Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ | ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΝ!


Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.



Ζούμε στην εποχή του ψέματος, της παραπληροφόρησης, της υπερπληροφόρησης, της υπερκατανάλωσης, στην εποχή της εφεύρεσης καθημερινών αναγκών, μα κυρίως ζούμε στην εποχή του ψέματος. Είναι τόσο πολλά τα ψέματα που κυκλοφορούν που πολλές φορές φοβάμαι μην κάνω το ίδιο. Κινδυνεύω να ψευδοπαραπληροφορώ τον εαυτό μου, να γίνομαι ένας κινητός πομπός ιστορικών αναληθειών. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να αποδεκτώ πλέον τις εκάστοτε προσωπικές αλήθειες και όλο πατάω σε αυτό το μπάσταρδο τεντωμένο σκοινί με τα δύο πόδια.
Γιατί έχουμε τύπους σαν τον Έλον Μασκ, τον Πούτιν, τον Ζελέζσκι, τον Ερντογάν, τον κάθε μιντιάρχη από άκρη σε άκρη του πλανήτη που για την ώρα ονομάζεται Γη και για να μην πλατειάζω γιατί έχουμε τύπους που μας αξίζουν συνολικά να τρώμε στη μάπα, να μας κυβερνάνε, να μας λένε τι να αγοράσουμε, να είναι τα πρότυπα για τα παιδιά μας, για εμάς, να μας λένε πως πρέπει να ζούμε και πως πρέπει να πεθάνουμε. Ότι έχουμε μια πατρίδα και μια τιμή και καθώς όλα έχουν τιμή ενώ ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη έρχεται ο από μηχανής άγγελος να φτιάξει το καλάθι του νοικοκυριού. Και εμείς τους ψηφίζουμε γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχείρια άλλων, και συνωμοτούν για ένα προσωπικό όφελος το οποίο σε στιγμές μπορεί να αποφέρει κάποιο κοινωνικό όφελος από σπόντα.

Γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που δεν μπορείς να μιλήσεις όπως κάποτε μιλούσες και αυτό το αφήνω εδώ. Αυτή η πρόταση μου θα αιωρηθεί και κανείς δε θα καταλάβει τι ακριβώς εννοώ εκτός και αν ξαναδιαβάσει αυτή την πρόταση και σηκώσει την πέτρα της λέξης κοινωνίας.
Τις προάλλες διάβαζα για την Ημέρα Μνήμης Χολοντομόρ για την Ουκρανία που γιορτάζεται κάθε 26 Νοεμβρίου. Κατά γενική ομολογία πρόκειται για ένα τεχνητό λοιμό που εφάρμοσε ο Στάλιν από το 1931-1934 όταν με απόφασή του ανακοινώθηκε η κολεκτιβοποίηση της γεωργίας το 1929. Πολλοί γεωργοί-αγρότες έχασαν τη γη τους, τα ζώα τους, πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν για αναζήτηση τροφής, τα μηχανήματα παρέμεναν ακίνητα, τα σιτηρά μαζεύτηκαν όλα στο κράτος για πληρωμή νέων μηχανών, άλλαξαν μέθοδοι παραγωγής κτλ κτλ. Γενικά επικράτησε ένα χάος. Οι Ουκρανοί βέβαια αντέδρασαν, ακόμη και υποστηρικτές του κόμματος σάστισαν με την απόφαση του Στάλιν ο οποίος ένα σκοπό είχε: την εξάλειψη των επαναστατών κουλάκων (πλούσιοι γαιοκτήμονες), των διανοούμενων και τελικά του Ουκρανόφωνου πληθυσμού. Το αποτέλεσμα αυτής της «Αγροτικής Μεταρρύθμισης» είναι πάνω από 4 εκατομμύρια νεκρούς σε πόλεις και χωριά από την ασιτεία καθώς το καθεστώς απαγόρευε τις μετακινήσεις και την έξοδο από αυτές.
Αυτή είναι μια μικρή μόνο πληροφορία της γενικής ιστορίας. Τώρα αν πάτε να δείτε σε φιλοκουμμουνιστικάσαιτ η αλήθεια είναι κάτι τελείως άλλο. Και τι εννοώ: Ένα στα πρόχειρα λοιπόν αναφέρει πως όλο αυτό ξεκίνησε από ψευδείς ειδήσεις ενός δημοσιογράφου δυτικών συμφερόντων. Ως αίτια του υποτιθέμενου λιμού – που και αυτοί στο τέλος παραδέχονται πως υπήρξε – βάζουν την ξηρασία, τον τύφο(!!!), την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Και γελάω τόσο με αυτές τις κουταμάρες, που φτάνουμε να λέμε ότι όλο αυτό ξεκίνησε από το ψέμα ενός δημοσιογράφου και στην πορεία να αντικρούουμε το εγχείρημα αυτό με δημοσιευμένα άρθρα Αμερικάνων δημοσιογράφων της εποχής. Της εποχής που ο τύπος ήταν τόσο στρατευμένος όσο τώρα, που η προπαγάνδα μεσουρανούσε όπως τώρα. Δείτε τον τύπο τις έλεγε για τον Χίτλερ μέχρι το 1939 και θα καταλάβετε. Για όσους ενδιαφέρονται αρκεί η μελέτη το υDaniel Schneidermann στο βιβλίο του «Βερολίνο1933» από τις εκδόσεις Πόλις.
Δεν ήθελα να σας ζορίζω ύστερα από την εξαντλητική μπακφράιντει που περάσατε. Σας ζητώ ταπεινά συγνώμη. Σύντομα θα επανέλθω πιο ήρεμος, λιγότερο ψεύτης, περισσότερο θρασύς, λιγότερο αιχμηρός.
Κατά τα άλλα μπορείτε να μας βρείτε (ένα φίλο και την αφεντιά μου) κάθε Κυριακή 21:00-23:00 στον anarres.fm να βάζουμε μουσικές και να αμφισβητούμε ακόμη και το ίδιο μας το τομάρι. Και οι The Preacher Boys θα κάνουν τα πάντα να το πουλήσουν ακριβά, τι ντεκαντανς μαυραγορίτες.


Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Πηγή: http://www.kulturosupa.gr/