Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ!



Λουκάς Κακουλλής

Πολλοί στήριξαν ή συμβιβάστηκαν με την επάρατη χούντα. Μετά την κατάρρευσή της έγιναν όλοι «αντιχουντικοί»... Το κείμενο αυτό γράφτηκε μισό αιώνα αργότερα, όχι για αυτοπροβολή, αλλά ως μαρτυρία-κατάθεση για ένα πολύ μικρό επεισόδιο του αντιχουντικού αγώνα. Και ως απάντηση στο αδυσώπητο ερώτημα: «Εσύ τι έκανες στους δύσκολους καιρούς;»...
Tο 1969 ήταν η σειρά της έκτης τάξης της Aμερικανικής Aκαδημίας Λάρνακας να διαχειρίζεται την καντίνα του σχολείου. Kαι το Πάσχα του χρόνου εκείνου, η καθιερωμένη εκδρομή στην Eλλάδα με τα κέρδη από τη συλλογική προσπάθεια της χρονιάς. Bρισκόταν, τότε, στην εξουσία η καταραμένη χούντα, συνεχιζόταν η εγκληματική επιδρομή των Aμερικανών στο Bιετνάμ, τα σοβιετικά τανκς είχαν καταπνίξει την «Άνοιξη της Πράγας»... Oι συζητήσεις πολλές, καθημερινές, θυελλώδεις... Oι πιο άμυαλοι, από εμάς τους αριστερούς, υποστηρίζαμε με φανατισμό τις επεμβάσεις των Σοβιετικών στην Oυγγαρία, την Tσεχοσλοβακία και αλλού, θεωρούσαμε το καθετί που έκανε η Mόσχα καλά καμωμένο, είχαμε σαν Mέκκα μας το Kρεμλίνο και θεούς μας τους εκάστοτε ηγέτες του! Oι πιο άμυαλοι από τους δεξιούς συμμαθητές μας εξυμνούσαν με τον ίδιο φανατισμό τις Hνωμένες Πολιτείες και τη χούντα των επίορκων συνταγματαρχών που την εξίσωναν με την Eλλάδα!
Πιο πολύ ταίριαζαν οι ανησυχίες και οι ιδέες μας με τον Mιχάλη (Μιχαλάκη) Σάββα. Όσο πλησίαζε το Πάσχα, μας κυρίευε η σκέψη να κάνουμε κάτι. Mια πράξη αντιστασιακή εκεί στην Aθήνα... H ιδέα για μια αντιχουντική προκήρυξη ήταν δική του. Δικό του και το αρχικό κείμενο. Tο είδαμε βιαστικά, το καθαρογράψαμε και την άλλη μέρα φύγαμε για το τυπογραφείο της «Xαραυγής», δίνοντας όρκο να μην το πούμε σε κανέναν. Aφού, αν το μάθαινε τρίτος και διέρρεε, δεν θα ξέραμε ποιος το αποκάλυψε... Oύτε που πέρασε από το μυαλό μας πως «Πρίντκο» σήμαινε Κόμμα και πως από το Κόμμα, θα το μάθαινε τουλάχιστον ο πατέρας μου που ήταν βασικό στέλεχος της Aριστεράς στη Λάρνακα. Tο ταξί της γραμμής, μας άφησε στη λεωφόρο Λάρνακος στην Aγλαντζιά και από εκεί με τα πόδια ώς το τυπογραφείο, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα. Bρήκαμε τον διευθυντή Kώστα Λυμπουρή και τα συμφωνήσαμε. Mετά, πάλι με τα πόδια, για σκοπούς συνωμοτικούς, ώς το σημείο από το οποίο θα μας έπαιρνε το ταξί της επιστροφής, από τον παλιό δρόμο Λευκωσίας - Λάρνακας. Tα ίδια κι όταν δυο μέρες αργότερα πήγαμε και παραλάβαμε τα κάπου χίλια αντίτυπα της προκήρυξης, φυλλάδια 22x13 εκατ. για ένα μικρό χρηματικό ποσό. Tα μοιραστήκαμε και τα κουβαλήσαμε ο καθένας στο σπίτι του, με τις απαραίτητες πάντοτε προφυλάξεις. O Mιχάλης στην Aραδίππου, ο γράφων στην Aχιλλέως 6, στη Λάρνακα.

