Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

HTAN TO 2020 H «ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»;

  Απόστολος Μαγγηριάδης


Το περιοδικό TIME, που εδώ κι έναν αιώνα ανακηρύσσει τον άνθρωπο της χρονιάς, κυκλοφορεί στο νέο του τεύχος με τίτλο «2020: Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία». Σύμφωνοι, όταν ζεις μέσα στη χειρότερη πανδημία των τελευταίων 100 χρόνων, όταν βλέπεις γύρω σου ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι, όταν όλα όσα ξέραμε και θεωρούσαμε δεδομένα για τη ζωή μας έχουν καταρρεύσει, μοιραία σκεφτόμαστε πως αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο. Είναι όντως έτσι; 
Αν σκεφτούμε το τι πέτυχε ο κόσμος μέσα σε λίγους μήνες το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Πρώτα το επιστημονικό κομμάτι: οι ερευνητές κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να ανακαλύψουν ένα εμβόλιο που θα πέσει άμεσα στη μάχη κατά του κορονοϊού. Πήρε λιγότερο από ένα χρόνο για να δημιουργηθεί, απόδειξη του ότι η επιστημονική έρευνα έχει πραγματοποιήσει αλματώδη πρόοδο, όταν τα προηγούμενα χρόνια τα εμβόλια χρειάζονταν χρόνια επιστημονικής έρευνας και κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο θα μπει στη μάχη κατά της πανδημίας στη διάρκεια του δεύτερου κύματος με την ελπίδα ο εφιάλτης να έχει οριστικά τελειώσει κάπου στα μέσα του 2021. Μετά, το πεδίο της τεχνολογίας: Ολόκληρος ο κόσμος χρειάστηκε να κλειστεί στο σπίτι. Δημόσιο κι επιχειρήσεις λειτούργησαν μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικών επαφών. Συγγενείς και φίλοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία για να μην χάσουν την επαφή με τους αγαπημένους τους. Οι φοιτητές κι οι μαθητές κράτησαν την επαφή με τη γνώση – έστω και με σοβαρές δυσκολίες – μέσω της τηλε-εκπαίδευσης. Και ο περισσότερος κόσμος, ακόμη κι ο λιγότερο εξοικειωμένος, έμαθε να συναλλάσσεται ψηφιακά. Η πανδημία έβαλε σε pause την κοινωνική ζωή. Αλλά δεν σταμάτησε – παρά την ύφεση – την εξέλιξη της οικονομίας. 
Το 2020 έφερε όμως εξελίξεις και στο πολιτικό πεδίο. Στην Ευρώπη, συμφωνήθηκε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ιστορία, 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Πριν 10 χρόνια, η οποιαδήποτε σκέψη αμοιβαιοποίησης του χρέους θεωρούνταν αιρετική. Και όχι μόνο αυτό. Η Ευρώπη κέρδισε το στοίχημα της υγειονομικής ασπίδας, αφού η Κομισιόν εγγυήθηκε πως κάθε Ευρωπαίος πολίτης και κάθε κράτος – μέλος θα έχει άμεσα, δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο 12 μήνες πριν, όταν η κάθε χώρα προσπαθούσε μόνη της να βρει μάσκες και ιατρικό υλικό για τον πληθυσμό της. 
Η πανδημία ήρθε ως Νέμεση για τους λαϊκιστές ηγέτες. Ο Τραμπ, ο Μπολσονάρο και ο Τζόνσον, που αρχικά υποτίμησαν την πανδημία, υπήρξαν θύματα του ιού. Όχι μόνο βιολογικά αλλά και πολιτικά. Ο Τραμπ έχασε τις εκλογές, κυρίως διότι οι αντίπαλοί του ανέδειξαν την τραγική του ανεπάρκεια στη διαχείριση της πανδημίας. 
Αν κάτι μείνει από το 2020, είναι η υπενθύμιση πως κάθε γενιά, αναγκάζεται να δώσει τη δική της μάχη, τον δικό της πόλεμο. Είναι όμως ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που συναντάμε στη διάρκεια του βίου μας, που τελικά καθορίζει και το πρόσημο του δικού μας συλλογικού αποτυπώματος. Και αν μη τι άλλο, το 2020 μας έδειξε ότι η μοίρα όλων όσοι ζούμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη, είναι κοινή. Υπό αυτή την έννοια, το 2021 μπορεί να φέρει το τέλος μιας πανδημίας και την αρχή μιας μάχης άλλων, μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων. Τα εργαλεία υπάρχουν.

Πηγή: https://www.reader.gr/