Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ!

Από Ελισάβετ Μιχαηλίδη 

Σύγχρονη Δουλεία. Πηγή Εικόνας: twitter.com

Διανύουμε τον περίφημο και λαμπρό 21ο αιώνα όπου οι επιστήμες και η τεχνολογία αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς διευκολύνοντας τις ζωές των ανθρώπων οι οποίοι με τη σειρά τους, απολαμβάνουν τα υλικά αγαθά και τις ελευθερίες τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο σημερινός κόσμος φαντάζει μια ουτοπία. Η ειρήνη, η ελευθερία και η ισοτιμία αποτελούν κάποιες από τις αξίες που η ανθρωπότητα πολέμησε επί αιώνες για να τις κατακτήσει και οι οποίες έχουν παγκόσμια ισχύ. Ή τουλάχιστον, αυτό υπογράφουν τα συντάγματα των χωρών. Ωστόσο, οι αριθμοί από μόνοι τους, φανερώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα.
Ήδη, από τον 18ο αιώνα είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες για την εξάλειψη της δουλείας και ενώ η Οικουμενική Διακήρυξη για τα δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής», οι σύγχρονοι σκλάβοι ανέρχονται παγκοσμίως σε δεκάδες εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, πάνω από 30.000.000 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αποτελούν θύματα μιας κοινωνίας που παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να εξασφαλίσει φθηνά εργατικά χέρια που θα της προσφέρουν υψηλά κέρδη. Το ποσοστό της τάξεως του 70% αποτελούν γυναίκες και ανήλικα παιδιά, ηλικίας από 5 έως 17 ετών. Τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική, τα παιδιά αποτελούν το 60% του συνολικού αριθμού σύγχρονων σκλάβων και, μάλιστα, η πλειοψηφία τους είναι τα κορίτσια. Ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος από παιδιά τα οποία αντί να απολαμβάνουν το παιχνίδι, το γέλιο και τη ζεστασιά είναι καταδικασμένα να μεγαλώνουν χωρίς μόρφωση και φροντίδα και με την συνεχή άσκηση βίας και τρομοκρατίας.

Child Labor in Afghanistan. Πηγή Εικόνας: Child Labor in Afghanistan-blogger

Οι μορφές της σύγχρονης δουλείας ποικίλουν. Η ανέχεια πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής αναγκάζουν τους κατοίκους τους σε μετανάστευση και προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, συμβιβάζονται και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από μεγάλα εργοστάσια ή οίκους. Οι συνθήκες εργασίας που υφίστανται είναι απάνθρωπες και η αμοιβή που λαμβάνουν είναι πενιχρή. Αντιπροσωπευτικό είναι το παράδειγμα του Κατάρ όπου είναι τεράστιος ο αριθμός των μεταναστών εργατών που χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022. Ωστόσο, συνθήκες δουλείας επιβάλλονται ακόμα και από την ίδια την χώρα στους κατοίκους της. Ξεχωρίζει η περίπτωση του Ουζμπεκιστάν όπου η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή και τις εξαγωγές βαμβακιού, όπου όπως επισημαίνουν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις η ίδια η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους πολίτες της σε υποχρεωτική, μη αμειβόμενη, εργασία στο μάζεμα του βαμβακιού για δύο μήνες ετησίως. Στην Ινδία τώρα, είναι τραγικό το φαινόμενο της εργασίας ανήλικων παιδιών στα εργοστάσια των μεγάλων πολυεθνικών αλλά και της εξαφάνισης ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών για την αρπαγή των οργάνων τους. Οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια αποτελούν τα συνηθέστερα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της σωματεμπορίας.

Slavery in the Caribbean. Πηγή Eικόνας: National Museums Liverpool

Οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων σε κατάσταση σύγχρονης δουλείας σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι κατά σειρά οι: Μαυριτανία, Ουζμπεκιστάν, Αϊτή, Κατάρ, Ινδία, Πακιστάν, Δημοκρατία του Κονγκό, Σουδάν, Συρία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Ευρώπη μπορεί να μην βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυτής της μαύρης λίστας όμως, δεν απέχει από αυτήν καθώς περίπου 1 εκατομμύριο σκλάβοι υπολογίζονται στη Γηραιά ήπειρο και περισσότεροι από 60.000 στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα αυτής της τραγωδίας, βρίσκονται χώρες όπως η Ισλανδία και η Ιρλανδία όπου το ποσοστό της δουλείας είναι σχεδόν μηδαμινό.

World Map of Modern Slavery 2018. Πηγή Εικόνας: ValueWalk Premium

Διαφορετικές είναι λοιπόν οι μορφές που παίρνει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στα διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Στην Νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό κυριαρχεί η υποχρεωτική εργασία ενώ στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, η δουλεία έχει, κυρίως, τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Είναι ανήκουστο, εν έτει 2020, να μιλάμε για δούλους. Για ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας χωρίς να έχουν ελευθερία κινήσεων, για θύματα δικτύων παιδικής εργασίας και πορνείας, για παιδιά που στρατολογούνται με τη βία σε πεδία μαχών, για γυναίκες που πωλούνται παρά τη θέλησή τους σε μέλλοντες συζύγους ωσάν περιουσιακό στοιχείο. Πρόκειται για μια μαύρη πτυχή της ανθρωπότητας η οποία διενεργείται παράνομα και τηρείται απόλυτη μυστικότητα από όλους τους αυτουργούς –τις ομάδες που συλλαμβάνουν τους δούλους, τις ομάδες που τους μεταφέρουν στην αγορά και την αγορά που τους εκμεταλλεύεται. Αυτή η υποδούλωση φανερώνει την αποτυχία του ανθρώπου για την πρόοδο. Το χρήμα ανέκαθεν είχε καίρια θέση στην ζωή του και στο βωμό αυτής, δε διστάζει να θυσιάζει ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό του. Όπως είχε πει και ο Βίκτωρ Ουγκώ

«δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις».

ΠΗΓΕΣ

Δουλεία. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1#Η_κατάσταση_σήμερα. (Τελευταία πρόσβαση 21.12.20).

Σύγχρονη σκλαβιά. Όνειδος για την ανθρωπότητα. Ανακτήθηκε από https://enfo.gr/ar3398. (Τελευταία πρόσβαση 21.12.20).

Σύγχρονη δουλεία και παιδική σκλαβιά-Κι όμως… υπάρχουν. Ανακτήθηκε από https://www.enikos.gr/international/281760/synchroni-douleia-kai-paidiki-sklavia-ki-omos-yparxoun. (Τελευταία πρόσβαση 21.12.20).

 Ελισάβετ Μιχαηλίδη
Αρθρογράφος

Το μη χείρον βέλτιστον. Φιλόλογος

Πηγή: https://www.maxmag.gr/