Κώστας Μπελιάς
Σύμφωνα με το νοσοκομείο Χέρφιλντ, στις 30 Σεπτεμβρίου 1988, ο σερ Μαγκντί Χαμπίμπ Γιακούμπ πραγματοποίησε επέμβαση μπάι πας σε κάποιον Α. 'Αντερσον και όχι στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου είναι ο πολιτικός που έδωσε το δικό του στίγμα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (21 Οκτωβρίου 1981 - 2 Ιουλίου 1989 και 13 Οκτωβρίου 1993 - 18 Ιανουαρίου 1996) μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, του Ιουνίου 1985 και του Οκτωβρίου 1993. Πριν αναμειχθεί στην πολιτική, ήταν καθηγητής Οικονομικών στις ΗΠΑ και συγγραφέας.
Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουνίου 1996, όταν υπέστη οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύτηκε στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους, κάτι που τελευταία φορά στην Ελλάδα είχε συμβεί το 1964, όταν είχε πεθάνει ο τότε βασιλέας Παύλος.
Τα πρώτα προβλήματα υγείας
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου είχαν γίνει γνωστά οκτώ χρόνια νωρίτερα. Ήταν το 1988, όταν ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά στο οποίο κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν στελέχη της τότε κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ως μια συνωμοσία των «σκοτεινών αντιδραστικών δυνάμεων» και των «ξένων κύκλων» για να «αποσταθεροποιήσουν» την Ελλάδα.
Επρόκειτο για μια περίοδο μεγάλης πολιτικής έντασης. Την ίδια χρονιά ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υποβλήθηκε σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς από τον διάσημο Αιγύπτιο καρδιοχειρουργό Μαχντί Γιακούμπ (Magdi Yacoub).
Λιποθύμησε στα ανάκτορα
Πριν βρεθεί στο Χέρφιλντ, τον Απρίλιο του 1988, πέρασε από το Όσλο προκειμένου να επισκεφθεί τον βασιλιά της Νορβηγίας. Λιποθύμησε στα ανάκτορα, ενώ ακολούθησαν τις επόμενες μέρες ανάλογα επεισόδια σε ασανσέρ ξενοδοχείου της Μπολόνια και κάπου στο Μαρούσι.
Στο Βισμπάντεν ως Μάρτιν Λασκαρέζι
Αποφασίστηκε να μεταβεί για καρδιολογικό τσεκ-απ στην πόλη Βισμπάντεν της Δυτικής Γερμανίας. Το ταξίδι έγινε υπό άκρα μυστικότητα και μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η κόρη του Σοφία και ο παθολόγος Μ. Παραράς. Στα αρχεία του νοσοκομείου δεν γράφτηκε ποτέ το όνομα Ανδρέας Παπανδρέου. Οι γιατροί εξέτασαν τον… Μάρτιν Λασκαρέζι!
Το ίδιο συνέβη και λίγους μήνες αργότερα στο νοσοκομείο «Σεντ Τόμας» του Λονδίνου, στο οποίο εισαγωγή έκανε με το όνομα «Κρεμαστινός».
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1988 η Ελλάδα έμαθε τον σερ Μαγκντί Χαμπίμπ Γιακούμπ, τον Βρετανοαιγύπτιο καρδιοθωρακικό χειρουργό, καθηγητή καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου (Imperial College London) και εταίρο της Βασιλικής Εταιρείας. Ειδικός στη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων, τη βαλβιδοπλαστική και την αποκατάσταση συγγενών καρδιακών ανωμαλιών, πραγματοποίησε επέμβαση μπάι πας στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ανέλαβε την παρακολούθησή του και τον επισκέφτηκε ξανά το 1995, όταν νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Ωνάσειο.
Όμως σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία του Harefield, ο Μαγκντί Γιακούμπ ουδέποτε χειρούργησε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1988, ο Μαγκντί Γιακούμπ χειρούργησε τον Α. Άντερσον, καθώς με αυτό το ψευδώνυμο εισήχθη στο νοσοκομείο ο τότε πρωθυπουργός.
Πηγή: https://www.fosonline.gr/