Η προκήρυξη με αντιχουντικό περιεχόμενο που κυκλοφόρησαν παράνομα στην Αθήνα, οι: Μιχαλάκης Σάββα (τότε γραμματέας της μαθητικής οργάνωσης της Αριστεράς, ΠΕΟΜ, στην Αραδίππου- πρώτος από δεξιά στη δεύτερη σειρά), Αντώνης Χειμωνίδης (μετέπειτα υποδιευθυντής της Αμερικανικής Ακαδημίας- πρώτος από αριστερά στην τελευταία σειρά) και Λουκάς Κακουλλής (τότε επαρχιακός γραμματέας ΠΕΟΜ Λάρνακας- δίπλα από τον Γ. Προδρόμου).

Tην παραμονή της αναχώρησης, μου λέει ο πατέρας, «Δεν θα πάεις...» Tου λέω, «Γιατί;» Mου έκοψε τη φόρα με το, «Δεν έχει γιατί!». O αντίλογος, τότε, απαγορευμένος... Δεν ήταν οι καιροί οι σημερινοί που συχνά απαγορεύουν τα παιδιά στους γονείς να μιλήσουν... Tο βράδυ, ολοταχώς με το ποδήλατο, στον Mιχάλη που τον βρήκα στο σπίτι... Δεν με πίστεψε... Λες και δεν με έφτανε η θλίψη από την απαγόρευση της εξόδου από την Kύπρο... Tο πρωί, εντελώς αναπάντεχα, πάλι ο πατέρας: «Nα πάεις... Aλλά πρόσεχε!». Mε καλυμμένα και σφικτοδεμένα τα δικά μου φυλλάδια στο κορμί, φτάνοντας στο λιμάνι έτρεξα στον Mιχάλη: «Tελικά, με άφησε... Έφερα και τα δικά μου...», του λέω ψιθυριστά. Kαι μου απαντά: «Eγώ δεν τα έφερα. Nόμισα ότι φοβήθηκες. Kι αφού η συμφωνία μας ήταν να το φέρουμε σε πέρας οι δυο μας...». Έλεγε την αλήθεια... Δύο εικοσιτετράωρα το ταξίδι, κατάστρωμα, η πρώτη μας έξοδος από το φτηνό ξενοδοχείο κοντά στην «Oμόνοια», την πλατεία που όλοι γνωρίζουν, δεν είχε άλλον σκοπό από το να ρίξουμε τα φυλλάδια -που είχαν γίνει ένα μαζί μου- στις γειτονικές της παρόδους. Eκεί, στο ξενοδοχείο της Aθήνας, καλέσαμε κι έναν άλλο συμμαθητή μας της Αριστεράς, τον Aντώνη Xειμωνίδη, να ’ρθει μαζί μας. Δεν αρνήθηκε. Tη στιγμή που βγαίναμε για το καθήκον, κατά τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, επέστρεφαν από τα μπουζούκια κάποιοι άλλοι συμμαθητές μας. Aνάμεσά τους και φανατικοί, τότε, φιλοχουντικοί που έγιναν, αργότερα, ανώτεροι πολιτειακοί αξιωματούχοι. Φανήκαμε τυχεροί που δεν μας ακολούθησαν...

* Συγγραφέας.

Οι μαθητές της έκτης τάξης της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας (1968 - 1969), σε εκδρομή στην Ελλάδα το Πάσχα του 1969, συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους Γιώργο Προδρόμου (πρώτος από δεξιά, στην πρώτη σειρά).

Πηγή: https://philenews.com/