Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

  • Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Περαχώρας, χθες, 8 Νοεμβρίου 2022.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκαν Μέγας Εσπερινός μετ΄Αρτοκλασίας και ακολούθησε Περιφορά της Εικόνας σε δρόμους του χωριού, υπό τους ήχους Τμήματος της Φιλαρμονικής του Δήμου μας.
Παρόντες, στον Μέγα Εσπερινό και στην Περιφορά της Εικόνας, ο Βουλευτής του Νομού Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Αναστάσιος Σακελλαρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Γλυκοφρύδης και Βασίλης Βασιλείου, καθώς και ο συντάκτης του παρόντος.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία, μετ΄ Αρτοκλασίας, με την παρουσία του Δημάρχου κ. Γεωργίου Γκιώνη, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αθανάσιου Γεωργίου και του συντάκτη του παρόντος.
Θερμά συγχαρητήρια στην εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού για τον εντυπωσιακό στολισμό της Εκκλησίας με άνθη.
Ο Καθεδρικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Περαχώρας ανεγέρθηκε περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα. Ήταν τρίκλιτη, θολωτή και κεραμοσκεπής βασιλική. Ο νότιος τοίχος υποστηριζόταν με δύο (2) αντηρίδες και βορειοδυτικά του ναού υπήρχε ψηλό καμπαναριό. Ο κυρίως ναός είχε διαστάσεις 15μ. Χ 8,75μ. ενώ το Ιερό Βήμα 9,50μ. Χ 3,25μ.
Στον Ναό έλαβαν χώρα, κατά το 1832, οι συνεδριάσεις της αντι-συνέλευσης/αντικαποδιστριακής (Δ΄ κατ’ επανάληψιν Εθνική Συνέλευσις 1831-1832), της Κυβέρνησης των Συνταγματικών, που έδρευε στην Περαχώρα (Ιωάννη Κωλέττη, Ανδρέα Ζαΐμη, Γεώργιου Κουντουριώτη) και λοιπών αντικυβερνητικών πληρεξουσίων.
Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών Περαχώρας συμπεριλαμβανόταν στον Διαρκή Κατάλογο των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Ελλάδος, σύμφωνα με την ΥΑ 15904/24-11-1962 ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962, αλλά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1981 με την ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/ΒΙ/Φ31/25567/672/15-5-1981- ΦΕΚ 309/Β/29-51981, Περί αποχαρακτηρισμού των ερειπωθέντων μνημείων Ν. Κορινθίας, αποχαρακτηρίστηκε και εγκρίθηκε η κατεδάφισή του, γιατί κατέρρευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος του και ό,τι απέμεινε κρίθηκε επικινδύνως ετοιμόρροπο.
Μετά τον σεισμό του 1981 ο εφοπλιστής Γεώργιος Παναγιώτου Λιβανός, καταγόμενος από τα Καρδάμυλα της Χίου, ανοικοδόμησε, με δική του δαπάνη, στην ίδια θέση, εκ θεμελίων, τον νέο Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τον οποίον ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου κυρός Παντελεήμων καθαγίασε μαζί με το κάτωθεν παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου,  την 8η Νοεμβρίου 1985.

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ να μας χαρίζουν Υγεία, Προστασία και Ψυχική Γαλήνη.
Και του χρόνου.























Φωτογραφικά στιγμιότυπα με την κάμερα του Θανάση Κ. Πρωτοπαππά