το όραμα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

ΜΑΘΗΤΗΣ ΒΡΗΚΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΠΤΙΣΤΗ!

Ο σταυρός κατασκευάστηκε με μια τεχνική μικρομωσαϊκού που αναπτύχθηκε στη Ρώμη περίπου το 1800.

Newsroom— HuffPost Greece

. EMIL ALADJEM/ ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Ένα αγόρι, 10 ετών, από το Ισραήλ σε σχολική εκδρομή στην Ιερουσαλήμ ανακάλυψε ένα σταυρό μενταγιόν μεταξύ 100 και 200 ετών, ανακοίνωσε την Κυριακή η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Το εύρημα ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στη νοτιοδυτική συνοικία Ein Kerem της πόλης, έναν γραφικό χώρο που λατρεύεται από τους χριστιανούς ως η γενέτειρα του Ιωάννη του Βαπτιστή, ανέφερε η κρατική αρχαιολογική υπηρεσία.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ!

Κορυφαίος εκπρόσωπος του θεάτρου σκιών, που κράτησε ζωντανή την παράδοση του Καραγκιόζη και προσπάθησε να τη μεταδώσει αναλλοίωτη στους νεότερους.

Ευγένιος Σπαθάρης (1924 – 2009)

Ο Ευγένιος Σπαθάρης υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα. Ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης, που κράτησε ζωντανή την παράδοση του Καραγκιόζη και προσπάθησε να τη μεταδώσει αναλλοίωτη στους νεότερους.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΕΝΑ...ΑΠΛΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ!

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά.. Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. 
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.

ΤΟ ΒΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΑΝΤΡΙ (ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ)

 Ολύμπιο Βήμα

Κάθε χρόνο ὁ Ἅγιος Βασίλης τὶς παραμονὲς τῆς Πρωτοχρονιᾶς γυρίζει ἀπὸ χώρα σὲ χώρα κι ἀπὸ χωριὸ σὲ χωριό, καὶ χτυπᾶ τὶς πόρτες γιὰ νὰ δεῖ ποιὸς θὰ τὸν δεχτεῖ μὲ καθαρὴ καρδιά. Μία χρονιὰ λοιπόν, πῆρε τὸ ραβδί του καὶ τράβηξε. Ἤτανε σὰν καλόγερος ἀσκητής, ντυμένος μὲ κάτι μπαλωμένα παλιοράσα, μὲ χοντροπάπουτσα στὰ ποδάρια του καὶ μ᾿ ἕνα ταγάρι περασμένο στὸν ὦμο του. Γι᾿ αὐτὸ τὸν παίρνανε γιὰ διακονιάρη καὶ δὲν τ᾿ ἀνοίγανε τὴν πόρτα.

Ο ΓΕΡΟ ΧΡΟΝΟΣ!

(σημ. Μέλιας: «Ο Γέρο Χρόνος αποχαιρετά τους δώδεκα γιους του», ένα εξαιρετικό διήγημα από το παλιό μου βιβλίο)

Ο Γέρο Χρόνος με τα χιονόλευκα μαλλιά και τα μακριά γένια κείτονταν στο κρεβάτι του ετοιμοθάνατος.
Μέσα στα θαμπωμένα μάτια του περνούσανε, σαν σε μακρινό πανόραμα όλες οι περασμένες στιγμές της ζωής του.
Χαρές και πίκρες, γέλια και δάκρυα, τραγούδια και κλάματα ξετυλίγονταν στο κουρασμένο μυαλό του.

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1952!

Παρά το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Ελλάδα έχει το Πάσχα ως κορυφαία θρησκευτική εορτή, ποτέ δεν υποτίμησε ούτε τα Χριστούγεννα, ούτε την πρώτη του έτους.
Λαός βαθύτατα γλεντζές, δίνουμε σε κάθε ευκαιρία το δικό μας, ξεχωριστό τόνο σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό δεν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια αλλά ανέκαθεν. Για το λόγο αυτό, θα ταξιδέψουμε πολύ πίσω, για να δούμε πως υποδέχτηκε η Αθήνα αλλά και η υπόλοιπη χώρα, τον ερχομό του 1952!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ!

Ο φοίνικας, η δραχμή και το ευρώ είναι τα τρία νομίσματα (νομισματικές μονάδες), που κυκλοφόρησαν διαδοχικά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους...


Ο φοίνικας, η δραχμή και το ευρώ είναι τα τρία νομίσματα (νομισματικές μονάδες), που κυκλοφόρησαν διαδοχικά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης επικρατούσε νομισματική αναρχία στον ελλαδικό χώρο. Οι συναλλαγές γίνονταν με οθωμανικά νομίσματα, όπως το γνωστό μας γρόσι, αλλά και με διάφορα ξένα νομίσματα (ισπανικό δίστηλο, τάλιρο της Μαρίας Θηρεσίας, χρυσό τσεκίνι Βενετίας κ.ά.). 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ!